« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-28 08:32:25
Temat: tapiokaKupiłam nowośc firmy Gerber:"Deser z kawałkami owoców o smaku
winogronowym" od 9 miesiąca.
Teraz doczytałam skład deseru i jest w nim między innymi:
skrobia z tapioki (jako zagęstnik)
Co to jest?
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-28 08:57:40
Temat: Re: tapioka
Teraz doczytałam skład deseru i jest w nim między innymi:
> skrobia z tapioki (jako zagęstnik)
>
> Co to jest?
Dokladnie nie wiem, co to jest, ale pamietam, ze jadalam tapioke w
dziecinstwie i bardzo mi to smakowalo. Moze ktos wie, gdzie w Warszawie
mozna kupic. Szukalam w supermarketavch, ale nie ma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 09:51:59
Temat: Re: tapiokaFrom: Kasia <t...@w...pl>
> Dokladnie nie wiem, co to jest, ale pamietam, ze jadalam tapioke w
> dziecinstwie i bardzo mi to smakowalo. Moze ktos wie, gdzie w Warszawie
> mozna kupic. Szukalam w supermarketavch, ale nie ma.
W Chinczyku na Chmielnej, od Nowego Swiatu druga albo trzecia brama po lewo.
A ma kto jakies przepisy z tym cudenkiem? Bo nabylam i cos nie ma odwagi
ruszyc ;-))
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 10:08:19
Temat: Re: tapioka"Marynatka" <m...@f...net> a écrit dans le message news:
i...@4...com...
> Kupiłam nowośc firmy Gerber:"Deser z kawałkami owoców o smaku
> winogronowym" od 9 miesiąca.
> Teraz doczytałam skład deseru i jest w nim między innymi:
> skrobia z tapioki (jako zagęstnik)
>
Tapioka to maczka z manioku.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 11:50:03
Temat: Re: tapiokaw małym sklepiku z zdrową żywnościa na tyłach domu kultury Ochota (ul.
Grójecka)
też kupiłam, ale nie wiem co z tego zrobić
greta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 12:46:28
Temat: Re: tapioka
> > Kupiłam nowośc firmy Gerber:"Deser z kawałkami owoców o smaku
> > winogronowym" od 9 miesiąca.
> > Teraz doczytałam skład deseru i jest w nim między innymi:
> > skrobia z tapioki (jako zagęstnik)
> >
>
> Tapioka to maczka z manioku.
musi być wypłukana i niespożywana na surowo, bo maniok (i tapioka)
zawierają cyjanek potasu, który jest niezdrowy. Po ogrzaniu KCN się
rozkłada na zdrowsze rzeczy.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 13:43:45
Temat: Re: tapiokaFrom: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
> > Tapioka to maczka z manioku.
A ja to mam jako kuleczki, nie make ?
> musi być wypłukana i niespożywana na surowo, bo maniok (i tapioka)
> zawierają cyjanek potasu, który jest niezdrowy. Po ogrzaniu KCN się
> rozkłada na zdrowsze rzeczy.
No slicznie. A oprocz trucia to co jeszcze mozna z tym zrobic?
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 14:21:03
Temat: Re: tapioka
> > > Tapioka to maczka z manioku.
>
> A ja to mam jako kuleczki, nie make ?
>
> > musi być wypłukana i niespożywana na surowo, bo maniok (i tapioka)
> > zawierają cyjanek potasu, który jest niezdrowy. Po ogrzaniu KCN się
> > rozkłada na zdrowsze rzeczy.
>
> No slicznie. A oprocz trucia to co jeszcze mozna z tym zrobic?
jak dajesz do żarcia, to wszystko ok. Byle nie na zimno wcinać. Rodziny
tym nie wytrujesz i w białoskórnych krajach chyba już odtrute sprzedają
;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 16:54:58
Temat: Re: tapioka> Moze ktos wie, gdzie w Warszawie
> mozna kupic. Szukalam w supermarketavch, ale nie ma.
supermarkety - leclerc, klif (bomi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-28 20:24:17
Temat: Re: tapioka>> jak dajesz do żarcia, to wszystko ok. Byle nie na zimno wcinać. Rodziny
>> tym nie wytrujesz i w białoskórnych krajach chyba już odtrute sprzedają
>> ;-))
>
>
> W naszych czarnoskornych krajach surowe korzenie manioku sa scierane na
> drobno, odciskane (duzo soku), a potem prazone na blasze. Potem przelatuja
> Atlantyk i mnie mieszkaja : stanowia doskonaly "zageszczacz" do sosow i
> fasolki po bretonsku, i cassoulet, i...
no to prażenie właśnie uzdatnia maniok. U nas w stołówce czasami (znaczy
raz na rok) robią korzenie manioku pokrojone w plasterki i smażone jak
frytki. Świetne!
Zresztą cyjanki zawierają również kiełki soi i inne ziarna, dlatego też ich
na surowo nie powinno się jeść (choć ja też tak lubię)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |