| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-14 20:03:53
Temat: spagetiijak zrobic dobre spagetii?
ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-14 21:16:43
Temat: Re: spagetiioch, drog jest wiele. najpierw musisz wybrac dobry makaron (zaatakuj
wloskie, najlepiej imo agnesi) i dobrze go ugotowac - ma byc al dente, czyli
lekko twardy. Gotuj w duzej ilosci wody (100gr makaronu = 1 litr) dobrze
osolonej (ma byc jak morze srodziemne :)
to podstawa (bynajmniej nie banalna). Reszta to Tworczosc - np. swietna
oliwa (taka topowa, co to pysk urywa) zmieszana zezmiazdzonym czosnkiem - na
makaron, na to swiezy parmezan (ja lubie starty na duzych oczkach). Albo
zamiast czosnku pocieta ostra papryczka czerwona (albo taki proszek z tej
papryki, mozna czasami kupic). Moze byc carbonara - dwa zoltka mieszasz ze
smietana (chyba ze szklanke, robie na oko - ja preferuje 30%) do tego pieprz
i parmezan (ile lubisz). Bekon lub boczek (lub pancette jakzes szczesliwa)
na patelnie /boczek mozesz wczesniej zblanszowac, czyt: przez kilka sekund
we wrzatku, przemyc ziman woda i wysuszyc). Jak upieczone :) na to makaron,
zdejmujesz z ognia, sos jajeczny, i swiezy parmezan na wierzch. Mozna sos
bolognski, ale to juz odsylam na strony, bo nie zdaze napisac .....
papap
V.
Użytkownik Ania <a...@c...mine.nu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qcr84$49i$...@n...tpi.pl...
> jak zrobic dobre spagetii?
> ania
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-15 09:57:36
Temat: Odp: spagetiiJa mam swoj od lat sprawdzony i udoskonalony przepis. Moze nie jest to
typowe spagetti, ale podaje. poporsotu niebo w gebie.
Spagetti megusiowe
Sos:
3 lyzki oliwy
3 lyzki maki
2 lyzki bulionu drobiowego (ja uzywam takiego w sloiczku MiroMark)
1 mala puszka koncentratu pomidorowego
2 lyzki gestej smietany (uzywam 22% Szefa Kuchni)
1 lyzeczka soku z cytryny
bazylia
majeranek
pieprz bialy
i inne przyprawy, zalezy co kto lubi.
Makaron: ja nie lubie al dente, i zazwsze gotuje tak jak kaza na opakowaniu
czyli 8 minut.
Miesko:
3-4 plastry boczku (chudego)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac make i podsmazyc na zloto-brazowy kolor.
Nastepnie w garnczku zalac bulion wrzaca woda, ok 1/2 litra. Wymieszać i
dolać do podsmazonej mąki na patelni. wlewać powoli ciagle mieszajac, az
znikna grudki. dalej dodac koncentrat, ok 2/3 puszczeczki, wymieszac, dodac
przyprawy, smietane i sok z cytryny. na koncu dorzucic pociete w paseczki i
podsmazone miesko (boczek).
Smacznego.
magia
--
"she's all I've ever needed.."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-15 11:24:33
Temat: Re: spagetii> och, drog jest wiele. najpierw musisz wybrac dobry makaron (zaatakuj
> wloskie, najlepiej imo agnesi) i dobrze go ugotowac - ma byc al dente,
czyli
> lekko twardy. Gotuj w duzej ilosci wody (100gr makaronu = 1 litr) dobrze
> osolonej (ma byc jak morze srodziemne :)
czyli 1 łyżeczka ( czubata ) soli na litr wody.
Ja woda zacznie wrzecz wkładamy makaron, zamieszywamy i gotujemy połowę
czasu z opakowania - potem smkujemy co minutę czy już nam odpowiada.
Odcedzamy i wrzucamy do gara z sosem i np. klopsikami cielęcymi lub innymi
cudami. Podajemy w garze na stół ( lub przewalamy do ładnej misy ) z
odpowiednim sztućcem do nakładania sphagetti. Obok w miseczce tarty parmezan
do posypania a na innym talerzu pyszne pieczywko z masłem czosnkowym.
Jeśli mamy zamiar odsmażać później ( np. spaghetti carbonara ) trzeba
niestety przepłukać zimną wodą bo inaczej sklei się.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |