Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wobec licznych prosb kurczak raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

wobec licznych prosb kurczak raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-28 20:32:46

Temat: wobec licznych prosb kurczak raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiem wiem moglem napisac to w poprzednich tematach jednak nie wszyscy
zajrzeli by tam wiec dla tego nowy temat
2 przepisy (oba sprawdzone) na kurczaka

1. Kurczak pieczony w ziolach
10 galazek tymianku
10 galazek rozmarynu
4 galazki bazylii
1 lyzka suszonego estragonu (lub 2 lyzki wiezego)
10 zabkow czosnku
200 gram oliwy
3 lyzki octu bialego winnego
3 lyzki wina bialego wytrawnego

Wszystko razem zmiksowac na jednolita mase
1 duzego kurdczaka posmarowac marynata (zalac) i marynowac 24 godziny w
lodowce na najnizszej polce
Piekarnik nagrzac do 200 stopni, wygrzac 5 minut
Kurczaka "nalozyc" na otwarta puszke z 3/4 piwa
Wlozyc do piekarnika i piec z termoobiegiem 45 minut
Sprawdzic nakluwajac wykalaczka w nozke (lub piers) czy jest juz gotowy
Jesli wyplynie bialy sos jest juz dobry
Dla chcacych uzyskac chrupiaca skorke zalecam jeszcze 5 minut bez
termoobiegu z wlaczona gorna grzalka (lub raczej grillowa)

2. kurczak ala kaczka (hiehiehie bez skojarzen)

1 spory sprawiony kurczak (1.5 kilo)
nasmarowc zewnatrz i wewnatrz zgniecionym czosnkiem, sola i pieprzem (jesli
ktos lubi pikantny polecam "odrobine" chili)
Do srodka kurczaka wlozyc 1-2 kwasnych jablek pokrojonych na cwiartki (bez
pestek), cebule pokrojona w talarki (preferuje biala czosnkowa) i pare
zabkow czosnku
Zostawic w lodowce min.. 2 godziny-im dluzej tym lepiej
Polac delikatnie oliwa
wlozyc do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, dolac 100 gram bulionu z kury
(z tego mozna zrezygnowac jesli kurczak byl dosc tlusty)
piec 1-1,5 godziny polewajac wytworzonym sosem

Inna wersja kurzaka (bardziej standardowa)
kurczak tylko przyprawiony sola, pieprzem i (dla lubiacych ta mieszanke)
mieszanka knorra do kurczaaka po "zamarynowamniu" suchym piec 45 minut w
piekarniku nagrzanym do 220 stopni, nastepnie polac slodkim (tak slodkim-ja
uzywam grzanca galicyjskiego ze wzgledu na zawarte w nim przyprawy korzenne)
winem i piec nastepne 45 minut polewajac wytwarzajacym sie sosem

Pozdrawiam zyczac smacznego
Kondziorek





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Boczek pieczony
Lasagne - jak wierzch ?
pierogi z suszonymi śliwkami
dynia
Pysio - małe info

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »