Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sylwestrowy problem

Grupy

Szukaj w grupach

 

sylwestrowy problem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-27 20:24:10

Temat: bigos jarski
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

z www.puszkkka.wege.pl

Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
pół główki małej świeżej poszatkowanej kapusty
1 szkl. gotowanej soi
5 marchewek
2 pietruszki
5 cebul
10 dag suszonych śliwek
2 dag suszonych grzybów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
maggi
kminek
majeranek
liść laurowy
papryka
pokrzywa świeża lub suszona
Przepis:
Grzyby i śliwki namoczyć na noc. Grzyby ugotować w wodzie, w której się
moczyły, pokroić w paski, śliwki wydrylować i pokroić w paski. Kiszoną i
świeżą kapustę ugotować oddzielnie. Cebulę pokrojoną w kostkę udusić na
oleju i niewielkiej ilości wody, dodać rozdrobnioną marchew i pietruszkę,
podlać niewielką ilością wody, udusić. Wszystkie składniki połączyć, dodać
przyprawy i przez kilkanaście minut gotować razem. Podawać z pieczywem lub
ziemniakami.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-27 20:24:47

Temat: bigos wegetarianski
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

ze strony www.puszkkka.vege.pl


Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej (ewentualnie pół na pół ze słodką)
1 kg warzyw: marchew, ziemniak, pietruszka, seler, pasternak, 2 pory
grzyby suszone 3–5 szt.
dla tych co lubią dodatkowo brukselka w dowolnej ilości
100 g proteiny sojowej w
kostce lub 1/2 szklanki ryżu (może być pszenica, pęczak lub zestaw ww.
ziaren)
przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
sos sojowy
pasta miso
Przepis:
Do wrzącej, lekko solonej wody (ok.2 l) wrzucić ryż i namoczoną wcześniej
fasolę. Gotować 10 min., dodać pokrojone w kostkę warzywa, pokrojoną kapustę
i brukselkę, suszone grzyby, kostkę sojową. Dusić do miękkości warzyw. Dodać
1 szklankę przecieru pomidorowego.
Doprawić do smaku sosem sojowym, pastą miso. Ewentualnie całość zagęścić
mąką z pełnego przemiału. Dokładnie wymieszać. Spożywać jako danie
samodzielne.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 20:25:16

Temat: bigos z jarzyn
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

ze strony www.puszkkka.vege.pl

Składniki:

Ziemniaki 1kg
Marchew 1kg
Cebula 30dag
Kapusta biała 1kg
Seler 30dag
ew. w wersji lakto: smietana 18% 10dag
Tłuszcz roślinny 10dag
Mąka pszenna 20-30 g
Sól
Bulion (2 kostki)

Chleb
Przepis:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę, zalać małą ilością
wody, dodać przyprawy i gotować. z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę,
podprawić warzywa, (w wersji lakto dodać jeszcze śmietanę) i zagotować.
Podawać z dodatkiem pieczywa.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 20:26:04

Temat: bigos z kostka sojowa i suszonymi grzybami
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

ze strony www.puszkkka.vege.pl


Składniki:

Soja - kostka albo cos podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
dwa kilo kiszonej kapusty
olej
ew. cebula
pieprz czarny i bialy
sloiczek koncentratu pomidorowego
po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca
ze dwa listki laurowe
ew. ze dwie pokrojone marchewki
Przepis:
Soje (kostka albo cos podobnego) i grzyby suszone zalewam wrzatkiem i
zalewam sosem sojowym, zostawiam na jakis czas.
Biore dwa kilo kiszonej kapusty i odciskam. To co zostanie to sok. Kapuste
szatkuje i do gara, zalewam woda i niech sie gotuje.

Soja i grzyby juz namokly. Grzyby wrzucam do kapusty, kostke sojowa odciskam
i wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, przysmazam. (odsaczony sos sojowy
wlewam do kapusty). Kiedy kostka sie smazy polewam ja jeszcze sosem
sojowym - podsmazony na oleju ma specyficzny aromat.
Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w polplastrach, na to sos sojowy, na
to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara. Doprawiam: pieprz czarny i
bialy, sloiczek koncentratu pomidorowego, po kilka ziaren ziela angielskiego
i jalowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki.
Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.

Gotowac dlugo, zostawic na noc, zagotowac, zostawic na noc, zagotowac. Bigos
sie przegryza - kazda nastepna porcja jest lepsza.
Wskazówki i uwagi:
A my z wojtkiem dodalismy jeszcze majeranku - wyszło pycha!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 20:29:34

Temat: a moze rissotto?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

risotto to dobry pomysl na przyjecie. nieskomplikowane danie na cieplo.

risotto
====
Składniki:
2 szkl. ryzu
0,5 kg pieczarek
cebula
sol
pieprz
ser zolty
Przepis:
ryz ugotowac, cebule i pieczarki udusic. wymieszac ze soba skladniki,
doprawic i posypac zoltym serem i upiec w piekarniku.

risotto jarskie
=========
Składniki:

0.5 szklanki ryżu
1 seler
5 pieczarek
2 pietruszki
2 marchewki
1 por
0.5 szklanki groszku konserwowego
0.5 łyżeczki masła
nać pietruszki, sól, pieprz
Przepis:
Ryż ugotować na półmiękko. Warzywa i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na
maśle. Pod koniec dodać groszek i przyprawić do smaku solą,
pieprzem. Prawie miękkie warzywa wymieszać z ryżem, postawić na małym ogniu
i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Przybrać natką pietruszki,
pomidorem i sałatą.

risotto wegetarianskie
===============
Składniki:

1/2 puszki ciecierzycy
1/3 puszki pędów bambusa
1/2 puszki kukurydzy
cebula
papryka
gruby plaster cukinii
filiżanka ugotowanego ryżu
łyżeczka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
Przepis:
na oliwie zeszlić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę i
cukinie, smażyć dalsze 3 minuty, wymieszać z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą,
pęami bambusa, doprawić solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, wstawić do
piekarnika na 10 minut

risotto z czosnkiem
=============

Składniki:

225 g ryżu
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
cebula
szczypta szafranu
1 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
150 g tartego sera cheddar
natka
Przepis:
szafran rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. czosnek i cebulę drobno posiekać.
oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i stale
mieszając przyrumienić go. dodać pieprz, szafran i zioła prowansalskie.
dusić ok. 20 minut, zgasić gaz i pozostawić potrawę na ok. 5 minut w cieple,
żeby ryż nabrał aromatu. dodać drobno posiekaną natkę i posypać serem.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 07:32:40

Temat: Re: a moze rissotto?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 27 Dec 2001 21:29:34 +0100, "Rena" <r...@p...pl> wrote:

>risotto to dobry pomysl na przyjecie. nieskomplikowane danie na cieplo.
>
>risotto

ja glosuje na risotto!

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 08:04:27

Temat: Re: a moze rissotto?
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

...przerywamy program aby na żywo przekazać
co Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> oświadczył/a:

> ja glosuje na risotto!

to z ciecierzycą jest w porzo.

--
wojmat
"Wzmożona kontrola dźwignią społecznego zaufania"
["Zmiennicy"]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 14:40:38

Temat: a moze paszteciki z kapusta
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

..i grzybami?
latwo po to-to siegnac i nieklopotliwe w podaniu
(obowiazkowo barszczyk ma sie rozumiec).

Patrycja podawala kiedys. Tez z puszkki
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2138

A moze krokiety z kapusta i pieczarkami?

Castle


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 15:28:13

Temat: Re: sylwestrowy problem
Od: "Paul" <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

Zupa cebulowa!!
Podasz ja ok 4 rano goraca prosto z pieca i wszyscy faceci poproszy cie o
reke!
Typowe danie na koniec balu ale przed powrotem do domu w zime i mroz.
Przygotowac mozesz w domu, nastepnie transportowac w garnku z dobrze
przyklejona plastrem pokrywka. Na miejscu wstawiasz do pieca na 30 przed
podaniem a pozniej juz tylko zbierasz holdy. Przepisow jest ze sto, jesli
chchesz podam ci taki uproszczony ale nie-do-po-gar-dze-nia
Bawcie sie dobrze!!

--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 15:47:25

Temat: Re: sylwestrowy problem
Od: "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Paul" <p...@p...ch> napisał w wiadomości
news:a0i397$18v$4@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> Zupa cebulowa!!
> Podasz ja ok 4 rano goraca prosto z pieca i wszyscy faceci poproszy cie o
> reke!
> Typowe danie na koniec balu ale przed powrotem do domu w zime i mroz.
> Przygotowac mozesz w domu, nastepnie transportowac w garnku z dobrze
> przyklejona plastrem pokrywka. Na miejscu wstawiasz do pieca na 30 przed
> podaniem a pozniej juz tylko zbierasz holdy. Przepisow jest ze sto, jesli
> chchesz podam ci taki uproszczony ale nie-do-po-gar-dze-nia

Podaj jakis sprawdzony przepis, jak maja mnie faceci o reke prosic to jak
najbardziej ja zrobie :)))

> Bawcie sie dobrze!!

Ty tez baw sie dobrze :)))

--
Pozdrawia juz zareczona
Valentine

P.S. Narzeczonego zawsze mozna zmienic :P


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bitter lemon?
sledzie dziekuje
SPOTKANIE W KRAKOWIE
Re: upieklam "sernik zajebisty"...
Przepis na Gofry ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »