Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos sojowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos sojowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-10 13:25:48

Temat: sos sojowy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać. Kupiłam go
właśnie za prawie siedem złotych, malutka buteleczka, kupiłam, bo jakoś
skojarzył mi się z listą i wiem, że wielokrotnie radziliście go dodawać do
potraw, ale nie znam w oógle tej przyprawy nie wiem jak używać. Może ktoś ma
coś na ten temat, albo mógłby mi coś napisać, choćby na prv. Bardzo proszę
Pozdrawiam bardzo serdecznie

Monika

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-10 13:41:44

Temat: Re: sos sojowy
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Monika Zarczuk napisał:
> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.

Dodawaj niewiele, konkretne ilości znajdziesz w szczegółowych
przepisach. Może to ci pomoże:
http://www.pk.linux.gda.pl/sos/sos.htm#j
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-10 18:39:17

Temat: Re: sos sojowy
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Monika Zarczuk wrote:
> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać. Kupiłam go
> właśnie za prawie siedem złotych, malutka buteleczka, kupiłam, bo jakoś
> skojarzył mi się z listą i wiem, że wielokrotnie radziliście go dodawać do
> potraw, ale nie znam w oógle tej przyprawy nie wiem jak używać. Może ktoś ma
> coś na ten temat, albo mógłby mi coś napisać, choćby na prv. Bardzo proszę
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>

Ja dodaje do mies, zup i innych tego typu...
Niezastapiny do Sushi.
Z iloscia trzeba uwazac o tyle, ze sos sojowy jest (na ogol) bardzo slony.
Na poczatek radze dodac go do miesa zamiast soli (jesli to jest ten
slony o ktorym mysle).
Pozdr.,
Shhrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-10 21:00:13

Temat: Re: sos sojowy
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.
DO CHILI! :-)))
Do chińszczyzny oczywiście: do ryżu, makaronu, a przede wszystkim można w
nim zamarynować mięso. Uwaga: sos jest bardzo słony.

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-10 23:08:20

Temat: Re: sos sojowy
Od: "puszczyk" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04bb01c3d77d$4ef886e0$7000a8c0@ap.siedlce.pl...
> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.

Mini Encyklopedia Collins Gem: "Żywność wegetariańska"
Sos sojowy - pikantny, ciemny aromatyczny sos japoński wyrabiany ze
sfermentowanych nasion soi, z dodatkiem pszenicy i soli. Tradycyjne sosy
tamati i shoyu wymagają fermentacji przez przynajmniej 18 miesięcy
(one kosztują ponad 20 zł za buteleczkę :-( ).
Tańsze odmiany sosu sojowego często zwierają sztuczne barwniki oraz
glutaminian
sodowy. Sos sojowy jest bogaty w białko i choć używa się go w niewielkich
ilościach, uważa się, że wpływa korzystnie na trawienie.
ZASTOSOWANIE: do wszelkich dań pikantnych, w tym do zapiekanek, zup, sosów,
smażonych warzyw
i smażonego tofu. Odrobiny sosu można dodać do pieczonych pestek dyni czy
słonecznika lub użyć do marynat albo do zapraw na sałatki.

pełna poświęcenia przepisała :-)
Justyna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 09:13:29

Temat: Re: sos sojowy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

sojowego? Co o n
> > powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.
>
> Mini Encyklopedia Collins Gem: "Żywność wegetariańska"
> Sos sojowy - pikantny, ciemny aromatyczny sos japoński wyrabiany ze
> sfermentowanych nasion soi, z dodatkiem pszenicy i soli. Tradycyjne sosy
> tamati i shoyu wymagają fermentacji przez przynajmniej 18 miesięcy
> (one kosztują ponad 20 zł za buteleczkę :-( ).
> Tańsze odmiany sosu sojowego często zwierają sztuczne barwniki oraz
> glutaminian
> sodowy. Sos sojowy jest bogaty w białko i choć używa się go w niewielkich
> ilościach, uważa się, że wpływa korzystnie na trawienie.
> ZASTOSOWANIE: do wszelkich dań pikantnych, w tym do zapiekanek, zup,
sosów,
> smażonych warzyw
> i smażonego tofu. Odrobiny sosu można dodać do pieczonych pestek dyni czy
> słonecznika lub użyć do marynat albo do zapraw na sałatki.
>
> pełna poświęcenia przepisała :-)
> Justyna
>
>
>
Baaaaaardzo dziękuję! Doceniam to poświęcenie! Naprawdę! Jeszcze raz wielkie
dzięki!

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

panierka
przepis na golonkę z fasolą-szukam
zmarznięte jabłka
oliwki
kurczak z KFC

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »