Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia strogonow

Grupy

Szukaj w grupach

 

strogonow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-11 07:35:30

Temat: Re: strogonow
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "duc2" <d...@i...fm> napisał w wiadomości
news:a6d06l$g8h$1@news.tpi.pl...
> Witam. Można poprosić jakiś przepis na w/w potrawę.
>
> Dziękuję.
>
>
Jedna z możliwych wersji:
1kg polędwicy wolowej pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć,
odstawić na 2 godz. Obsmażyć na maśle. Łychę masła zasmażyć z mąka, i
rozprowadzić bulionem, dodać musztardę, wymieszać zagotować, dodać śmietanę.
Do sosu włożyć mięso i poddusić ok 5 min.

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
ICQ 14539957

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-11 15:02:33

Temat: Re: strogonow
Od: "satia" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kamas <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6hmmg$6h6$...@n...tpi.pl...
> Jedna z możliwych wersji:
> 1kg polędwicy wolowej pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć,
> odstawić na 2 godz. Obsmażyć na maśle. Łychę masła zasmażyć z mąka, i
> rozprowadzić bulionem, dodać musztardę, wymieszać zagotować, dodać
śmietanę.
> Do sosu włożyć mięso i poddusić ok 5 min.
>

a czy wołowina po tak krótkiej obróbce nie będzie za twarda??? A może taka
powinna byc.
Jakoś tak wołowina kojarzy mi się z czymś, co trzeba poddac dlugotrwalej
obrobce cieplnej.

Pozdrawiam
satia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 17:58:24

Temat: Re: strogonow
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1kg polędwicy wolowej pokroić na małe kawałki, posolić i
popieprzyć,
> --
> Pozdrawiam :-))
> Sławomir J. Marusiński (Kamas )
> ICQ 14539957
>
Sorry, ale czy robiłeś kiedykolwiek Strogonowa?? Bo moim zdaniem
nie
1-sza zasada obróbki wołowiny: solić zawsze po (upieczeniu,
usmażeniu,
uduszeniu, ugrillowaniu... no wogle po...)
2-ga zasada obróbki wołowiny: NIGDY nie solić przed j.w.

Boeuf 'a la Strogonow:
umyte i oczyszczone z błon mięso(rostbef, polędwica, zrazówka),
należy pokroić w słupki, oprószyć mąką i zrumienić na smalcu.
Przełożyć do rondla,
osolić, podlać wodą i dusić na małym ogniu 20-30min, następnie
dodać
pokrojoną w piórka cebulę (0.75kg na 0,5 mięsa) i dusić do
miękkości cebuli
posypać ostrą papryką do smaku. Pod koniec dodać koncentrat
pomidorowy i śmietanę (1/2szkl na podaną proporcję). Dosmaczyć
solą,
pieprzem i papryką, podawać z kładzionymi kluskami.
pozdr.Alex



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 18:11:49

Temat: Re: strogonow
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> a czy wołowina po tak krótkiej obróbce nie będzie za twarda??? A może taka
> powinna byc.
>są dwa sposoby aby wołowina była miękka: trzeba ją poddawać obróbce
termicznej, albo bardzo krótko, albo bardzo dłogp. :-))

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
ICQ 14539957

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 18:26:12

Temat: Re: strogonow
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sorry, ale czy robiłeś kiedykolwiek Strogonowa?? Bo moim zdaniem
> nie

Robiłem, mój staż w kuchni to 48 lat :-))

> 1-sza zasada obróbki wołowiny: solić zawsze po (upieczeniu,
> usmażeniu,
> uduszeniu, ugrillowaniu... no wogle po...)
> 2-ga zasada obróbki wołowiny: NIGDY nie solić przed j.w.
>
Na pewno nie odnosi się to do duszenia.

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
ICQ 14539957

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 21:46:28

Temat: Re: strogonow
Od: b...@d...in.com.pl (Barbara Ewa) szukaj wiadomości tego autora

From: "satia" <s...@p...onet.pl>

Użytkownik Kamas <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6hmmg$6h6$...@n...tpi.pl...
> Jedna z możliwych wersji:
> 1kg polędwicy wolowej pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć,
> odstawić na 2 godz. Obsmażyć na maśle. Łychę masła zasmażyć z mąka, i
> rozprowadzić bulionem, dodać musztardę, wymieszać zagotować, dodać
śmietanę.
> Do sosu włożyć mięso i poddusić ok 5 min.
>

>>>>>>>>>>>>>

poledwicy wolowej nie soli sie tak wczesnie - dopiero na talerzu albo na
samym koncu procesu smazenia!

>>>>>>>>>>>>>.

a czy wołowina po tak krótkiej obróbce nie będzie za twarda??? A może taka
powinna byc.
Jakoś tak wołowina kojarzy mi się z czymś, co trzeba poddac dlugotrwalej
obrobce cieplnej.
Pozdrawiam
satia

>>>>>>>>>>>
jest wolowina i wolowina. Poledwica to najdelikatniejsza czesc - ktorej:
nie tlucze sie po pokrojeniu na plastry, a rozgniata reka!
nie soli przed obrobka!
proces piecznia/smazenia powininen byc krotki - to ttrzeba zrobic
doswiadczalnie - poswiecajac jeden plaster pociety na 2, 2 kawalki - usmazyc
w roznym czasie - dopiero wtedy widac roznice w konsystencji i smaku miesa

kazdy inny rodzaj wolowiny wymaga juz dluzszej obrobki cieplnej.
Barbara







--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Odp: Co fajnego do kuchni/jadalni...
Garnki
tajskie: ryba w sosie imbirowym
Drinknijmy sobie :) (było: Drink z mleczkiem kokosowym???)
Muffins di Tara (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »