| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-24 07:32:52
Temat: sushi - jaki ryż?
Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
torebkowego, ale sie rozpadało. I gdzie kupić ocet ryżowy? Czy mozna
zastąpić innym?
Anika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-24 07:40:29
Temat: Re: sushi - jaki ryż?
>
> Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
> torebkowego, ale sie rozpadało. I gdzie kupić ocet ryżowy? Czy mozna
> zastąpić innym?
powinien być klejący. Kup najlepiej japoński, to wiesz co masz. Normalny
też się nadaje, tylko po grzyba torebkowy? Bierzesz normalny ryż i
gotujesz w wodzie, 2.5-3 razy więcej od suchego ryżu. Pod przykryciem.
Po ok. 20 minutach wody nie ma, a ryż klei się, ale mniej niż ten
japoński.
Co do octu ryżowego, to chyba w każdym sklepie z chińszczyzną i
japońszyzną jest. Np. Vinh Loi, Berlin-Wittenbergplatz oraz Steglitz.
Ocet ryżowy możesz w ostateczności zastąpić innym, niezbyt aromatycznym
(choćby spirytusowym).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 07:51:34
Temat: Re: sushi - jaki ryż?Ryz do sushi to najlepiej kupic w sklepie z orientalna zywnoscia. W
supermarketach tez jest ale jest drozszy. Taki japonski ryz jest do tego
najlepszy. Jest krotki i bialy.
Oto moj wyprobowany przepis, polecam.
Ocet mozna uzyc zwykly, tez bedzie dobre.
RYŻ DO SUSHI
2,5 filiżanki ryżu
2,5 filiżanki wody
Przyprawy:
4 łyżki lekkiego octu winnego
3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 łyżki mirinu (można zastąpić innym białym winem)
1. Ryż umyć, namoczyć na minimum 30 minut, zalać wodą, szczelnie przykryć i
wstawić na ogień. Najpierw na ostrym ogniu, przez około 7-8 minut doprowadza
się ryż do gotowania, następnie zmniejsza się ogień tak, by ryż nie kipiał i
gotuje się dalsze 7-8 minut, po czym zmniejsza się ogień na całkiem malutki
i pozostawia na nim przez kolejne 12-15 minut. Nie zaglądać pod
przykrywkę!!! Następnie trzeba rondel zestawić z ognia i pozostawić na około
10 minut. Dopiero teraz można podnieść pokrywkę - w masie powinny być
dziurki.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy
płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła
dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się
wchłaniać a ryż przestał się lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie
wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24
godzin.
pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 11:38:52
Temat: Re: sushi - jaki ryż?Anika wrote:
> Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
> torebkowego, ale sie rozpadało.
Najlepiej uzyc specjalnego, japonskiego ryzu do sushi
--
Lukasz "Mikie" Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |