« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-06 20:05:55
Temat: w jakiej postaci ryby (kwasy tłuszczowe)która opcja jest najlepsza w kwstii dostarczania odpowiednich kwasów
tłuszczowych:
- makrela wędzona (czy podczas wędzenia zachodzi obróbka termiczna?)
- koreczki śledziowe (czy to jest surowa ryba?)
- duszony łosoś
/sushi odpada/.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-08 04:55:49
Temat: Re: w jakiej postaci ryby (kwasy tłuszczowe)> która opcja jest najlepsza w kwstii dostarczania odpowiednich kwasów
> tłuszczowych:
> - makrela wędzona (czy podczas wędzenia zachodzi obróbka termiczna?)
> - koreczki śledziowe (czy to jest surowa ryba?)
> - duszony łosoś
>
> /sushi odpada/.
Ponoc przy wedzeniu na zimno omega-3 nie ulega zniszczeniu, za to samo
wedzenie dostarcza troche innych nieciekawych skladnikow do ryby. Jak
szukalem kiedys informacji na ten temat, to marynowanie tez nie
niszczy Omega-3, ale takie sledzie w oleju z kolei sa tak nasaczone
olejem nie swoim, ze proporcje kwasow juz nie sa takie korzystne.
Duszenie, to niestety obrobka termiczna.
Przerzuc sie na siemie lniane i orzechy, a ryby jadaj z innego powodu
- sa znacznie zdrowsze (poza starszymi egzemplarzami ryb drapieznych
zawierajacymi duzo rteci), niz kazde inne mieso ladowe ;-)
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-08 13:09:31
Temat: Re: w jakiej postaci ryby (kwasy tłuszczowe)o...@t...pl wrote:
> - sa znacznie zdrowsze
znacznie mniej szkodliwe, chciałeś powiedzieć.
Nie pamiętam już, jak to dokładnie szło w tym badaniu - 40 gram ryby
dziennie zwiększało ryzyko powstania kamieni nerkowych o 80%? Jakoś tak.
I tak lepsze niż rak czy zawał.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |