Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sushi - jaki ryż?

Grupy

Szukaj w grupach

 

sushi - jaki ryż?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-24 07:32:52

Temat: sushi - jaki ryż?
Od: "Anika" <a...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
torebkowego, ale sie rozpadało. I gdzie kupić ocet ryżowy? Czy mozna
zastąpić innym?

Anika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-24 07:40:29

Temat: Re: sushi - jaki ryż?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
> torebkowego, ale sie rozpadało. I gdzie kupić ocet ryżowy? Czy mozna
> zastąpić innym?

powinien być klejący. Kup najlepiej japoński, to wiesz co masz. Normalny
też się nadaje, tylko po grzyba torebkowy? Bierzesz normalny ryż i
gotujesz w wodzie, 2.5-3 razy więcej od suchego ryżu. Pod przykryciem.
Po ok. 20 minutach wody nie ma, a ryż klei się, ale mniej niż ten
japoński.

Co do octu ryżowego, to chyba w każdym sklepie z chińszczyzną i
japońszyzną jest. Np. Vinh Loi, Berlin-Wittenbergplatz oraz Steglitz.
Ocet ryżowy możesz w ostateczności zastąpić innym, niezbyt aromatycznym
(choćby spirytusowym).

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-24 07:51:34

Temat: Re: sushi - jaki ryż?
Od: "GoniaP" <g...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ryz do sushi to najlepiej kupic w sklepie z orientalna zywnoscia. W
supermarketach tez jest ale jest drozszy. Taki japonski ryz jest do tego
najlepszy. Jest krotki i bialy.
Oto moj wyprobowany przepis, polecam.
Ocet mozna uzyc zwykly, tez bedzie dobre.

RYŻ DO SUSHI

2,5 filiżanki ryżu
2,5 filiżanki wody
Przyprawy:
4 łyżki lekkiego octu winnego
3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 łyżki mirinu (można zastąpić innym białym winem)

1. Ryż umyć, namoczyć na minimum 30 minut, zalać wodą, szczelnie przykryć i
wstawić na ogień. Najpierw na ostrym ogniu, przez około 7-8 minut doprowadza
się ryż do gotowania, następnie zmniejsza się ogień tak, by ryż nie kipiał i
gotuje się dalsze 7-8 minut, po czym zmniejsza się ogień na całkiem malutki
i pozostawia na nim przez kolejne 12-15 minut. Nie zaglądać pod
przykrywkę!!! Następnie trzeba rondel zestawić z ognia i pozostawić na około
10 minut. Dopiero teraz można podnieść pokrywkę - w masie powinny być
dziurki.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy
płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła
dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się
wchłaniać a ryż przestał się lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie
wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24
godzin.



pozdrawiam
Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-24 11:38:52

Temat: Re: sushi - jaki ryż?
Od: Lukasz Madeksza <m...@c...tu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Anika wrote:
> Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
> torebkowego, ale sie rozpadało.

Najlepiej uzyc specjalnego, japonskiego ryzu do sushi

--
Lukasz "Mikie" Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Marynowane pieczarki
menu na wieczor panienski
sok truskawkowy
mrówki faraonki
salatka - przebojem?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »