« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-09 13:38:02
Temat: Re: wekowanie mięsaUżytkownik "wiku" <s...@r...pl>
Przecież napisałem jasno i wyraźnie:
> > Mięso należy konserwować w temp. 110-115*C przez 50-100 minut.
> > W domowych warunkach jest to praktycznie nieosiągalne
[...]
> zeby odczuc roznice trzeba by chyba gotowac sol z domieszka wody ;)))
Nie idzie o uzyskanie 110-115*C ale o utrzymanie nie mniej niż 100*C.
Czy teraz to już jest zrozumiałe?
I dlatego wydłuża się czas gotowania weków z mięsem w warunkach
domowych.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-09 14:11:30
Temat: Re: wekowanie mięsaUżytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ccm6jt$3br$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Katalizator" <d...@p...pl>
> > Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
> > > Chcąc osiągnąć wyższą temperaturę w garze wsypuje się sól do wody co
> > > podwyższa temp. wrzenia i umożliwia skrócenie czasu gotowania.
> >
> > Mozesz mnie oswiecic w jaki sposob powyzszasz temp. wrzenia wody?
>
> Wsyp pół kilograma soli na gar.
>
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
> PS
> http://www.biology.pl/chemia/Pytania1/E_pytanie5b.ht
m
>
ok, dzieki jestem oswiecony w tej kwestii
>Pierwsze gotowanie niszczy bakterie znajdujące się już w pełni rozwoju,
drugie (po 2-3 dniach) niszczy bakterie rozwijające się (w ciągu 1-2
dni) z zarodników, które nie ulegają zniszczeniu w wysokiej temp
ale zeby poznac wszystkie tajemnice pasteryzacji, mozesz mi powiedziec ktora
forma zycia (na Ziemi) jest w stanie przetrwac w temp. wyzszej niz 90st ?
--
PozdKa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-09 14:31:16
Temat: Re: wekowanie mięsa
> Nie idzie o uzyskanie 110-115*C ale o utrzymanie nie mniej niż 100*C.
> Czy teraz to już jest zrozumiałe?
> I dlatego wydłuża się czas gotowania weków z mięsem w warunkach
> domowych.
>
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
A jeśli wekuje w piekarniku w 110* to co z tym czasem.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-09 16:54:03
Temat: Re: wekowanie mięsaJerzyN wrote:
>>zeby odczuc roznice trzeba by chyba gotowac sol z domieszka wody ;)))
>
>
> Nie idzie o uzyskanie 110-115*C ale o utrzymanie nie mniej niż 100*C.
> Czy teraz to już jest zrozumiałe?
mowiac szczerze nie do konca, bo skoro gotujesz i nie zdejmujesz z gazu
to jak temperatura ma spasc ponizes 100 stopni (pomijajac oczywiscie
moment wkladania, ale na to chyba zadna sol nie pomoze) ???
pozdrawiam
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-09 19:19:48
Temat: Re: wekowanie mięsaUżytkownik "Katalizator" <d...@p...pl>
[...]
> > http://www.biology.pl/chemia/Pytania1/E_pytanie5b.ht
m
> >
> ok, dzieki jestem oswiecony w tej kwestii
>
> >Pierwsze gotowanie niszczy bakterie znajdujące się już w pełni
rozwoju,
> drugie (po 2-3 dniach) niszczy bakterie rozwijające się (w ciągu 1-2
> dni) z zarodników, które nie ulegają zniszczeniu w wysokiej temp
>
> ale zeby poznac wszystkie tajemnice pasteryzacji, mozesz mi powiedziec
ktora
> forma zycia (na Ziemi) jest w stanie przetrwac w temp. wyzszej niz
90st ?
Odrabiasz lekcje moimi rękami?
Google twoim przyjacielem jest.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-09 19:21:02
Temat: Re: wekowanie mięsaUżytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:ccma88$56t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > Nie idzie o uzyskanie 110-115*C ale o utrzymanie nie mniej niż
100*C.
> > Czy teraz to już jest zrozumiałe?
> > I dlatego wydłuża się czas gotowania weków z mięsem w warunkach
> > domowych.
> A jeśli wekuje w piekarniku w 110* to co z tym czasem.
Przecież piekarnik to nie garnek więc krócej.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-09 19:23:03
Temat: Re: wekowanie mięsaUżytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl>
> JerzyN wrote:
> > Nie idzie o uzyskanie 110-115*C ale o utrzymanie nie mniej niż
100*C.
> > Czy teraz to już jest zrozumiałe?
>
> mowiac szczerze nie do konca, bo skoro gotujesz i nie zdejmujesz z
gazu
> to jak temperatura ma spasc ponizes 100 stopni (pomijajac oczywiscie
> moment wkladania, ale na to chyba zadna sol nie pomoze) ???
No właśnie nie ma spaść.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-10 11:09:34
Temat: Re: wekowanie mięsaKatalizator wrote:
> ale zeby poznac wszystkie tajemnice pasteryzacji, mozesz mi powiedziec ktora
> forma zycia (na Ziemi) jest w stanie przetrwac w temp. wyzszej niz 90st ?
Nooo nie, nie slyszales o bakteriach zyjacych w kraterach wulkanow ???
Ale tym razem nie o takie chodzi ;) Tylko o najzwyklejsiejsze
przetrwalniki bakterii, ktore wytrzymuja z powodzeniem ekstremalne
warunki i to przez dlugi czas.
Kot i ciasto Netusi z jagodami - jakies suche wyszlo...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |