Data: 2004-01-10 23:08:20
Temat: Re: sos sojowy
Od: "puszczyk" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04bb01c3d77d$4ef886e0$7000a8c0@ap.siedlce.pl...
> Czy ktoś z was mógłby mi przysłać coś na temat sosu sojowego? Co o n
> powoduje, co daje, do czego go i w jakich proporcjach dodawać.
Mini Encyklopedia Collins Gem: "Żywność wegetariańska"
Sos sojowy - pikantny, ciemny aromatyczny sos japoński wyrabiany ze
sfermentowanych nasion soi, z dodatkiem pszenicy i soli. Tradycyjne sosy
tamati i shoyu wymagają fermentacji przez przynajmniej 18 miesięcy
(one kosztują ponad 20 zł za buteleczkę :-( ).
Tańsze odmiany sosu sojowego często zwierają sztuczne barwniki oraz
glutaminian
sodowy. Sos sojowy jest bogaty w białko i choć używa się go w niewielkich
ilościach, uważa się, że wpływa korzystnie na trawienie.
ZASTOSOWANIE: do wszelkich dań pikantnych, w tym do zapiekanek, zup, sosów,
smażonych warzyw
i smażonego tofu. Odrobiny sosu można dodać do pieczonych pestek dyni czy
słonecznika lub użyć do marynat albo do zapraw na sałatki.
pełna poświęcenia przepisała :-)
Justyna
|