« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-28 13:24:57
Temat: szef kuchni polecaschabowe na miodzie (dla 2 osób)
2 kotlety schabowe (dziś były z kością)
2 jabłka (winne acz rozprawy sądowej nie było)
kiść winogron
łyżka miodu
olej
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny (tak około łyżki)
sól, pieprz (może bycz kolorowy)
kotlety umyć następnie lekko zbić (nie masakrować) skropić sokiem z cytryny,
odstawić na 30 minut do lodówki. jabłka obrać pokroić w ósemki. dusić około
10 minut razem z winogronem ostrożnie by owoce nie rozpadły sie (można
posłodzić do smaku) kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. pod koniec
posmarować miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. smażyć
jeszcze kilka minut małym ogniu pod przykryciem, podawać z duszonymi owocami
;)
życzę smacznego
--
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-28 13:56:45
Temat: Re: szef kuchni poleca=======
Czy to ty jesteś tym Szefem Kuchni?
Pojawia się coraz więcej przepisów na różne mięsa z owocami. I bardzo
dobrze. Były już polędwiczki, wątróbki, teraz schab, a do tego winogrona,
ananasy, brzoskwinie, jabłka. Robiłem już podobny schabik do twojego, ale z
ananasem, a wątróbki z różnymi owocami - eksperymentuję i zawsze się udaje.
Można próbować na wszystkie strony. Ważny jest dobór dodatków do takich
owocowych mięs. Z czym je podajecie?
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-28 14:18:27
Temat: Re: szef kuchni poleca
> Pojawia się coraz więcej przepisów na różne mięsa z owocami. I bardzo
> dobrze. Były już polędwiczki, wątróbki, teraz schab, a do tego winogrona,
> ananasy, brzoskwinie, jabłka. Robiłem już podobny schabik do twojego, ale z
> ananasem, a wątróbki z różnymi owocami - eksperymentuję i zawsze się udaje.
> Można próbować na wszystkie strony. Ważny jest dobór dodatków do takich
> owocowych mięs. Z czym je podajecie?
ja najczęściej z ryżem, znaczy praktycznie tylko z ryżem. Natomiast
jadałem również z kluskami ziemniaczanymi (zwanymi pyzami w niektórych
rejonach) i to zarówno typu kopytka, jak i kluski śląskie i polskie.
Kiedyś jadłem wątróbkę z suszonymi brzoskwiniami i do tego kopytka.
Świetne było, ale nie mam komu robić, bo domownicy wątróbki nie uznają
(nawet pies nie tknie), a tylko dla siebie nie chce mi się robić.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-28 14:48:17
Temat: Re: szef kuchni poleca> ja najczęściej z ryżem, znaczy praktycznie tylko z ryżem. Natomiast
> jadałem również z kluskami ziemniaczanymi (zwanymi pyzami w niektórych
> rejonach) i to zarówno typu kopytka, jak i kluski śląskie i polskie.
> Kiedyś jadłem wątróbkę z suszonymi brzoskwiniami i do tego kopytka.
> Świetne było, ale nie mam komu robić, bo domownicy wątróbki nie uznają
> (nawet pies nie tknie), a tylko dla siebie nie chce mi się robić.
========
Tak, ziemniaki tu zdecydowanie nie pasują. Ale mi chodziło raczej o dodatki
typu sałatki, surówki itp. O ile np. do zwykłej wątróbki kiszony ogórek jest
w sam raz, to do takiej z brzoskwiniami już nie. Trudno jest dobrać coś, co
by harmonizowało z takimi smakami. Doszedłem do wniosku, że takie potrawy
lepiej wcinać bez dodatków. Ale może się mylę?
waldek
========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-28 15:04:18
Temat: Re: szef kuchni poleca
Użytkownik waldek <x...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bnlvjr$npu$...@i...gazeta.pl...
. Ale może się mylę?
.....wymieszac kilka salat i podac z sosem winegret np. szalotkowym....lekko
tylko nimi skropione....bedzie pasowalo idealnie (a gdyby tak jeszcze wkroic
minimalne kostki melona.....!)
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-28 19:33:51
Temat: Re: szef kuchni polecawaldek wrote:
>> ja najczęściej z ryżem, znaczy praktycznie tylko z ryżem. Natomiast
>> jadałem również z kluskami ziemniaczanymi (zwanymi pyzami w niektórych
>> rejonach) i to zarówno typu kopytka, jak i kluski śląskie i polskie.
>> Kiedyś jadłem wątróbkę z suszonymi brzoskwiniami i do tego kopytka.
>> Świetne było, ale nie mam komu robić, bo domownicy wątróbki nie uznają
>> (nawet pies nie tknie), a tylko dla siebie nie chce mi się robić.
> ========
> Tak, ziemniaki tu zdecydowanie nie pasują. Ale mi chodziło raczej o
> dodatki typu sałatki, surówki itp. O ile np. do zwykłej wątróbki kiszony
> ogórek jest w sam raz, to do takiej z brzoskwiniami już nie. Trudno jest
> dobrać coś, co by harmonizowało z takimi smakami. Doszedłem do wniosku, że
> takie potrawy lepiej wcinać bez dodatków. Ale może się mylę?
można bez dodatków, bo już masz jarzynę w postaci owoców. Można z sałatką,
jak napisała Agata. Vinaigrette a nie jakiś majonez czy śmietana pasuje jak
najbardziej. Można dać octu malinowego i troszkę cukru lub miodu do
vinaigrette, podkreśli smak. No i raczej zielona sałata, roszpondek,
lodowa.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 07:20:13
Temat: Re: szef kuchni poleca
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bnlslf$cg8$1@inews.gazeta.pl...
> =======
> Czy to ty jesteś tym Szefem Kuchni?
>
> Pojawia się coraz więcej przepisów na różne mięsa z owocami. I bardzo
> dobrze. Były już polędwiczki, wątróbki, teraz schab, a do tego winogrona,
> ananasy, brzoskwinie, jabłka. Robiłem już podobny schabik do twojego, ale
z
> ananasem, a wątróbki z różnymi owocami - eksperymentuję i zawsze się
udaje.
> Można próbować na wszystkie strony. Ważny jest dobór dodatków do takich
> owocowych mięs. Z czym je podajecie?
>
> waldek
> =======
najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 07:24:00
Temat: Re: szef kuchni poleca
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bnlvjr$npu$1@inews.gazeta.pl...
> ========
> Tak, ziemniaki tu zdecydowanie nie pasują. Ale mi chodziło raczej o
dodatki
> typu sałatki, surówki itp. O ile np. do zwykłej wątróbki kiszony ogórek
jest
> w sam raz, to do takiej z brzoskwiniami już nie. Trudno jest dobrać coś,
co
> by harmonizowało z takimi smakami. Doszedłem do wniosku, że takie potrawy
> lepiej wcinać bez dodatków. Ale może się mylę?
>
> waldek
> ========
a wcale ze nie....ja je podaje własnie z ziemniakami ale pieczonymi. sałatek
nie robię. daje zawsze więcej owoców które same w sobie mogą służyć za
sałatkę
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 07:58:46
Temat: Re: szef kuchni poleca> Można dać octu malinowego i troszkę cukru lub miodu do
> vinaigrette, podkreśli smak.
=======
Fajny pomysł z tym miodem, do owoców może być w sam raz :-}
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 08:09:14
Temat: Re: szef kuchni poleca> a wcale ze nie....ja je podaje własnie z ziemniakami ale pieczonymi.
======
A o pieczonych nie pomyślałem.
======
> sałatek
> nie robię. daje zawsze więcej owoców które same w sobie mogą służyć za
> sałatkę
======
A to tak jak ja. Ale teraz spróbuję sałatę Waldka Krzoka z miodem.
waldek
======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |