| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-03 20:43:15
Temat: sos 4 serowy Jak zrobić sos serowo-brokułowy do makaronu?
Pozdrawiam
JoannaG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-04 14:43:49
Temat: Re: sos 4 serowyPewnego pieknego dnia 2005-10-03 22:43 Profil1 z nienacka napisal/a:
> Jak zrobić sos serowo-brokułowy do makaronu?
hmmm ale serowy z brokułami, czy serowy z 4 serów konkretnie?
Bo serowy z brokułami, to ja osobiście robię tak:
Podgotowane (a ja wiem 5-8 minut?) brokuły, jeszcze mokre (2 małe - 1
duży, pozbawione nóg i porozrywane na różyczki) wrzucam na oliwę i
trochę je duszę, do nich dorzucam zmiażdżony czosnek (ok. 4 zębów),
przesmażam. W rondelku rozpuszczam na małym ogniu ser pleśniowy
(najczęsciej Lazur, ale świetna jest też Canzona, z tym, że wtedy dwa
opakowania), w trakcie rozpuszczania dodaję śmietanę (22-35% nie mniej),
mieszam aż się wszytko ładnie połączy i przelewam na patelnię z
brokułami. Mieszam rozdrabniając brokuły prawie na masę (bo tak
najbardziej lubię :))) i czekam aż mi sos odpowiednio zgęstnieje (na oko
się nauczyłam, kiedy czas zabrać z ognia). Solę, pieprzę, czasami
dorzucam peperoncini, sztuk jedną pociętą na spore kawałki, ot tak coby
co jakiś czas poczuć ostrość.
Ja najczęściej dorzucam do tego (na patelnię!!!) rurki czyli penne i
posypuję tartym żółtym, najchętniej tym z Hochlandu, który udaje
parmezan - ma fajny orzechowy posmak.
--
oshin, rozmarzona..., w ciąży nie wolno mi jeść zielonego sera, eeeh :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-06 09:24:13
Temat: Re: sos 4 serowyWłaśnie o coś takiego mi chodziło.
Bardzo dziękuje
Pozdrawiam
JoannaG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |