Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wreszcie!!!!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

wreszcie!!!!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-24 14:02:43

Temat: Re: Re: Re: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja gladkie robie. Nie wiedzialam, ze maja byc w rowki.
A w Dunkin Donats sa gladkie.
Monisiatko
--
==========================================
POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-24 14:20:06

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

lula wrote:
>
> > Z tego, co mnie wiadomo, uzywa sie rozlacznie - albo forma albo papierki.
> Przynajmniej tak twierdzi znajoma, od ktorej mam przepisy.
>
> No ale to jest przecież forma bez tych charakterystycznych rowków! Takie
> gładkie mają być te muffinki?

Muffiny zawsze sa gladkie.
Chyba, ze kiedys tak dokladnie wtopila ci sie w ciasto papierowa
foremka, ze nie zauwazylas, ze rowki znajduja sie na niej...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 14:44:58

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "lula" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Chyba, ze kiedys tak dokladnie wtopila ci sie w ciasto papierowa
> foremka, ze nie zauwazylas, ze rowki znajduja sie na niej...

Yyy, no właśnie jeszcze nic mi się nie miało okazji się wtopić. Stąd te
pytania początkującej.
dzięki
m


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 15:57:43

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "adiola" <a...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witaj,
co za wspaniale przepisy!
To miesiac mam z glowy, teraz bede piekla muffinki.
P.S. Chcesz jeszcze przepis na sos beszamelowy, czy juz masz?
Jeszcze raz witam goraco.
Pozdrowionka
adiola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-28 11:13:44

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "Barbara Jarosik" <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witaj, witaj Basi - Monisiu

