Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wirtualny nos

Grupy

Szukaj w grupach

 

wirtualny nos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-04 19:56:02

Temat: wirtualny nos
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Wstawiam maila, który do mnie dotarł

Witam wszystkich!
Odwiedziłem dziś stronę Polskiego Radia i znalazłem tam poniższy artykuł.

Wiadomości naukowe
Technika: Zapachy - wnet przez net
03.04.2004
Wyjeżdżasz na antypody na święta i chcesz poczuć zapach świątecznych
mazurków? Może
niedługo będzie to możliwe. Właśnie skonstruowano prototyp wirtualnego nosa.
Mrinal Mandal i Rafael Castro z University of Alberta Department of
Electrical and
Computer Engineering zaprojektowali urządzenie mające zdolność rozpoznawania
10 różnych
rodzajów zapachów, w tym owoców, przypraw i gazów. Po podłączeniu do
odpowiednio
oprogramowanego komputera, przyrząd potrafi zidentyfikować kombinacje
zapachów.
Castro, który jest jeszcze studentem, wykonał "nos" z ogólnie dostępnych na
rynku
części. Zagadka tkwi w samej konstrukcji. Wbrew pozorom, wirtualny nos jest
o wiele
bardziej skomplikowany od wirtualnych oczu - oczy odbierają trzy podstawowe
barwy
(pozostałe są kombinacją tych trzech), tymczasem receptorów zapachów jest
około tysiąca!
Dodatkową trudnością jest "migracja" cząstek zapachowych i kłopot z ich
eliminacją
(długo pozostają w środowisku). Dlatego jednym z elementów urządzenia jest
specjalna
"pompa".
Dotychczas dostępne były proste sztuczne "nosy" - wykrywacze substancji
trujących,
których nie mogą wąchać ludzie. Nosy te były jednak "nastawione" na
pojedyncze, dokładnie
sprecyzowane zapachy. Tymczasem nowy nos made in University of Alberta może
rozpoznawać
setki woni. Na razie trudno przewidzieć, jakie zastosowanie będzie miało
urządzenie
i czy już wkrótce będzie produkowane na szerszą skalę - na razie
skonstruowanie jest
niezwykle drogie.
Magdalena Kaczorowska
"Ekspres Naukowy"

No i co wy na to?

Pozdrawiam!

Karol
o...@o...pl


----------------------------------------------------
------------------
Portal INTERIA.PL zaprasza... >>> http://link.interia.pl/f17cb



Pozdrawiam gorąco

Monika Zarczuk

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos
Fondue-przepis
PROSBA
faszerowany drób
serka mascarpone

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »