« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-08 16:35:35
Temat: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepehej,
na poczatku dzieki wszystkim za rady odnosnie smalczyka, zatopilem na probe
troche, bedzie dobre bede za rada "komunisty" kupowal pol tuszaka ;-)
no zartuje, ale kazda rada cenna, po to pytam, zamiast uruchomic googla
:-)))
dzieki
teraz mam inne pytanie, troche po kuchni sie poruszam, ale ... w zyciu nie
zrobilem sosou pomidorowego do pizzy do ryzu do ... no np.
slodko-kwasnego...
tak tedy moze ktos chce sie podzielic przepisami wlasnie takimi na zywe
(bardziej zdrowsze niz ze sloika ) sposoby przyrzadzania sosikow na bazie
pomidorow a moze i nie tylko,
zdaje sobie sprawe ze pytam o to i o tamto...
ale mysle lepiej niz prowadzic dialod z panslavista (pozdrawiam) i jego
oponentami (pozdr, trudno rzec kto ma jaka chorobe, ale na pewno cos by sie
znalazlo po obu stronach :)
tedy,
1) pizze czsem robie, ciesto rzadziej (czasem takie spody (brb) ale coz)
wiec jak juz to sos pomidorowy to taki z torebki.....
2) makaron czesciej!!1i o to pytam bardziej, sos do makaronu
3) czasem jest to ryz z np. kurczakiem, bez sosika to suchozol niemozebny,
wiec moze ze dwa - trzy sposoby co wam smakuje i jak robicie - jesli to nie
opatentowane - oczywiscie, bo ja malej wiary (w sensie - nic nie zaplace za
to chyba ze zdrowaske ;-)
pozdr
to all
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-08 20:04:31
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepeDariusz Adamiak wrote:
> ale mysle lepiej niz prowadzic dialod z panslavista (pozdrawiam) i jego
> oponentami (pozdr, trudno rzec kto ma jaka chorobe, ale na pewno cos by sie
> znalazlo po obu stronach :)
Oponenci Panslavisty to jakies 98% tej grupy (i nie tylko tej).
Sugerujesz, że wszyscy są chorzy?
I sądzisz, że ktos Ci po tym da przepis.
Ale niech tam. Znaj moje dobre serce.
Szybki sos do pizzy. Podsmażam lekko (nie rumienię) czosnek na oliwie.
Dodaję koncentrat pomidorowy. Smażę kilka minut. Potem trochę wody. Do
tego bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier. Jak mam zamrożony, to
zamiast koncentratu, daję przecier własnej produkcji. Tylko wtedy trzeba
dłuzej gotować.
Po za tym w archiwum przepisów dziesiatki. Nawet w ubiegłym tygodniu coś
było.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-08 20:34:20
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepeDariusz Adamiak wrote:
> eraz mam inne pytanie, troche po kuchni sie poruszam, ale ... w zyciu
> nie zrobilem sosou pomidorowego do pizzy
hello
do pizzy sos robie tak:
puszka pomidorow razem z sokiem, zabek czosnku, bazylia i oregano w
proporcji 1:3 => wszystko do blendera => pycha.
do makaronu to wlasciwie rozni sie przyparawami,czosnek oraz puszka
zostaje tyle ze pomidory nie leca do bledera tylko do pokrojeniea :)
pozdrowienia
Ralf
www.superpoczta.pl/~rkubiak/kuchnia.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-08 20:34:50
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
Beata Mateuszczyk napisał(a):
>Potem trochę wody.
Tak spytam z ciekawości po co ta woda ?
Ja do sosów pizzowych nie dodaję wody, może robię źle. Uświadom
mnie grzesznego.
Pzdr. Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-08 20:53:17
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe> Dodaję koncentrat pomidorowy.
fuj... wloska kuchnia i koncentrat. to mi nie pasuje. naturalne pomidorki to
jest to. ew. w kawalkach, lub przeciez z kartonika. koncentrat w
ostatecznosci.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-08 21:03:20
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe** Dariusz Adamiak wrote:
> teraz mam inne pytanie, troche po kuchni sie poruszam, ale ... w
> zyciu nie zrobilem sosou pomidorowego do pizzy
Było fafnaście razy. Użyj archiwum.
> do ryzu do ... no np. slodko-kwasnego...
Raczej nie opłaca Ci się go robić w warunkach domowych. Tzn.
jeżeli chcesz zrobić jednorazowo to i tak potrzebujesz dosyć dużo
specyficznych składników. IMHO wygodniej będzie Ci zaopatrzyć się w
jakiś ze słoiczka, w dobrych marketach jest tego sporo rodzajów.
Popróbuj i zobacz, który Ci odpowiada.
Oczywiście sam sos słodko kwaśny to jedynie sos, a nie potrawa sama w
sobie.
> tak tedy moze ktos chce sie podzielic przepisami wlasnie takimi na
> zywe (bardziej zdrowsze niz ze sloika ) sposoby przyrzadzania sosikow
> na bazie pomidorow
Sos słodko kwaśny to właściwie jest bez pomidorów, ocet winny, sos
sojowy, cukier +warzywa/owoce. No i zagęszczacz (krochmal kukurydziany
czy mąka ziemniaczana).
(...)
> 2) makaron czesciej!!1i o to pytam bardziej, sos do makaronu
Ten mi odpowiada, kilka razy robiłem. Tylko w sumie z lenistwa wrzucam
składniki sosu (poza bekonem oczywiście) do blendera. :) Takie danie
przygotowuję krócej niż gotuje się makaron (7 min.). :)))
http://www.videojug.com/film/how-to-make-spaghetti-c
arbonara
> 3) czasem jest to ryz z np. kurczakiem, bez sosika to suchozol
> niemozebny, wiec moze ze dwa - trzy sposoby co wam smakuje i jak
> robicie - jesli to nie opatentowane - oczywiscie, bo ja malej wiary
> (w sensie - nic nie zaplace za to chyba ze zdrowaske ;-)
Ale co kurczak smażony z sosem do ryżu? Podstawa to dobry sos i dobrze
zamarynowane mięso, do tego umiejętnie (wok raczej nieodzowny)
przesmażone warzywa z mięsem, podlane sosem i gotowe. To w gruncie
rzeczy są proste dania, tylko dużo składników. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-08 21:10:23
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
"Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
news:eit0t4$jju$1@nemesis.news.tpi.pl...
Nie gniewam się.
Sos pomidorowy - prosta sprawa - wyciąg z papryki mielonej słodkiej i
ostrej, byle czerwonej w proporcjach w/g upodobań (niezbyt ostre - polecam).
Ten wyciąg (wyciąga się kolor) robi się bardzo prosto i najlepiej wychodzi
na smalcu - topisz łyżkę smalcu na patelni na małym ogniu i wsypujesz
paprykę, mieszasz (nie wolno przypalić - będzie gorzki) aby nie zbrązowiała
i dodajesz odpowiednią ilość koncentratu pomidorowego - dobre greckie - mają
kolor, zasmażasz, doprawiasz. Dodajesz cząstki pomidorów oskórowane po
sparzeniu i króciutko podduszasz. Dodajesz bulionu lub soku ze słoika z
pomidorami, o ile używasz konserwę albo śmietanę 30%. Gdy wolisz kwaśny sos
możesz dodać wina czerwonego wytrawnego, ja wolę dodać paprykę konserwowa
swojej roboty - paprykę siekam drobno i wrzucam do sosu, a jak jeszcze mało
kwaśny wlewam zalewę z olejem...
Sos ma przepiękny kolor, i smak, a gdy jest go dużo spokojnie można część
przelac do słoików i postawić w chłodziarce na najmiższej półce...
Można osobno podsmażyć mielone mięso czerwone i wymieszać ze sosem,
poddusić.
Wtedy z makaronem jest to pełne drugie danie obiadowe.
W tym przypadku jako pierwsze podaję zupę kalafiorową z ryżem na rosole, ryż
gotowany z warzywami...
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-08 21:23:43
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
Le mercredi 8 novembre 2006 ŕ 22:10:23, dans <eith9s$698$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
> news:eit0t4$jju$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie gniewam się.
...droga Sylo
> Sos pomidorowy - prosta sprawa - wyciąg z papryki mielonej słodkiej i
> ostrej
Jakze na to nie wpadlam, Sylo
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-08 21:25:14
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
Le mercredi 8 novembre 2006 ŕ 22:23:43, dans <3354586134$20061108222344@ewcia.kloups>
vous écriviez :
>> Sos pomidorowy - prosta sprawa - wyciąg z papryki mielonej słodkiej i
>> ostrej
> Jakze na to nie wpadlam, Sylo
Slavi = jak fioł, to fioł
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-08 21:39:15
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:3354586134$20061108222344@ewcia.kloups...
>
> Le mercredi 8 novembre 2006 ŕ 22:10:23, dans
> <eith9s$698$1@nemesis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
>> "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
>> news:eit0t4$jju$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> Nie gniewam się.
>
> ...droga Sylo
Już nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |