« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-25 18:38:42
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyDnia Tue, 25 Apr 2006 16:43:11 +0200, mufaska napisał(a):
no to już wiem jaki spieniacz powinnam wybrać :)
wszystkim dziękuję za rady i bardzo proszę jeszcze o radę co do reszty:
*zaparzarka do kawy* - musi nadawać się do płyty elektrycznej, ewentualnie
jakaś elektryczna...
*młynek do mielenia kawy *
polecicie coś?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-25 20:03:02
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnywitam
moze troche podpowiem - tani 15-o barowy ekspres (nowy) za max 150-200 zl
(aeg 250-300zl)rozwiaze wiele problemow kawa (espresso) zlota lub czerwona
lavazza (rzecz gustu), do mleka jakobs monarch lub kronung ew. sati
czekolada itp. (lavazzy szkoda) po 2 latach intensywnego picia kawy kupic
nastepny za 100 zl (chinczyk z napisem clatronic/boman/mpm)
pozdro
moto
ps
np
http://www.allegro.pl/item98970191_nowy_ekspress_cis
nieniowy_15_bar_najtanie
j_.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-25 20:08:18
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyNie wiem czy nie bluznie :) ale wydaje mi sie ze robie sobie taka kawke
ze zwyklego expressu DeLonghi za 500zl, w kazdym razie wlewam mleko
(skondensowane lub zwykle) do filizanki, spieniam i do tego robie kawe.
Jak dla mnie rewelacja, jest pianka, jest pyszne.
Co do kaw to probowalem rozne, najbardziej pasuje mi Lavazza espresso(
ta czarna)i Illy, ale mowie tu o espresso, ta z pianka (czy to
cappucino?) to tak naprawde nie ma dla mnie wiekszego znaczenia z jakiej
kawy jest robiona, moze byc i Jacobs w ostatecznosci.
Jak jestes smakoszkom to IMO powinnas sama ocenic ktora kawa Ci
odpowiada, kupic kilka i zaparzyc, ocenic.
--
pozdrawiam
barney
4 8 15 16 23 42 EXECUTE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-26 06:41:02
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyDnia Tue, 25 Apr 2006 16:43:11 +0200, mufaska napisał(a):
> po przejrzeniu archiwum doszłam do wniosku że najlepiej oprócz kupwoania
> profesjonalnego sprzętu za ok 3000zł kupić podstawowe tańsze sprzęty :)
Wystarczy najprostszy 15-barowy ekspres do kawy za 200zł + ikeowski
spieniacz za 5 zł :)
Przepis: duży kubek taki o pojemności 200-250ml do połowy napełnić mlekiem,
posłodzić (słodzenie kawy już zrobionej niszczy piankę i psuje efekt :)
W międzyczasie podgrzewać parę w ekspresie. Gdy będzie gotowe, zacząć
ubijać/podgrzewać mleko - ja specjalnie się nie bawię w kombinowanie by ta
końcówka ekspresu ubijała, używam tego głównie do podgrzania mleka. Potem
mleko ubić do upragnionego stopnia ikeowską trzepaczką - najlepiej tak by
został jakiś 1-1.5cm do poziomu kubka. A potem wlać podwójne espresso z
ekspresu - najlepiej illy.
Oczywiście kubek powinien być przezroczysty - mamy wtedy śliczne,
trójwarstwowe latte. Ja z reguły jeszcze posypuję cynamonem...
Jedyna wada to goście pytający czy udało mi się zamordować tego Aliena
w kuchni - odgłosy przy podgrzewaniu mleka są hardcore'owe ;)
> - *młynek do mielenia kawy * - musi być żarnowy z tego co wyczytałam -
> możecie polecić jakiś albo przynajmniej podac firmę na którą warto zwracać
> uwagę?
Kiedyś kupiłem taki pierwszy-lepszy młynek do kawy w markecie - z ciekawości
i bardziej żeby sobie stał na półce i ładnie wyglądał niż do mielenia kawy.
Gdybym miał go używać na co dzień, to bym chyba wyglądał jak Pudzianowski -
trzeba się namachać dla jednej głupiej kawy tyle, że szkoda gadać...
Prawdopodobnie jest to kwestia jakości młynka - bo nie wierzę żeby ludzie
aż tak się męczyli dla wypicia jednej filiżanki ;)
> - *dobra ziarnista kawa* - i tu też proszę opinię :) w archiwum pojawiały
> sie takie nazwy:
> sagafredo
> lavazza (który kolor)
> illy
> która z nich jest dobra =nie jest gorzka w smaku bo takiej nie lubię :)
Ja używam Lavazzy i illy, aczkolwiek bywa że trafi się też co innego gdy
rodzicielka podrzuci :) Osobiście akurat piję czystą czarną bez słodzenia,
zaś latte robię dla żonki - czasami tylko się poczęstuję ;)
Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
"Poglądy polityczne mają takie znaczenie w sejmie jak upierzenie u krokodyla"
(c) Tomasz Olbratowski 2004
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-26 06:52:47
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyUżytkownik "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl> napisał w wiadomości
news:e2lg9u$5rk$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> [...]Kupić sam tłok (choć ciężko, przyznaję, ja swój w ikei kupiłam.
> Mogę fotę na priw wrzucić).[...]
Ładnie proszę (hanka maupa truecolors kropa pl). Wymaga jakiegoś
szczególnego kubka czy jest kompatybilny z większą ilością?
Pozdrawiam
--
Hanka Skwarczyńska
i kotek Behemotek
KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-26 06:54:21
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyDnia Tue, 25 Apr 2006 17:48:18 +0200, Agatek napisał(a):
> Użytkownik "Hanka Skwarczyńska" <anias@[asiowykrzyknik]wasko.pl> napisał w
> wiadomości news:e2lfps$7bc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> H. (a, dobrzy ludzie na wakacjach nauczyli: lać kawę do kubka z pianą, nie
>> odwrotnie :)
>
> I dlatego kubki z tłokiem się nie sprawdzają. Kupić sam tłok (choć ciężko,
> przyznaję, ja swój w ikei kupiłam. Mogę fotę na priw wrzucić).
Czekam na fotkę zatem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-04-26 12:54:15
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setny
Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:1k5142zfzaecl.tzommlkhjm9k.dlg@40tude.net...
> Czekam na fotkę zatem :)
Poszło:)
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-04-26 12:55:30
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setny
Użytkownik "Hanka Skwarczyńska" <anias@[asiowykrzyknik]wasko.pl> napisał w
wiadomości news:e2n5cn$dig$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ładnie proszę (hanka maupa truecolors kropa pl). Wymaga jakiegoś
> szczególnego kubka czy jest kompatybilny z większą ilością?
Poszło. Kompatybilne ze wszystkimi. W zdjęciach efekt przed, po i końcowy.
Żeby było widać użyłam szklanki Kubusia (wąska i wysoka) więc nie
przerażajcie się obrazkami:)
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-04-26 13:18:23
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnyUżytkownik "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl> napisał w wiadomości
news:e2nqoj$vbd$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
> [...] Poszło.
Jooo, ale dokumentacja :) Dziękuję :)
> Kompatybilne ze wszystkimi. [...]
IKEA, mówisz. Trzeba się będzie rozejrzeć.
Pozdrawiam
--
Hanka Skwarczyńska
i kotek Behemotek
KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-04-26 13:44:55
Temat: Re: sposób na domowe cappuccino/cafe latte po raz setnya czy ktoś używa takiego urządzenia:
http://www.smak-kuchni.pl/?zobacz=128&producent=# ?
zadzwiiła mnieinstrukcja obsługi:
"Sposób parzenia w tisanierze nie wymaga stawiania na źródło energii -
suchą kawę zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach przeciskamy napar
tłoczkiem z metalowym siteczkiem na plastikowo-metalowej konstrukcji."
czy takie parzenie bez źródła ciepła/pary sie sprawdza?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |