Data: 2002-06-24 07:40:29
Temat: Re: sushi - jaki ryż?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Czy ktos moze wie jakiego ryżu się używa do sushi? Zrobiłam z normalnego
> torebkowego, ale sie rozpadało. I gdzie kupić ocet ryżowy? Czy mozna
> zastąpić innym?
powinien być klejący. Kup najlepiej japoński, to wiesz co masz. Normalny
też się nadaje, tylko po grzyba torebkowy? Bierzesz normalny ryż i
gotujesz w wodzie, 2.5-3 razy więcej od suchego ryżu. Pod przykryciem.
Po ok. 20 minutach wody nie ma, a ryż klei się, ale mniej niż ten
japoński.
Co do octu ryżowego, to chyba w każdym sklepie z chińszczyzną i
japońszyzną jest. Np. Vinh Loi, Berlin-Wittenbergplatz oraz Steglitz.
Ocet ryżowy możesz w ostateczności zastąpić innym, niezbyt aromatycznym
(choćby spirytusowym).
Waldek
|