Data: 2006-10-24 20:35:48
Temat: Re: Nóż do filetowania - co wybrać do 200,- pln???
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MART" <q...@o...pl> wrote in message
news:ehlrb2$68j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ostatnia ostra "walka" z cielęciną otworzyła mi oczy na problem zakupu
> porządnego noża do filetowania.
> Przyznam szczerze, że nie jest to proste zadanie /nawet w stolicy -
> myślałem, że mają większy wybór -lub może nie do końca szukałem tam gdzie
> trzeba - za wszelkie wskazówki w tej materii serdeczne dzięki :))/
> Do ręki udało mi się wziąć następujące noże:
> VICTORINOX 5.3700.18
> WUSTHOF CLASSC 7"
> ZWILLING PROFESSIONAL "S" 7" 30343-181
> FISKARS CHEF DE LUX 18
A ktory Ci dobrze lezy w rece, bo to w koncu najwazniejsze... Wusthof jest
OK, choc pewnie 7 calowy to nieco za krotki do filetowania (chodzi o jedno
ciecie - a wiec potencjalnie dlugie - zarowno przy filetowaniu jak i
krojeniu) wiec raczej cus co najmniej 8 cali ( a lepiej 10 czy 11.) Uzywam
8-calowego noza do filetowania firmy Shun (33 warstwy damasceniskiej stali -
swietnie trzyma ostrosc, goraco polecam te firme choc droga) i czesto
przydalyby sie te 2-3 dodatkowe cale.
Zwilling jest OK - podobnej jakosci co Wusthof. Popatrz tez na naze firmy
Global - robia znakomite noze i nie tak drogie.
--
><eM eL
|