Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!c
ycny01.gnilink.net!spamkiller2.gnilink.net!gnilink.net!trndny08.POSTED!0131c421
!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <EOu%g.8989$iM2.1803@trndny08>
Date: Tue, 24 Oct 2006 20:35:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.169.168
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trndny08 1161722148 72.71.169.168 (Tue, 24 Oct 2006 16:35:48 EDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Oct 2006 16:35:48 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281207
Ukryj nagłówki
"MART" <q...@o...pl> wrote in message
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18
A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.) Uzywam
8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej stali -
swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.
Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.
--
><eM eL
|