| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-24 19:56:34
Temat: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???Witam po raz pierwszy na grupie!!!
Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
porządnego noża do filetowania.
Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
VICTORINOX 5.3700.18
WUSTHOF CLASSC 7"
ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
FISKARS CHEF DE LUX 18
Mam tu swojego cichego faworyta ale jego cena odbiega niestety znacznie od
założeń. Bardzo mnie ciekawi jakimi Wy posługujecie się nożami /głownie
chodzi mi o te flexible/ a może jest to jeden z tych??? Za wszelkie uwagi i
sugestie z góry serdeczne dzięki.
QUADIC
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-24 20:35:48
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???"MART" <q...@o...pl> wrote in message
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18
A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.) Uzywam
8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej stali -
swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.
Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-24 21:09:52
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???Używam
>>VICTORINOX 5.3700.18
i jestem nim niezmiennie zachwycona.
Dobrze leży w ręku i pozwala na bardzo precyzyjne krojenie.
Kroi i filetuje od ponad roku, a nie stępił się nic a nic.
Pozdrawiam,
Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-24 21:19:34
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Użytkownik "MART" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
Do oddzielania mięsa od kości służy nóż do trybowania, a nie do filetowania.
Jest on trochę inny od tego do filetowania.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-24 21:25:23
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???In article <ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl>, "MART" <q...@o...pl>
wrote:
> Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18
> Mam tu swojego cichego faworyta ale jego cena odbiega niestety znacznie od
> założeń. Bardzo mnie ciekawi jakimi Wy posługujecie się nożami /głownie
> chodzi mi o te flexible/ a może jest to jeden z tych??? Za wszelkie uwagi i
> sugestie z góry serdeczne dzięki.
Ja ma jeden nóż kuchenny, taki duży, przedwojenny, po dziadku. Robię nim
wszystko Jak go nie mam pod ręką, korzystam z victorinoksa -- scyzoryka
za 54 złote.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-25 06:59:19
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???Użytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ehm071$lir$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "MART" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam po raz pierwszy na grupie!!!
> > Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> > porządnego noża do filetowania.
>
>
> Do oddzielania mięsa od kości służy nóż do trybowania, a nie do
filetowania.
> Jest on trochę inny od tego do filetowania.
> B.
>
Wiem jaki nóż służy do trybowania!!! Cielęcina ma często taką błonę która
pozostaje gdy ten ktory trybował zrobił to niedokładnie /to w końcu też waży
więc dlaczego klient frajer ma za to nie zapłacić!!!!/. Niestety gdy mięso
jest zapakowane nie widać tego. Przekonujemy sie o tym dopiero w domu!!!!
--
MART
"The way out"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-25 07:04:28
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???> > Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> > porządnego noża do filetowania.
> > Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> > myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam
gdzie
> > trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> > Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> > VICTORINOX 5.3700.18
> > WUSTHOF CLASSC 7"
> > ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> > FISKARS CHEF DE LUX 18
>
> A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
> OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
> ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
> krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.)
Uzywam
> 8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej
stali -
> swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
> przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.
>
> Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
> Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.
>
Najlepiej pasował mi do dłoni Zwilling. Również ostrze było najbardziej
sprężyste i podatne na nacisk /ładnie się układało pod obciążeniem/. Ten nóż
potrzebuję do domu, dlatego wystarczy mi 7". Z 8" ostrzem cięzko coś
znaleźć - fakt byłoby idealne
--
MART
"The way out"
www.bikechip.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |