Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos do brokułów
Date: 14 Jan 2002 22:38:32 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 48
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <a1va2h$9pa$07$3@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011044312 27811 192.168.240.245 (14 Jan 2002 21:38:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2002 21:38:32 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.164.173, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91905
Ukryj nagłówki
> >
> > Poszukuję przepisu na sos do brokułów. Znudziły mi się już podawane z
> > masełkiem i bułeczką na modłę kalafiora. Kiedyś jadłam je z sosem
> > majonezowo-śmietanowo- czosnkowym i bardzo mi smakowały. Czy macie może
> > jakiś wypróbowany sposób na taki sos? Będę bardzo wdzięczna, mogę się
> > zrewanżować przepisem na kalafiora po neapolitańsku - świetny.
> >
>
> jeden serek topiony o niezbyt intensywnym smaku, podobna ilość sera
> gorgonzola. Rozpuścić serek topiony w "troszku" mleka. Dodać drobno
> pokruszoną gorgonzolę. Proporcje wg smaku. Dodać dobry chlup wody z
> brokułów. Rozrobić aby było gładkie. Dodać trochę "rosołku" najlepiej
> warzywnego. Ja daję jeszcze mały chlupik Calvadosa. Solaj i pieprzaj do
> smaku.
>
> Waldek
>
Dzięki, świetne, bardzo mi się podoba, nie mam Calvadosa, ale mogę dolać ciut
białego wina albo brandy, wiem, że to nie to samo, ale cóż...
Spróbuję się zrewanżować kalafiorem po neapolitańsku:
- 10 dag zielonych oliwek bez pestek
1/2 kalafiora
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/3 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki odcedzonych kaparów
sok ze świeżej cytryny
1. Siekamy oliwki
2. Płuczemy dokładnie kalafior, rozkruszamy na 2,5 cm wielkości różyczki i
wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Po zagotowaniu się wody gotujemy bez
przykrycia przez 5 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą aż do
zupełnego ochłodzenia. Dokładnie odcedzamy.
3. W niedużej misce mieszamy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszając, wlewamy
oliwę. DOdajemy oliwki i kapary i dokładnie mieszamy. Wrzucamy kalafior.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wychodzi świetnie - niektórzy dodają też cebulę, czosnek lub selera naciowego.
Sos serowy wydaje się bardzo smakowity, wypróbuję w tym tygodniu.
Dzięki
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|