« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-22 14:08:32
Temat: smażnyj syrByłem ostatnio w Czechach (Praga) i zajadałem się tam smażonym serem.
Jest on tam podawany wszędzie.
Był to mniej więcej żółty ser w panierce smażony na głębokim tłuszczu.
Ale jaki ser się do tego nadaje?
Jak to zrobić, żeby się nie rozpuścił?
A może to są specjalne gotowe kostki - np. mrożone z hipermarketów :( ale
nuie wiem, czy coś takiego w ogole istnieje.
Coś ktoś wie o tym cudzie?
--
Hiubi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-22 21:46:54
Temat: Re: smażnyj syr
Użytkownik "Hiubi" <h...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9oj0rr$6ot$1@news.tpi.pl...
> Byłem ostatnio w Czechach (Praga) i zajadałem się tam smażonym serem.
> Jest on tam podawany wszędzie.
> Był to mniej więcej żółty ser w panierce smażony na głębokim tłuszczu.
> Ale jaki ser się do tego nadaje?
> Jak to zrobić, żeby się nie rozpuścił?
> A może to są specjalne gotowe kostki - np. mrożone z hipermarketów :( ale
> nuie wiem, czy coś takiego w ogole istnieje.
>
> Coś ktoś wie o tym cudzie?
> --
> Hiubi
>
wysil sie torche i poszukaj w archiwum:))))
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
pozdrawiam
Mechcia
a jak nie dasz rady pytaj jeszcze raz:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-22 21:59:18
Temat: Re: smażnyj syrHiubi napisał:
>
> Byłem ostatnio w Czechach (Praga) i zajadałem się tam smażonym serem.
> Jest on tam podawany wszędzie.
> Był to mniej więcej żółty ser w panierce smażony na głębokim tłuszczu.
> Ale jaki ser się do tego nadaje?
> Jak to zrobić, żeby się nie rozpucił?
> A może to sš specjalne gotowe kostki - np. mrożone z hipermarketów :( ale
> nuie wiem, czy co takiego w ogole istnieje.
>
> Co kto wie o tym cudzie?
To jest specjalny ser. Kosztuje u nas 30 zl/kg
Podobny jak do pizzy, ale robi sie go troche inaczej.
Czeska specjalnosc.
Tak sie ciagnie ze gdy polknalem i mialem w zoladku to nadal sie ciagnal
na talerzu ;)
Wlasnie chce zrobic ten zolty ser.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-22 22:12:44
Temat: Re: smażnyj syr
Ja czesto robie takie cudo i uzywam do tego standartowych zoltych serow,
a do tego najlepsze to chleb smazony na smalcu i wcierany czosnek
maniam
Użytkownik "Hiubi" <h...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9oj0rr$6ot$1@news.tpi.pl...
> Byłem ostatnio w Czechach (Praga) i zajadałem się tam smażonym serem.
> Jest on tam podawany wszędzie.
> Był to mniej więcej żółty ser w panierce smażony na głębokim tłuszczu.
> Ale jaki ser się do tego nadaje?
> Jak to zrobić, żeby się nie rozpuścił?
> A może to są specjalne gotowe kostki - np. mrożone z hipermarketów :( ale
> nuie wiem, czy coś takiego w ogole istnieje.
>
> Coś ktoś wie o tym cudzie?
> --
> Hiubi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-22 22:50:19
Temat: Re: smażnyj syrbonox77 napisał:
>
> Ja czesto robie takie cudo i uzywam do tego standartowych zoltych serow,
Ale te standardowe nie maja takiego efektu ciagliwosci.
To jest specjalna technologia. Nawet mozarella do pizzy tak sie nie
ciagnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 07:38:02
Temat: Re: smażnyj syrDariusz <d...@p...onet.pl> wrote:
> Hiubi napisa":
> >
> > By"em ostatnio w Czechach (Praga) i zajada"em się tam smażonym serem.
> > Jest on tam podawany wszędzie.
> > By" to mniej więcej żó"ty ser w panierce smażony na g"ębokim t"uszczu.
> > Ale jaki ser się do tego nadaje?
> > Jak to zrobić, żeby się nie rozpuści"?
> > A może to s' specjalne gotowe kostki - np. mrożone z hipermarketów :( ale
> > nuie wiem, czy coś takiego w ogole istnieje.
> >
> > Coś ktoś wie o tym cudzie?
> To jest specjalny ser. Kosztuje u nas 30 zl/kg
> Podobny jak do pizzy, ale robi sie go troche inaczej.
> Czeska specjalnosc.
Zaden specjalny ser. W restauracjach czeskich najczesciej smaza
hermelin, taki ich ser w typie camemberta. Mozna go zastapic kazdym
innym serem tego typu. Ale smazyc mozna tez inne rodzaje sera.
Pieknie byla niegdy sprawa omowiona na <news://pl.rec.rowery>.
Zobaczcie:
<http://groups.google.com/groups?hl=en&selm=3adea137
.13213875%40212.45.1
88.35>
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 10:04:23
Temat: Re: smażnyj syrUzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1f06kj6.dyzs9o11itgsN%wlos@tele.com.pl...
[...]
> Zaden specjalny ser. W restauracjach czeskich najczesciej smaza
> hermelin, taki ich ser w typie camemberta.
Zwykle w menu maja 2 dania serowe:
smaznyj hermelin - o którym pisales, ale ja za nim nie przepadam;
smaznyj syr - i to juz jakis zwykly, na ktorego przepis prosilem.
> Mozna go zastapic kazdym
> innym serem tego typu. Ale smazyc mozna tez inne rodzaje sera.
Tylko wlasnie nie wiem jak to sie smazy, zeby sie nie rozpuscil,
ale poczytam co radzisz moze sie cos znajdzie.
> Pieknie byla niegdy sprawa omowiona na <news://pl.rec.rowery>.
> Zobaczcie:
>
> <http://groups.google.com/groups?hl=en&selm=3adea137
.13213875%40212.45.1
> 88.35>
Popatrzymy...
--
Hiubi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 10:06:01
Temat: Re: smażnyj syr
Użytkownik "bonox77" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9oj2ea$bis$1@news.onet.pl...
>
> Ja czesto robie takie cudo i uzywam do tego standartowych zoltych serow,
Możesz opisać proces przygotowania:
tak od przyjscia ze sklepu do skonsumowania :)
> a do tego najlepsze to chleb smazony na smalcu i wcierany czosnek
> maniam
Brzmi nieźle, spróbuję.
--
Hiubi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 15:13:21
Temat: Odp: smażnyj syr do JackaNo to podaj nazwe tego sera i jak go robisz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 15:26:44
Temat: Odp: smażnyj syr
Użytkownik Dariusz <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> bonox77 napisał:
> >
> > Ja czesto robie takie cudo i uzywam do tego standartowych zoltych serow,
>
> Ale te standardowe nie maja takiego efektu ciagliwosci.
> To jest specjalna technologia. Nawet mozarella do pizzy tak sie nie
> ciagnie.
Ale czy ten ser macza sie w standardowej panierce? Jajko, maka, bulka tarta?
Kurcze nigdy nie pamietam kolejnosci, ale zdaje sie, ze taka??? K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |