Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "puszczyk" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos sojowy
Date: Sun, 11 Jan 2004 00:08:20 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 25
Sender: j...@p...onet.pl@vpdn.adm.onet.pl
Message-ID: <btq060$rhe$1@news.onet.pl>
References: <04bb01c3d77d$4ef886e0$7000a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: vpdn.adm.onet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1073775616 28206 213.180.131.58 (10 Jan 2004 23:00:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2004 23:00:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186441
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04bb01c3d77d$4ef886e0$7000a8c0@ap.siedlce.pl...
> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.
Mini Encyklopedia Collins Gem: "Żywność wegetariańska"
Sos sojowy - pikantny, ciemny aromatyczny sos japoński wyrabiany ze
sfermentowanych nasion soi, z dodatkiem pszenicy i soli. Tradycyjne sosy
tamati i shoyu wymagają fermentacji przez przynajmniej 18 miesięcy
(one kosztują ponad 20 zł za buteleczkę :-( ).
Tańsze odmiany sosu sojowego często zwierają sztuczne barwniki oraz
glutaminian
sodowy. Sos sojowy jest bogaty w białko i choć używa się go w niewielkich
ilościach, uważa się, że wpływa korzystnie na trawienie.
ZASTOSOWANIE: do wszelkich dań pikantnych, w tym do zapiekanek, zup, sosów,
smażonych warzyw
i smażonego tofu. Odrobiny sosu można dodać do pieczonych pestek dyni czy
słonecznika lub użyć do marynat albo do zapraw na sałatki.
pełna poświęcenia przepisała :-)
Justyna
|