| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-30 20:11:27
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?Le vendredi 30 avril 2004 ŕ 10:46:50, Koko-sanka a écrit :
> Ewa (siostra Ani) N. napisał/a:
> Aha i nie bardzo mnie interesuje to, że Twój czytnik ma jakieś problemy z
> kodowaniem,
To nie moj czytnik ma problemy tylko ten przedpiscy.
Moj czytnik *doskonale* koduje i (miedzy innymi) respektuje kodowanie
innych.
Jak widac na zalaczonym obrazku.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-30 20:41:12
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?BarBarella wrote:
> Z mięsem mam rzadko do czynienia i nie mam pomysłu. Udka to podobno dobre
> mięso i nie chcę go zmarnować. To podobno kurczak "wegetariański". (Tak na
> marginesie - Czy rzeczywiście warto kupować takie mięso?). Ostatnio robiłam
> pseudo tandoori chicken (z udek z kością - oczywiście nie w tym piecu) i nie
> chcę się powtarzać. Macie może propozycję na coś dobrego? (dla kogoś
> leniwego) ;)
Kupuję je dość często i przyrządzam:
- smażone saute
- smażone w cieście
- smażone w panierce
- grillowane
- krojone w paski i dodawane do chińszczyzny
Są rzeczywiście smaczne i możliwe do przyrządzenia na wiele sposobów.
tapta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 21:25:57
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?BarBarella wrote:
> To podobno kurczak "wegetariański"
a coz to znaczy ??? ze ten kurczak nie jadl miesa ???
a co do meritum - nie wiem czy cie to usatysfakcjonuje, ale proponuje
potrawke z kurczaka
do gara z osolona woda wrzucasz rzeczone udka w towarzystwie marchwi,
pietruchy, selera, pora i cebuli w calosci z dodatkiem liscia laurowego,
kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu
gotujesz bulion, gdy jest gotowy wyciagasz z niego wszystko zostawiajac
sam plyn
ugotowane udka dzielisz na mniejsze czesci (lub nie), zas wyjeta
marchewke (nie wiecej niz jedna) kroisz w kostke, w tym czasie bulion
sie chlodzi (wazne)
przygotowujesz zasmazke z maki wrzuconej na rozgrzane maslo i zalewasz
ja zminym bulionem, do tego dodajesz ze dwa plastry cytryny, wrzucasz
mieso i marchew i chwile gotujesz, az wymieszaja sie smaki
cytryne wyciagasz, zas reszte zaprawiasz smietana do zgestnienia,
doprawiasz bialym pieprzem
pasuje do tego przede wszystkim ryz, ale moze tez byc makaron
bo ziemniaki to juz niekoniecznie
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 21:39:48
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?Le vendredi 30 avril 2004 ŕ 23:25:57, wiku a écrit :
> do gara z osolona woda wrzucasz rzeczone udka w towarzystwie marchwi,
> pietruchy, selera, pora i cebuli w calosci z dodatkiem liscia laurowego,
> kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu
> gotujesz bulion, gdy jest gotowy wyciagasz z niego wszystko zostawiajac
> sam plyn
> ugotowane udka dzielisz na mniejsze czesci (lub nie), zas wyjeta
> marchewke (nie wiecej niz jedna) kroisz w kostke, w tym czasie bulion
> sie chlodzi (wazne)
> przygotowujesz zasmazke z maki wrzuconej na rozgrzane maslo i zalewasz
> ja zminym bulionem, do tego dodajesz ze dwa plastry cytryny,
Aha, zanotowane do przecwiczenia.
> wrzucasz
> mieso i marchew i chwile gotujesz, az wymieszaja sie smaki
> cytryne wyciagasz, zas reszte zaprawiasz smietana do zgestnienia,
> doprawiasz bialym pieprzem
Baardzo mi sie to podoba, yeah
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 21:49:32
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Baardzo mi sie to podoba, yeah
>
ciesze sie :)
dodam, ze praktykuje tez potrawke z ananasem, robie ja troche inaczej,
bo po wyjeciu miesa i warzyw z bulionu plyn dziele na dwie czesci, jedna
studze i postepuje z nia tak jak w pierwowzorze, a do drugiej wrzucam
marechewke, pokrojonego ananasa (moze byc z puszki) oraz mieso i
doprawiam curry i dusze
po przygotowaniu sosu z zasmazki, bulionu i cytryny wrzucam do niego te
czesc z miesem, ananansem i marechewka i dopiero wowczas zaprawiam smietana
zreszta smietany nie musi byc, mozna zaprawic sos zoltkiem albo tapioka
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 22:12:10
Temat: Re: udka z kurczaka bez kości (ok 1 kg) co z tego zrobić?Le vendredi 30 avril 2004 ? 23:49:32, wiku a écrit :
> po przygotowaniu sosu z zasmazki, bulionu i cytryny wrzucam do niego te
> czesc z miesem, ananansem i marechewka i dopiero wowczas zaprawiam smietana
> zreszta smietany nie musi byc, mozna zaprawic sos zoltkiem albo tapioka
My sie smietany nie boimy, *nigdy* nam sie nie zwazyla :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |