Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "GoniaP" <g...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sushi - jaki ryż?
Date: Mon, 24 Jun 2002 09:51:34 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 40
Message-ID: <af6j0b$fo2$1@pingwin.acn.pl>
References: <af6hqa$cj8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.129.136.99
X-Trace: pingwin.acn.pl 1024905035 16130 10.129.136.99 (24 Jun 2002 07:50:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jun 2002 07:50:35 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113737
Ukryj nagłówki
Ryz do sushi to najlepiej kupic w sklepie z orientalna zywnoscia. W
supermarketach tez jest ale jest drozszy. Taki japonski ryz jest do tego
najlepszy. Jest krotki i bialy.
Oto moj wyprobowany przepis, polecam.
Ocet mozna uzyc zwykly, tez bedzie dobre.
RYŻ DO SUSHI
2,5 filiżanki ryżu
2,5 filiżanki wody
Przyprawy:
4 łyżki lekkiego octu winnego
3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 łyżki mirinu (można zastąpić innym białym winem)
1. Ryż umyć, namoczyć na minimum 30 minut, zalać wodą, szczelnie przykryć i
wstawić na ogień. Najpierw na ostrym ogniu, przez około 7-8 minut doprowadza
się ryż do gotowania, następnie zmniejsza się ogień tak, by ryż nie kipiał i
gotuje się dalsze 7-8 minut, po czym zmniejsza się ogień na całkiem malutki
i pozostawia na nim przez kolejne 12-15 minut. Nie zaglądać pod
przykrywkę!!! Następnie trzeba rondel zestawić z ognia i pozostawić na około
10 minut. Dopiero teraz można podnieść pokrywkę - w masie powinny być
dziurki.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy
płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła
dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się
wchłaniać a ryż przestał się lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie
wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24
godzin.
pozdrawiam
Gosia
|