Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tajska wieprzowina (przepis z tv)

Grupy

Szukaj w grupach

 

tajska wieprzowina (przepis z tv)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-24 15:41:43

Temat: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "Pelangi" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzisiaj popełniłam i wszystkim smakowało, więc się dzielę. Przepis
podpatrzony gdzieś w telewizji. Mało roboty, a efekt IMO super.

Do gara wrzucamy:
około 1 kg pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
120 ml sosu sojowego
120 ml ciemnego wina ryżowego (niestety tego nie posiadałam, dałam wodę)
czubata łyżka świeżego startego imbiru
cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku wyciśnięte (dałam 4 bo lubię)
2 ostre papryczki bez pestek pokrojone drobno
łyżka ciemnego cukru (ja nie dałam, bo nie lubie sypać cukru do mięsa)

I to wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Do gara wrzucamy 2 laski cynamonu w całości i jeden kwiat anyżu w całości.
Dusimy około 1,5 godziny i przełykamy ślinę, bo aromat jest niesamowity.

W oryginale było: podajemy z tajskim ryzem i smazonymi zielonymi warzywami
(por, brokul itp.). Ja z braku laku podałam z ryżem basmanti i ogórkami
małosolnymi.

Pyszne. Polecam.

--
Pelangi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-24 20:14:53

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pelangi" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:453e2688$0$17950$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Ja z braku laku podałam z ryżem basmanti i ogórkami małosolnymi.
>

a czy te ogórki to aby nie profanacja?
nijak nie wyobrażam sobie tego w tajskiej kuchni.

Teli.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-24 20:36:01

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "Pelangi" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "księżniczka Telimena" napisała:

> a czy te ogórki to aby nie profanacja?
> nijak nie wyobrażam sobie tego w tajskiej kuchni.

Toć napisałam co było w oryginale, ale w domu tego akurat nie było ;-)
Wieprzowina tajska, a ogórki polskie, ale i tak pycha.

--
Pelangi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-28 16:34:25

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Rafal Qbiak" <r...@p...onet.pl> wrote in message
news:ehvv3q$jl0$1@nemesis.news.tpi.pl...


> jako, ze skonczyl sie w sklepie anyz i dyskusjach z zonka czy zamiast
> kwiata wrzucic landrynke anyzowa ;) => ustlilismy, ze anyz zastapi nam
> kieliszek ouzo :-)

Pełno tego anyżu ... w necie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-28 22:07:46

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: Rafal Qbiak <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pelangi wrote:

> Do gara wrzucamy:
> około 1 kg pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
> 120 ml sosu sojowego
> 120 ml ciemnego wina ryżowego (niestety tego nie posiadałam, dałam
> wodę) czubata łyżka świeżego startego imbiru
> cebula pokrojona w kostkę
> 2 ząbki czosnku wyciśnięte (dałam 4 bo lubię)
> 2 ostre papryczki bez pestek pokrojone drobno
> łyżka ciemnego cukru (ja nie dałam, bo nie lubie sypać cukru do mięsa)
>
> I to wszystko doprowadzamy do wrzenia.
> Do gara wrzucamy 2 laski cynamonu w całości i jeden kwiat anyżu w
> całości.
> Dusimy około 1,5 godziny i przełykamy ślinę, bo aromat jest
> niesamowity.
> Pelangi

Hello
wlasnie spalaszowalismy - naprawde fajny przepis. my dorzucilismy na
ostanie 5 minut do miesa => pore, brokuly i zielona papryke :) -
spokojnie mozna wrzucic 4 zabki czosnku. acha powyzszy przepis wykarmi
4 osoby.
jako, ze skonczyl sie w sklepie anyz i dyskusjach z zonka czy zamiast
kwiata wrzucic landrynke anyzowa ;) => ustlilismy, ze anyz zastapi nam
kieliszek ouzo :-)
dzieki za przepis

pozdrowienia
Ralf
www.superppoczta.pl/~rkubiak/kuchnia.php

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-29 11:05:36

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "Pelangi" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Rafal Qbiak" napisał:
>
> Hello
> wlasnie spalaszowalismy - naprawde fajny przepis. my dorzucilismy na
> ostanie 5 minut do miesa => pore, brokuly i zielona papryke :) -

Ciekawa modyfikacja, wykorzystam ;-) Cieszę się, że smakowało. Czytając
ostatnimi czasy grupę człowiek się zastanawia czy warto pisać jakiekolwiek
przepisy, bo giną w natłoku głupot i przepychanek.

Pozdrawiam serdecznie,
--
Pelangi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-11-03 16:14:47

Temat: Re: tajska wieprzowina (przepis z tv)
Od: "Artur" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Bardzo smakowalo - wielkie dzieki za przepis
Wino z ryzu zastapilem wytrawna shery a anyz jw kieliszkiem uzo. Warzywa
=profanacja chinszczyzny czyli mrozonka z hortexu plus chinskie grzybki.
Bardzo sie wszystcy oblizywali. Aha sos z miesa zaostrzylem 2ma paprykami
piri-piri i oslodzilem smietana - byl doskonalym dodatkiem do makaronu i
ryzu. Pozdr art829


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DO DAMASTESA
GOFRY
Automat do pieczenia chleba Panasonic
GDZIE...
jaka mikrofela

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »