| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-12 21:43:38
Temat: Re: ?mietana-sk?d wiadomo jaka?"Nomika" <m...@a...net> a écrit dans le message news:
a4b3bl$d96$...@p...acn.pl...
> No wła?nie sk?d wiadomo czy ?mietana jest słodka czy kwa?na? Na opakowaniu
> nie jest to napisane.A w przepisach wręcz przeciwnie: uzyć
słodkiej/kwa?nej
> ?mietany. Ostatnio kupiłam 30% kremówke, która powinna być chyba słodka i
> wyszło mi z niej kwasne rafaello. Przepraszam, je?li pytanie jest naiwne
ale
> naprawdę mnie to nurtuje;)
U nas w ogole nie ma "kwasnej" smietany. Tutejsza "creme fraîche" jest
gesta, a "fleurette" lejka, a "creme double" nie istnieje (no i podobny
podzial : kartoniki vs. pojemniki). Natomiast znajomy hodowca mi wyznal, ze
tutaj sie gesta smietane otrzymuje dorzucajac kilka bakterii do tej lejkiej
smietany.
Wiec ja ubijam smietane i z tej gestej i z tej rzadkiej...
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-13 07:48:36
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?> Niestety nie. Smietanka kremowka 30% jest bardzo gesta a nie jest
> smietana....natomiast smietana 12% raczej gesta nie jest a jest kwasna.
Jasne ze 12% jest raczej kwasna, bo jest mniej tlusta i latwiej
kwasnieje. Tlustsza smietana kwasnieje pozniej.
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 07:49:32
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>
> podzial : kartoniki vs. pojemniki). Natomiast znajomy hodowca mi wyznal, ze
> tutaj sie gesta smietane otrzymuje dorzucajac kilka bakterii do tej lejkiej
> smietany.
No jasne, bo gesta jest gdy skwasnieje - a kwasnienie to rozwoj
bakterii.
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 08:24:24
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?"asia" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3c691686@news.vogel.pl...
>
>> Jesli potrzebuje slodkiej to kupuje UHT w kartonie, zawsze jest slodka.
> Wszelkie w kubkach plastikowych czy w butelkach sa kwasne, a przynajmniej
> tak je traktuje
nie zgadzam sie,
to czy jest w butelce czy w ,kartoniku to zadna regula.
u mnie na bazarku sa smietany w butelkach i woreczkach foliowych -
slodziutenkie
a sa i kwasne w takich samych opakowaniach. Z reguly kieruje sie tym co mi
powie sprzedawca albo wlasna intuicja, ani jedno ani drugie jeszcze mnie nie
zawiodlo.
pozdrawiam
-m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 08:38:31
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?
"sheenaz" <m...@a...bydg.pdi.net> wrote in message
news:Yopa8.626674$5G5.4500739@news.chello.at...
> to czy jest w butelce czy w ,kartoniku to zadna regula.
> u mnie na bazarku sa smietany w butelkach i woreczkach foliowych -
> slodziutenkie
> a sa i kwasne w takich samych opakowaniach.
w mojej okolicy nie ma targowiska czy bazaru gdzie moglabym kupic taka
swiezutka smietane. Kupuje w okolicznych sklepach gdzie wybor ogranicza sie
do kartonu - slodka, lub plastikowego kubeczka - kwasna. Wierz mi, nigdy ta
w kubeczku nie byla slodka :-)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 09:54:23
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?> "> No jasne, bo gesta jest gdy skwasnieje - > Pawel (ciach)
Niekoniecznie.. wystepuje jeszcze cos, co sie nazywa "termizowana" ( bywa
smietana, bywa twarozek). Zauważcie na pojemniczkach śmietany KESEM tak pisze,
i jakkolwiek zawartosc jest gesta, to dla mnie ta smietana nie jest kwasna i ma
specyficzna konsystencje. Przyznam sie, że mam swoje ulubione firmy do kwaśnej
śmietany, a słodką zawsze kupuje w kartoniku pozdrawiam śmietankowo Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 10:37:42
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C6A1A54.E618829B@comarch.pl...
> > Niestety nie. Smietanka kremowka 30% jest bardzo gesta a nie jest
> > smietana....natomiast smietana 12% raczej gesta nie jest a jest kwasna.
> Jasne ze 12% jest raczej kwasna, bo jest mniej tlusta i latwiej
> kwasnieje. Tlustsza smietana kwasnieje pozniej.
> Pawel
alez brednie opowiadasz!
smietanka slodka moze byc 9% tzw. kawowka i wcale nie bedzie kwasna tylko
dlatego, ze ma mniej tluszczu!
przyjelo sie, ze smietnka jest slodka, a smietana kwasna i zwartosc tluszczu
nie ma nic wspolnego z jej smakiem.
mozesz sobie kupic smietanke slodka o dowolnej zawartosci tluszczu i
przerobic ja na kwasna, dodajac do niej np. lyzke stolowa kwasnej smietany.
tylko po co, skoro gotowa moazna kupic bez zadnych problemow?
skrzacik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 10:38:57
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C69270A.392DBC8B@comarch.pl...
> > No właśnie skąd wiadomo czy śmietana jest słodka czy kwaśna? Na
opakowaniu
> > nie jest to napisane.A w przepisach wręcz przeciwnie: uzyć
słodkiej/kwaśnej
> > śmietany. Ostatnio kupiłam 30% kremówke, która powinna być chyba słodka
i
> > wyszło mi z niej kwasne rafaello. Przepraszam, jeśli pytanie jest naiwne
ale
> > naprawdę mnie to nurtuje;)
> To proste: po smaku :)))
> A jak nie potraficie po smaku to po konzystencji:
> SLODKA - jest rzadka, bez grudek, bo to jest to co sie zbiera z
> powierzchni mleka, ta tlusta warstwa. Jest taka jak gestsze mleko i
> leciutko ciemniejsza, zoltawa.
widziales kiedys prawdziwa smietane, zbierana z kwasnego mleka?
mozna ja nozem kroic!
> KWASNA - jest gesta, taka jak kefir, bo jest starsza czyli juz
> skwasniala,
>
> Tak jak ktos pisal wczesniej, slodka jest raczej w kartonikach, a kwasna
> w kubeczkach.
>
> Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 16:42:43
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?
Użytkownik <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
> > "> No jasne, bo gesta jest gdy skwasnieje - > Pawel (ciach)
>
> Niekoniecznie.. wystepuje jeszcze cos, co sie nazywa "termizowana" ( bywa
> smietana, bywa twarozek). Zauważcie na pojemniczkach śmietany KESEM tak
pisze,
> i jakkolwiek zawartosc jest gesta, to dla mnie ta smietana nie jest kwasna
i ma
> specyficzna konsystencje. Przyznam sie, że mam swoje ulubione firmy do
kwaśnej
> śmietany, a słodką zawsze kupuje w kartoniku pozdrawiam śmietankowo Qd
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Czy śmietana jest kwaśna, czy słodka generalnie zależy od tego z jakiego
mleka jest zbierana. Śmietana słodka zbierana jest ze słodkiego mleka, które
jest tylko mocno oziębione. Konsystencję ma dość rzadką.
Śmietana zbierana z mleka kwaśnego jest zawsze kwaśna i gęsta.Słodka stojąc
kilka dni też skwaśnieje, chyba że jest specjalnie pasteryzowana. Najlepiej
tak zrobić jak radzi Qd, przetestować parę firm i trzymać się tej która nam
będzie najbardziej odpowiadać.
Pozdrawiam Ramzes-a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-15 21:37:59
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?On Wed, 13 Feb 2002 09:38:31 +0100, "asia" <a...@p...onet.pl>
wrote:
>w mojej okolicy nie ma targowiska czy bazaru gdzie moglabym kupic taka
>swiezutka smietane. Kupuje w okolicznych sklepach gdzie wybor ogranicza sie
>do kartonu - slodka, lub plastikowego kubeczka - kwasna. Wierz mi, nigdy ta
>w kubeczku nie byla slodka :-)
A ja dzis kupilam slodka w kubeczku i jutro tez pewnie kupie, bo tak
tu robia. Ale z mleczarni grudziadzkiej w kubkach byla jedynie kwasna.
Tam jak sie szlo po smietane to dawali kwasna, tu - w Swieciu - dadza
slodka (domyslnie). Zakwaszana to cos, co nawet nie zawsze jest w
sklepie. Rozne gusta kulinarne? W Grudziadzu slodkiej chyba wogole nie
robia.
Sabinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |