« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-14 17:41:47
Temat: sos do brokułówKochani,
Poszukuję przepisu na sos do brokułów. Znudziły mi się już podawane z masełkiem
i bułeczką na modłę kalafiora. Kiedyś jadłam je z sosem majonezowo-śmietanowo-
czosnkowym i bardzo mi smakowały. Czy macie może jakiś wypróbowany sposób na
taki sos? Będę bardzo wdzięczna, mogę się zrewanżować przepisem na kalafiora po
neapolitańsku - świetny.
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-14 17:57:44
Temat: Re: sos do brokułów
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:416f.00002097.3c43185a@newsgate.onet.pl...
> Kochani,
>
> Poszukuję przepisu na sos do brokułów. Znudziły mi się już podawane z
masełkiem
> i bułeczką na modłę kalafiora. Kiedyś jadłam je z sosem
majonezowo-śmietanowo-
> czosnkowym i bardzo mi smakowały. Czy macie może jakiś wypróbowany sposób
na
> taki sos? Będę bardzo wdzięczna, mogę się zrewanżować przepisem na
kalafiora po
> neapolitańsku - świetny.
>
> Agnieszka z Łodzi
ja to robie sos serowy z sera np camembert, ale ostatnio zmodyfikowalam i
dodalam troszeczke takiego sosu do spaghetti ze sloika, wkrojone duzo sera
plesniowego i rozpuszczone, no i na brokuly czy brukselke. B lubie taki sos
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 19:04:30
Temat: Re: sos do brokułów>
> Poszukuję przepisu na sos do brokułów. Znudziły mi się już podawane z
> masełkiem i bułeczką na modłę kalafiora. Kiedyś jadłam je z sosem
> majonezowo-śmietanowo- czosnkowym i bardzo mi smakowały. Czy macie może
> jakiś wypróbowany sposób na taki sos? Będę bardzo wdzięczna, mogę się
> zrewanżować przepisem na kalafiora po neapolitańsku - świetny.
>
jeden serek topiony o niezbyt intensywnym smaku, podobna ilość sera
gorgonzola. Rozpuścić serek topiony w "troszku" mleka. Dodać drobno
pokruszoną gorgonzolę. Proporcje wg smaku. Dodać dobry chlup wody z
brokułów. Rozrobić aby było gładkie. Dodać trochę "rosołku" najlepiej
warzywnego. Ja daję jeszcze mały chlupik Calvadosa. Solaj i pieprzaj do
smaku.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 21:38:32
Temat: Re: sos do brokułów> >
> > Poszukuję przepisu na sos do brokułów. Znudziły mi się już podawane z
> > masełkiem i bułeczką na modłę kalafiora. Kiedyś jadłam je z sosem
> > majonezowo-śmietanowo- czosnkowym i bardzo mi smakowały. Czy macie może
> > jakiś wypróbowany sposób na taki sos? Będę bardzo wdzięczna, mogę się
> > zrewanżować przepisem na kalafiora po neapolitańsku - świetny.
> >
>
> jeden serek topiony o niezbyt intensywnym smaku, podobna ilość sera
> gorgonzola. Rozpuścić serek topiony w "troszku" mleka. Dodać drobno
> pokruszoną gorgonzolę. Proporcje wg smaku. Dodać dobry chlup wody z
> brokułów. Rozrobić aby było gładkie. Dodać trochę "rosołku" najlepiej
> warzywnego. Ja daję jeszcze mały chlupik Calvadosa. Solaj i pieprzaj do
> smaku.
>
> Waldek
>
Dzięki, świetne, bardzo mi się podoba, nie mam Calvadosa, ale mogę dolać ciut
białego wina albo brandy, wiem, że to nie to samo, ale cóż...
Spróbuję się zrewanżować kalafiorem po neapolitańsku:
- 10 dag zielonych oliwek bez pestek
1/2 kalafiora
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/3 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki odcedzonych kaparów
sok ze świeżej cytryny
1. Siekamy oliwki
2. Płuczemy dokładnie kalafior, rozkruszamy na 2,5 cm wielkości różyczki i
wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Po zagotowaniu się wody gotujemy bez
przykrycia przez 5 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą aż do
zupełnego ochłodzenia. Dokładnie odcedzamy.
3. W niedużej misce mieszamy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszając, wlewamy
oliwę. DOdajemy oliwki i kapary i dokładnie mieszamy. Wrzucamy kalafior.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wychodzi świetnie - niektórzy dodają też cebulę, czosnek lub selera naciowego.
Sos serowy wydaje się bardzo smakowity, wypróbuję w tym tygodniu.
Dzięki
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 10:17:48
Temat: Re: sos do brokułów
a...@p...onet.pl wrote:
>
> Kochani,
>
> Poszukuję przepisu na sos do brokułów.
jogurtowo-majonezowo-pomidorowo-czosnkowy. Bardzo smaczne polaczenie.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 12:27:00
Temat: Re: sos do brokułówfghfgh wrote:
> a...@p...onet.pl wrote:
> > Poszukuję przepisu na sos do brokułów.
>
> jogurtowo-majonezowo-pomidorowo-czosnkowy. Bardzo smaczne polaczenie.
wybacz ignorancje z mojej strony... wciaz sie ucze ;-)
jogurt...
majonez...
pomidorowy... co? sok/przecier?... :-O
jakie proporcje?...
czosnek... moze byc wycisniety przez wyciskacz?....
Justyna
PS tylko sie nie smiejscie... :-(
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 13:00:45
Temat: Re: sos do brokułów
Justyna Trzcinska wrote:
> wybacz ignorancje z mojej strony... wciaz sie ucze ;-)
jam tez ignorantka wiec sie nie martw :)))
> jogurt...
naturalny
> majonez...
daje kielecki- jest slony wiec juz solic nie trzeba.
proporcje 1/3 : 1 z jogurtem. Lzejsze od smietany z majonezem czy samego
majonezu
> pomidorowy... co? sok/przecier?... :-O
przecier. To juz do smaku- jak dla mnie 1 lyzeczka na jakies pol
opakowania jogurtu wystarczy :)
> jakie proporcje?...
powyzej :) ale i tak najlepiej na oko i smak jak to w sosach/dipach bywa
:)
> czosnek... moze byc wycisniety przez wyciskacz?....
taki najlepszy!!!!
> Justyna
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 13:11:53
Temat: Re: sos do brokułówfghfgh wrote:
> Justyna Trzcinska wrote:
> > wybacz ignorancje z mojej strony... wciaz sie ucze ;-)
> jam tez ignorantka wiec sie nie martw :)))
> [...]
> > jakie proporcje?...
> powyzej :) ale i tak najlepiej na oko i smak jak to w sosach/dipach bywa
> :)
wielkie dzieki!
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |