Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: bigos z kostka sojowa i suszonymi grzybami
Date: Thu, 27 Dec 2001 21:26:04 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 39
Message-ID: <a0g01u$27i7$1@pingwin.acn.pl>
References: <a0fmmk$id9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1009484670 73287 10.130.129.54 (27 Dec 2001 20:24:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2001 20:24:30 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89256
Ukryj nagłówki
ze strony www.puszkkka.vege.pl
Składniki:
Soja - kostka albo cos podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
dwa kilo kiszonej kapusty
olej
ew. cebula
pieprz czarny i bialy
sloiczek koncentratu pomidorowego
po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca
ze dwa listki laurowe
ew. ze dwie pokrojone marchewki
Przepis:
Soje (kostka albo cos podobnego) i grzyby suszone zalewam wrzatkiem i
zalewam sosem sojowym, zostawiam na jakis czas.
Biore dwa kilo kiszonej kapusty i odciskam. To co zostanie to sok. Kapuste
szatkuje i do gara, zalewam woda i niech sie gotuje.
Soja i grzyby juz namokly. Grzyby wrzucam do kapusty, kostke sojowa odciskam
i wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, przysmazam. (odsaczony sos sojowy
wlewam do kapusty). Kiedy kostka sie smazy polewam ja jeszcze sosem
sojowym - podsmazony na oleju ma specyficzny aromat.
Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w polplastrach, na to sos sojowy, na
to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara. Doprawiam: pieprz czarny i
bialy, sloiczek koncentratu pomidorowego, po kilka ziaren ziela angielskiego
i jalowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki.
Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.
Gotowac dlugo, zostawic na noc, zagotowac, zostawic na noc, zagotowac. Bigos
sie przegryza - kazda nastepna porcja jest lepsza.
Wskazówki i uwagi:
A my z wojtkiem dodalismy jeszcze majeranku - wyszło pycha!
|