Data: 2004-01-11 09:13:29
Temat: Re: sos sojowy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
sojowego? Co o n
> > powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.
>
> Mini Encyklopedia Collins Gem: "Żywność wegetariańska"
> Sos sojowy - pikantny, ciemny aromatyczny sos japoński wyrabiany ze
> sfermentowanych nasion soi, z dodatkiem pszenicy i soli. Tradycyjne sosy
> tamati i shoyu wymagają fermentacji przez przynajmniej 18 miesięcy
> (one kosztują ponad 20 zł za buteleczkę :-( ).
> Tańsze odmiany sosu sojowego często zwierają sztuczne barwniki oraz
> glutaminian
> sodowy. Sos sojowy jest bogaty w białko i choć używa się go w niewielkich
> ilościach, uważa się, że wpływa korzystnie na trawienie.
> ZASTOSOWANIE: do wszelkich dań pikantnych, w tym do zapiekanek, zup,
sosów,
> smażonych warzyw
> i smażonego tofu. Odrobiny sosu można dodać do pieczonych pestek dyni czy
> słonecznika lub użyć do marynat albo do zapraw na sałatki.
>
> pełna poświęcenia przepisała :-)
> Justyna
>
>
>
Baaaaaardzo dziękuję! Doceniam to poświęcenie! Naprawdę! Jeszcze raz wielkie
dzięki!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|