| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-08 21:45:37
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:btkila$rfs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> a jesli chodzi o "przepis" to jak pisalas, jeszzce olej, o tym zapomnialam
> niektorzy dodaja oliwe z oliwek, ze zdrowsze jakoby,alej ak dla mnie zbyt
> ostry smak ma
Oliwa nie!
Całkowicie zmienia smak - do tatara się nie nadaje. Kiedyś dodałam...
zjedliśmy, ale to nie było to...
Taki sam zły efekt dostaje się jak się śledzie zrobi w oliwie zamiast w
oleju... też mi się zdarzyło...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-08 21:52:26
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:btkit7$1rc$1@news.onet.pl...
> Oliwa nie!
> Całkowicie zmienia smak - do tatara się nie nadaje. Kiedyś dodałam...
> zjedliśmy, ale to nie było to...
> Taki sam zły efekt dostaje się jak się śledzie zrobi w oliwie zamiast w
> oleju... też mi się zdarzyło...
Dlatego wlansie pisze, ze nie preferuje.
Jakos oliwa jako dodatek do wszelkiego rodzaju surowizny mi nie pasuje. Ani
do salatek, ani do surowek. Zmienia strasznie smak i po prostu mi on nie
pasuje.
Uzywam jedynie do smazenia - ale tez nie dokazdego miesa. Pewnie zabijam
wszytsko co w niej zdrowe;)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 21:57:03
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:btkj8h$4d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:btkit7$1rc$1@news.onet.pl...
> > Oliwa nie!
> > Całkowicie zmienia smak - do tatara się nie nadaje. Kiedyś dodałam...
> > zjedliśmy, ale to nie było to...
> > Taki sam zły efekt dostaje się jak się śledzie zrobi w oliwie zamiast w
> > oleju... też mi się zdarzyło...
>
> Dlatego wlansie pisze, ze nie preferuje.
> Jakos oliwa jako dodatek do wszelkiego rodzaju surowizny mi nie pasuje.
Ani
> do salatek, ani do surowek. Zmienia strasznie smak i po prostu mi on nie
> pasuje.
A vinegre? właśnie z oliwą z oliwek ma odpowiedni aromat...
A sałatka grecka? przecież to oliwa z oliwek podkreśla jej smak.
> Uzywam jedynie do smazenia - ale tez nie dokazdego miesa. Pewnie zabijam
> wszytsko co w niej zdrowe;)
Hmm jak chcesz używać oliwy z oliwek do smażenia, to już lepiej używać oliwy
rafinowanej... a nie z pierwszego tłoczenia.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 22:08:15
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:btkjig$3o2$1@news.onet.pl...
> A vinegre? właśnie z oliwą z oliwek ma odpowiedni aromat...
> A sałatka grecka? przecież to oliwa z oliwek podkreśla jej smak.
Mozliwe ze to z przyzwyczajenia, wczesniej oliwa z oliwek w domu to byl
rarytas, i uzywalo sie od swieta. Do wszystkiego olej. I teraz jak mam
wybierac miedzy salatka grecka z oliwa a z olejem wybiore ta z olejem.
profanacja, coz;) kubki smakowe sie jakos przyzwyczaily :) Tak jak za
oliwkami nie przepadam za bardzo, tak i za oliwa, moze kiedys zmieni mi sie
smak. Moze teraz, wyprobuje i bedzie smakowalo inaczej. Odkad jestem w ciazy
smaki sa o wiele mocniejsze, niektore potrawy sa robione tak samo jak
zwykle, a ja jakbym poznawala nowe smaki ;))
> Hmm jak chcesz używać oliwy z oliwek do smażenia, to już lepiej używać
oliwy
> rafinowanej... a nie z pierwszego tłoczenia.
Dlaczego?
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 22:09:17
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:btkk63$30t$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> > Hmm jak chcesz używać oliwy z oliwek do smażenia, to już lepiej używać
> oliwy
> > rafinowanej... a nie z pierwszego tłoczenia.
>
> Dlaczego?
Bo w rafinowanej nie ma tego wszystkiego, co się lubi jeszcze w dość niskiej
temperaturze spalać tworząc różne rakotwórcze substancje...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 22:13:50
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:btkk9d$614
>
> Bo w rafinowanej nie ma tego wszystkiego, co się lubi jeszcze w dość
niskiej
> temperaturze spalać tworząc różne rakotwórcze substancje...
A smażenie na maśle jest niezdrowe...
Smalec w wysokiej temperaturze wydziela trójchloryniany cyjanu.
Oliwa rozkłada się i rakotworzy.
Olej ratyfikowany, został dopuszczony do obiegu w wyniku łapówek.
W jakiej prasie brukowej dla półmózgów można np . przeczytać, że woda
źródlana jest zatruta?
melada2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 22:18:56
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:btkk9d$614$1@news.onet.pl...
> Bo w rafinowanej nie ma tego wszystkiego, co się lubi jeszcze w dość
niskiej
> temperaturze spalać tworząc różne rakotwórcze substancje...
Aha, to nie wiedzialam.
Istnieje jeszcze cos, co nie jest rakotworcze ?:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 22:20:52
Temat: Re: tatar
Użytkownik "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:btkkq4$54a$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:btkk9d$614$1@news.onet.pl...
> > Bo w rafinowanej nie ma tego wszystkiego, co się lubi jeszcze w dość
> niskiej
> > temperaturze spalać tworząc różne rakotwórcze substancje...
>
> Aha, to nie wiedzialam.
> Istnieje jeszcze cos, co nie jest rakotworcze ?:)
Trudno powiedzieć... bo tlen też jest... oddychasz nim i dzięki temu
żyjesz... ale ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 02:25:29
Temat: Re: tatarOn Thu, 8 Jan 2004 19:52:35 +0100, "M.W."
<tangaroa@Nospam_poczta.onet.pl> wrote:
[...]
>no i potem dodatki...
>koniecznie zółtko....
>
>cebulka posiekana...ogóreczki posiekane...kapary....grzybki marynowane...
>niektórzy maggi pare kropel dodaja....
O oleju, bez ktorego tatar sliskosci mu naleznej nie osiaga waszmosc
zapomniales. I uwaga - nie uzywac raczej oliwy z oliwek, za bardzo
smakowo sie wybija i przytlumia smak samego mieska. mnie w kazdym
razie (raz tak sprobowalem robic) nie smakowalo.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 02:25:32
Temat: Re: tatarOn Thu, 8 Jan 2004 21:51:09 +0100, "Marta Kamińska"
<m...@m...net.pl> wrote:
>
>Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
>wiadomości news:btkc03$a83$1@news.onet.pl...
>> > zmielona wolowina
>>
>> nie zmielina tylko skrobana - żeby nie była naprawdę żadnych włókien...
>
>chyba wyraznie napisalam zmielona,moge napisac wyrazniej _ZMIELONA_
Moze jeszcze przez sitko nr.5? Takie pasztetowe?
Bleee...
Tatara sie skrobie, ewentualnie sieka. Ostateczna ostatecznoscia jest
mielenie przez naprawde grube sitko i specjalnymi (troj- lub
dwuostrzowymi) nozami - mielenie przez sitko typowo bedace na
wyposazeniu maszynki i nozami czteroostrzowymi daje nie tatara a
drobnomazista packe miesna.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |