Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szampan

Grupy

Szukaj w grupach

 

szampan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-10 14:54:38

Temat: szampan
Od: "Colins" <s...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
prosze napisac jaki dobry szampan mozna kupic w Polsce.
Cena w granicach rozsadku :-))))))))
W okolicy moge kupic Cinzano lub francuski szampan na ktorym jest napisane
Champagne cena 99pln. Pilem w sumie niezly, ale nie wiem po czym odroznic
dobry orginalny szampan od wina musujacego. Prosze o porade.

--
Z powazaniem
Sebastian Suminski



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-10 16:21:45

Temat: Re: szampan
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

szampan można poznać po napisie :)))
A ponadto chyba powinien miec apellation champagne controle - niwe wiem czy
na 100 % ale skoro wina mają i cogniaki też ?
A jeśli chodzi o smak, to niezależnie od tego czy jest wytrawny, czy pół,
czy słodki ma bardzo specyficzny smaczek ( czytaj - dobry ) który nota bene
wiązże się z kolejną cechą - malutkie bombelki dwutlenku węgla - wynika to
stąd, że prawdziwy szampan sam się "gazuje" w procesie fermentacji

--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Colins napisał(a) w wiadomości: ...
>Witam
>prosze napisac jaki dobry szampan mozna kupic w Polsce.
>Cena w granicach rozsadku :-))))))))
>W okolicy moge kupic Cinzano lub francuski szampan na ktorym jest napisane
>Champagne cena 99pln. Pilem w sumie niezly, ale nie wiem po czym odroznic
>dobry orginalny szampan od wina musujacego. Prosze o porade.
>
>--
>Z powazaniem
>Sebastian Suminski
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-10 19:02:32

Temat: Re: szampan
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A ponadto chyba powinien miec apellation champagne controle - niwe wiem
czy
> na 100 % ale skoro wina mają i cogniaki też ?
> A jeśli chodzi o smak, to niezależnie od tego czy jest wytrawny, czy pół,
> czy słodki ma bardzo specyficzny smaczek ( czytaj - dobry ) który nota
bene
> wiązże się z kolejną cechą - malutkie bombelki dwutlenku węgla - wynika to
> stąd, że prawdziwy szampan sam się "gazuje" w procesie fermentacji

Szampan od wina musujacego rozni sie przede wszystkim miejscem produkcji,
czyli chodzi o szampanie we Francji. Dobre wina musujace (nie mylic z
beltami w rodzaju Cin Cin czy Dorato) tez same sie gazuja. Swoja droga, nie
spotkalem jeszcze slodkiego szampana. Moze sie myle, ale zdaje sie, ze robia
tylko wytrawne (moze Paul by sie wypowiedzial). Natomiast z win musujacych
polecam wloskie z regionu Asti (np. Cinzano, Martini). Sa bardzo smaczne i
nie rujnuja budzetu.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-10 19:06:45

Temat: Re: szampan
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> prosze napisac jaki dobry szampan mozna kupic w Polsce.
> Cena w granicach rozsadku :-))))))))
> W okolicy moge kupic Cinzano lub francuski szampan na ktorym jest napisane
> Champagne cena 99pln. Pilem w sumie niezly, ale nie wiem po czym odroznic
> dobry orginalny szampan od wina musujacego. Prosze o porade.
>
> --

Jak masz kupic szampana za 99 to lepiej kup wino musujace za ~30 (dobre).
Szampan za ta cene to belt wsrod szampanow i jedyne czym zablysniesz, to
napisem na butelce :))))

Przemyslaw Koziarski
> Z powazaniem
> Sebastian Suminski
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-10 23:05:38

Temat: Re: szampan
Od: Paul Urstein <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski a écrit :

> > A ponadto chyba powinien miec apellation champagne controle - niwe wiem
> czy
> > na 100 % ale skoro wina mają i cogniaki też ?

Melduje sie poslusznie!
Oczywiscie masz racje. To jest najwazniejszym argumentem do sprzedazy.
Szampan musi byc wyprodukowany w 100% tzn winogona, przetwor, fermentacja,
butelkowanie i dojrzewanie w regionie Champagne aby moc owa apelacje otrzymac.
Poniewaz szampano-podobnych produktow sa dziesiatki, nazywaja sie one XXXXX
Methode Champenoise (czyli plyn pod nazwa XXX zrobiony metoda szampana).

> malutkie bombelki dwutlenku węgla - wynika to
> > stąd, że prawdziwy szampan sam się "gazuje" w procesie fermentacji

a im owe babelki sa mniejsze tym szampan cenniejszy (jak kawior z ktorym nota
bene cudownie sie laczy)

> Swoja droga, nie spotkalem jeszcze slodkiego szampana. Moze sie myle, ale
> zdaje sie, ze robia tylko wytrawne

Istnieje szampan "demi sec" czyli pol slodki ale radze unikac.... osobiscie nie
lubie
Polecam natomiast rozowe szampany, cudo nad cudami...

Problem z szampanem to przedewszystkim jego cena....
Osobiscie nie przepadam za piciem szampana do jedzenia ( juz jezeli to do
wszystkich dan) i najbardziej go lubie jako aperitif.
Najbardziej popularnymi markami sa:
Mumm Cordon rouge, Pommery, Veuve Cliquot,
bardziej prestizowe: Laurent Perrier, Henriot (rozowy wspanialy),
Moët et Chandon
najwyzsza klasa: Dom Perignon (pol. Perinion)
szampan datowany i drogi jak diabel

Ow ze Dom Perignon (Pierre ) mnich benedyktyn z 17/18 wieku,
wynalazl nowoczesna metode robienia szampana w klasztorze
w Hauteville obok Epernay (mityczne miasto szampana)
Sante!

--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-11 08:52:45

Temat: Re: szampan
Od: Ewa Pawelec <e...@g...uci.agh.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> beltami w rodzaju Cin Cin czy Dorato) tez same sie gazuja. Swoja droga, nie
> spotkalem jeszcze slodkiego szampana. Moze sie myle, ale zdaje sie, ze robia
> tylko wytrawne (moze Paul by sie wypowiedzial). Natomiast z win musujacych
Szampany bywają "Brut", czyli zdecydowanie wytrawne, i "Demi-sec", czyli
słodkawe. Te drugie trafiają się rzadziej i nie wśród tych najdroższych,
ale się trafiają.

EwaP
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Body Mass Index
Encyklopedia sztuki kulinarnej
Smacznego!!!
Kugel?
krokiety - ciasto?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »