Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: a moze rissotto?
Date: Thu, 27 Dec 2001 21:29:34 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 78
Message-ID: <a0g08h$27v5$1@pingwin.acn.pl>
References: <a0fmmk$id9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1009484881 73701 10.130.129.54 (27 Dec 2001 20:28:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2001 20:28:01 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89257
Ukryj nagłówki
risotto to dobry pomysl na przyjecie. nieskomplikowane danie na cieplo.
risotto
====
Składniki:
2 szkl. ryzu
0,5 kg pieczarek
cebula
sol
pieprz
ser zolty
Przepis:
ryz ugotowac, cebule i pieczarki udusic. wymieszac ze soba skladniki,
doprawic i posypac zoltym serem i upiec w piekarniku.
risotto jarskie
=========
Składniki:
0.5 szklanki ryżu
1 seler
5 pieczarek
2 pietruszki
2 marchewki
1 por
0.5 szklanki groszku konserwowego
0.5 łyżeczki masła
nać pietruszki, sól, pieprz
Przepis:
Ryż ugotować na półmiękko. Warzywa i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na
maśle. Pod koniec dodać groszek i przyprawić do smaku solą,
pieprzem. Prawie miękkie warzywa wymieszać z ryżem, postawić na małym ogniu
i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Przybrać natką pietruszki,
pomidorem i sałatą.
risotto wegetarianskie
===============
Składniki:
1/2 puszki ciecierzycy
1/3 puszki pędów bambusa
1/2 puszki kukurydzy
cebula
papryka
gruby plaster cukinii
filiżanka ugotowanego ryżu
łyżeczka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
Przepis:
na oliwie zeszlić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę i
cukinie, smażyć dalsze 3 minuty, wymieszać z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą,
pęami bambusa, doprawić solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, wstawić do
piekarnika na 10 minut
risotto z czosnkiem
=============
Składniki:
225 g ryżu
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
cebula
szczypta szafranu
1 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
150 g tartego sera cheddar
natka
Przepis:
szafran rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. czosnek i cebulę drobno posiekać.
oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i stale
mieszając przyrumienić go. dodać pieprz, szafran i zioła prowansalskie.
dusić ok. 20 minut, zgasić gaz i pozostawić potrawę na ok. 5 minut w cieple,
żeby ryż nabrał aromatu. dodać drobno posiekaną natkę i posypać serem.
|