Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-24 19:56:34

Temat: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "MART" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam po raz pierwszy na grupie!!!
Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
porządnego noża do filetowania.
Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
VICTORINOX 5.3700.18
WUSTHOF CLASSC 7"
ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
FISKARS CHEF DE LUX 18
Mam tu swojego cichego faworyta ale jego cena odbiega niestety znacznie od
założeń. Bardzo mnie ciekawi jakimi Wy posługujecie się nożami /głownie
chodzi mi o te flexible/ a może jest to jeden z tych??? Za wszelkie uwagi i
sugestie z góry serdeczne dzięki.


QUADIC


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-24 20:35:48

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"MART" <q...@o...pl> wrote in message
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18

A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.) Uzywam
8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej stali -
swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.

Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.

--
><eM eL


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-24 21:09:52

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: Anna Tuszewska <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Używam
>>VICTORINOX 5.3700.18
i jestem nim niezmiennie zachwycona.

Dobrze leży w ręku i pozwala na bardzo precyzyjne krojenie.
Kroi i filetuje od ponad roku, a nie stępił się nic a nic.

Pozdrawiam,

Ania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-24 21:19:34

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "Barto" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MART" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.


Do oddzielania mięsa od kości służy nóż do trybowania, a nie do filetowania.
Jest on trochę inny od tego do filetowania.
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-24 21:25:23

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl>, "MART" <q...@o...pl>
wrote:

> Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18
> Mam tu swojego cichego faworyta ale jego cena odbiega niestety znacznie od
> założeń. Bardzo mnie ciekawi jakimi Wy posługujecie się nożami /głownie
> chodzi mi o te flexible/ a może jest to jeden z tych??? Za wszelkie uwagi i
> sugestie z góry serdeczne dzięki.

Ja ma jeden nóż kuchenny, taki duży, przedwojenny, po dziadku. Robię nim
wszystko Jak go nie mam pod ręką, korzystam z victorinoksa -- scyzoryka
za 54 złote.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-25 06:59:19

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "Mart" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ehm071$lir$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "MART" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> > Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> > porządnego noża do filetowania.
>
>
> Do oddzielania mięsa od kości służy nóż do trybowania, a nie do
filetowania.
> Jest on trochę inny od tego do filetowania.
> B.
>
Wiem jaki nóż służy do trybowania!!! Cielęcina ma często taką błonę która
pozostaje gdy ten ktory trybował zrobił to niedokładnie /to w końcu też waży
więc dlaczego klient frajer ma za to nie zapłacić!!!!/. Niestety gdy mięso
jest zapakowane nie widać tego. Przekonujemy sie o tym dopiero w domu!!!!

--
MART
"The way out"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-10-25 07:04:28

Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "Mart" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> > porządnego noża do filetowania.
> > Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> > myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam
gdzie
> > trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> > Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> > VICTORINOX 5.3700.18
> > WUSTHOF CLASSC 7"
> > ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> > FISKARS CHEF DE LUX 18
>
> A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
> OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
> ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
> krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.)
Uzywam
> 8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej
stali -
> swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
> przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.
>
> Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
> Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.
>

Najlepiej pasował mi do dłoni Zwilling. Również ostrze było najbardziej
sprężyste i podatne na nacisk /ładnie się układało pod obciążeniem/. Ten nóż
potrzebuję do domu, dlatego wystarczy mi 7". Z 8" ostrzem cięzko coś
znaleźć - fakt byłoby idealne

--
MART
"The way out"
www.bikechip.com


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tajska wieprzowina (przepis z tv)
DO DAMASTESA
GOFRY
Automat do pieczenia chleba Panasonic
GDZIE...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »