« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-31 10:47:25
Temat: węgielDzień Dobry Wszystkim:
W jaki sposób zorientować się, że kupowany węgiel jest dobry?
Ostatnio zakupiona tona tzw. "kalorycznego" orzecha - 420 zł, wydawała się
być czysta tj. bez kamienia, ziemi, sucha.
Szydło z worka wyszło już po dwóch dniach palenia.
Węgiel na początku palenia był na zewnątrz dziwnie miękki, potem pęczniał
jak popcorn. Rzeczywiście długo utrzymywał temperaturę, palił się na popiół
niemal ale co 3 dni!!!!! trzeba było czyścić komin tak go zapaskudzał smołą!
Przed paleniem orzech takiego węgla po odłupaniu przedstawiał strukturę
jakby warstw-kolejnych kartek zeszytu, które po odsłonięciu wzdłuż były
błyszczące jak smoła. Po przepaleniu taki węgiel robił się biało-łososiowy
lub biało-szary i łatwo kruszył się w palcach. Po wypaleniu zostawał niemal
wyłącznie popiół.
--
bishojo senshi - Kanojo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-31 16:57:53
Temat: Re: węgiel
Użytkownik "kanojo" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b1e5eg$qv9$5@news.onet.pl...
> Dzień Dobry Wszystkim:
>
> W jaki sposób zorientować się, że kupowany węgiel jest dobry?
> Ostatnio zakupiona tona tzw. "kalorycznego" orzecha - 420 zł, wydawała się
> być czysta tj. bez kamienia, ziemi, sucha.
>
> Szydło z worka wyszło już po dwóch dniach palenia.
> Węgiel na początku palenia był na zewnątrz dziwnie miękki, potem pęczniał
> jak popcorn. Rzeczywiście długo utrzymywał temperaturę, palił się na
popiół
> niemal ale co 3 dni!!!!! trzeba było czyścić komin tak go zapaskudzał
smołą!
W tej sytuacji polecam kupic katalizator do spalania wegla - takie male
krysztalki ZTCP zielonkawe.Dostepne w skladach z opalem. Dodajesz zgodnie z
instrukacja i komin sie nie zapaskudzi, a to co juz napskudzilo to sie
wypali
Zaslav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |