« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-01 12:32:31
Temat: sos chiński Bardzo proszę o pomoc: chcę zrobić pyszny sos do
chńszczyzny! Czy ktoś ma jakiś super przepis? Dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-01 12:42:20
Temat: Re: sos chińskiUżytkownik Renata STACHNIK <r...@s...waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:Pine.GSO.4.05.10104011431050.11299-100000@ak
son.sgh.waw.pl...
> Bardzo proszę o pomoc: chcę zrobić pyszny sos do
> chńszczyzny! Czy ktoś ma jakiś super przepis? Dzięki.
>
fix plus kurczak w kostke i wychodzi pyyyyyyyycha
chyba ze chodzi o cus innego
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-01 15:15:27
Temat: Re: sos chiński
Użytkownik "Renata STACHNIK" <r...@s...waw.pl> napisał w wiadomości
news:Pine.GSO.4.05.10104011431050.11299-100000@akson
.sgh.waw.pl...
> Bardzo proszę o pomoc: chcę zrobić pyszny sos do
> chńszczyzny! Czy ktoś ma jakiś super przepis? Dzięki.
>
Sorry, ale nie precyzujesz czy chodzi o sos- marynatę,
sos do podduszenia czy też sos do polewania gotowej potrawy? ;-)))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-01 18:01:13
Temat: Re: sos chiński/Ryba po chinsku
Renata STACHNIK wrote:
>
> Bardzo proszę o pomoc: chcę zrobić pyszny sos do
> chńszczyzny! Czy ktoś ma jakiś super przepis? Dzięki.
Pewnie nie o to ci chodzi, ale jest to wysmienite danie, wiec podam. Ten
sos mozna rowniez stosowac do innych mies.
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce
2 lyzki wina ryzowego lub sherry
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru
2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)
Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |