Data: 2001-12-27 20:26:04
Temat: bigos z kostka sojowa i suszonymi grzybami
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ze strony www.puszkkka.vege.pl
Składniki:
Soja - kostka albo cos podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
dwa kilo kiszonej kapusty
olej
ew. cebula
pieprz czarny i bialy
sloiczek koncentratu pomidorowego
po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca
ze dwa listki laurowe
ew. ze dwie pokrojone marchewki
Przepis:
Soje (kostka albo cos podobnego) i grzyby suszone zalewam wrzatkiem i
zalewam sosem sojowym, zostawiam na jakis czas.
Biore dwa kilo kiszonej kapusty i odciskam. To co zostanie to sok. Kapuste
szatkuje i do gara, zalewam woda i niech sie gotuje.
Soja i grzyby juz namokly. Grzyby wrzucam do kapusty, kostke sojowa odciskam
i wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, przysmazam. (odsaczony sos sojowy
wlewam do kapusty). Kiedy kostka sie smazy polewam ja jeszcze sosem
sojowym - podsmazony na oleju ma specyficzny aromat.
Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w polplastrach, na to sos sojowy, na
to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara. Doprawiam: pieprz czarny i
bialy, sloiczek koncentratu pomidorowego, po kilka ziaren ziela angielskiego
i jalowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki.
Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.
Gotowac dlugo, zostawic na noc, zagotowac, zostawic na noc, zagotowac. Bigos
sie przegryza - kazda nastepna porcja jest lepsza.
Wskazówki i uwagi:
A my z wojtkiem dodalismy jeszcze majeranku - wyszło pycha!
|