Pozdrawiam - Basia
Użytkownik "Monisiatko" <M...@c...pl> napisał w wiadomości
news:01082413405674@polnews.pl...
> Witam,
> od 3 lat jestem biernym uczestnikiem - nie wiem czemu, ale moje maile nie
byly nigdy widoczne.
> I bylam nieszczesliwa - zdazylam was poznac, a nie moglam porozmawiac.
Anie powiedziec, jak was lubie.
> Od momentu jak jest chat - to sie tam wyzywam.
> I dzis Kaliope wreszcie podala mi ten sposob. (dzieki serdeczne)
> Mam nadzieje, ze bedzie OK. I ze teraz bede mogla sie z wami pointegrowac.
> Na wkupne ponadto duuuzo przepisow na muffiny.
>
> Monisiatko
>
> Muffins z borowkami
> 100 g masla
> 2 dl cukru
> 2 jajka
> 1 lyzeczka cukru waniljowego
> 1 dl mleka
> 3 dl maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 100 g borowek (2 dl)
> 25 g wiorek z migdalow
> Cukier i maslo utrzec bardzo dokladnie. Dodac po jednym
> jajku ucierajac dalej. Dodac cukier waniljowy i mleko.
> Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac do
> foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
> wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
>
> Carrot-cream cheese muffins (zdrowe i naprawde dobre)
> 31 dl maki
> 1 dl cukru
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 5 dl utartej marchewki (okolo 250 g)
> 1 dl rodzynkow
> 50 g roztopionego masla lub margaryny
> 1 pomaranczy
> 21 mleka kwasnego
> 2 jajka
> 1 lyzeczka cynamonu
> 100 g tlustego twarogu (philadelphia)
> 50 g orzechow wloskich
> Zmieszac make, cukier i proszek do pieczenia w misce. Dodac
> marchewke i rodzynki, dokladnie wymieszac.Dodac maslo, sok z
> pomaranczy, mleko kwasne, jajka i cynamon. Wymieszad
> dokladnie. Wlac do foremek. na koniec wcisnac do ciasta
> kawalki sera. Na wierzch polozyc polowki orzecha wloskiego.
> Piec kolo 30 minut w 175 stopni.
>
> Muffins piernikowe
> 100 g masla
> 1 decylitr cukru
> 2 jajka
> 21 decylitra maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 1 decylitr mleka kwasnego
> 2 lyzeczki cynamonu
> 1 lyzeczka imbiru
> 1 lyzeczka mielonych gozdzikow
> Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka ucierajac. wmieszac make,
> proszek do pieczenia, przyprawy i mleko. Wlac do formy. Piec
> w 225 stopniach przez 12-15 minut. Troche tlustej smietany
> kwasnej rozmieszac z rozpuszczona lyzeczka zelatyny (mozna
> rozpuscic w lyzce smietany na malym ogniu) i posmarowac nia
> wystygniete muffiny. Na to posypac wiorki kokosowe
> wymieszane z kilkoma kroplami zoltego barwnika. Smakuje jak
> piernik a wygladaja bardzo wielkanocnie.
>
> Muffins szafranowe
> 125 g masla
> 11 dl cukru
> 2 jajka
> 1 opakowanie 0,5 g szafranu
> 41 dl maki
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 11 dl mleka
> 1 dl rodzynkow
> Zmixowac maslo z cukrem. Dodawac po jednym jajku. Wmieszac szafran, make i
> proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Dodac rodzynki. Wlac do
foremek.
> Piec 15-20 minut w 175 stopni.
>
>
> Hawaiimuffins
> 3 jajka
> 2 dl brazowego cukru
> 3 strarte marchewki
> 11 dl oleju
> 3 dl maki
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 lyzeczki cynamonu
> 1 lyzeczki soli
> 1 lyzeczka cukru waniljowego
> 1 dl rodzynkow
> 11 dl wiorek kokosowych
> 11 dl posiekanych orzechow laskowych
> Glazura:
> 100 g sera Philadelphia (tlustego serka homogenizowanego, odsaczonego)
> 2 dl cukru pudru
> Ubic jajka z cukrem. Dodac marchewki i oliwe. Wymieszac make, proszek do
> pieczenia i pozostale skladniki w odziellnej misecce. Wlac jajka do maki,
> wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 225 stopni.
> Wymieszac serek z cukrem pudrem i posmarowac tym muffinki.
>
> Muffins pomaranczowe
> 125 gramow masla
> 2 jajka
> 2 dl cukru
> skorka i sok z jednej pomaranczy
> 21 dl maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> do przybrania 100 g czekolady
> Stopic maslo. Ubic jajka z cukrem. Umyc pomarancz. Zetrzec skorke,
wycisnac
> sok.
> Dodac do jajek. Dodac make pomieszana z proszkiem. Wymieszac. Wlac do
> foremek. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. Polozyc kawalek czekolady na
> kazdy goracy muffinek.
>
> Muffinki bezowe
> 75 g masla
> 1 jajko
> 1 zoltko
> 11 cukru
> 1 dl smietany kremowki
> 2 dl maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 1 lyzka soku z cytryny
> Ciasto bezowe:
> 1 bialko
> 4 lyzki cukru
> Stopic maslo i ostudzic. Ubic jajko i zoltko z cukrem. Dodac smietane,
make,
> proszek do pieczenia, sok cytrynowy i maslo. Ubic bialko na sztywno, dodac
> ostroznie cukier. Wlac ciasto do foremek. Na wierzch polozyc ciasto
bezowe.
> Piec 15 minut w 175 stopniach.
>
> Muffinki czekoladowe
> 50 g masla
> 2 jajka
> 1 dl cukru
> 1 dl cukru brazowego
> 11 lyzki kakao
> 2 lyzeczki cukru waniljowego
> 3 dl maki
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1 dl smietany kwasnej, tlustej
> Ubic jajka z cukrem. Dodac kakao, cukier waniljowy, make i proszek. Stopic
> maslo i dodac do ciasta. Wlac do foremek. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
>
> Muffins pychota
> 150 g masla
> 2 dl cukru
> 2 jajka
> 100 g czekolady
> 1 dl maki ziemniaczanej
> 11 dl maki pszennej
> 1 lyzeczka proszku
> sok i skorka z 1 pomaranczy
> Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka. Dodac posiekana czekolade, maki i
> proszek. Dodac sok i skorke z pomaranczy. Wymieszac dokladnie. Wlac do
> foremek i piec w 200 stopniach przez 10 minut.
>
> Amerykanskie czekoladowe muffinki
> 240 g maki
> 1 3/4 dl cukru
> 4 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka cukru waniljowego
> 2 szczypty soli
> 2 jajka
> 1 dl kakao
> 100 g posiekanej czekolady
> 3 dl mleka
> 1 dl oleju
> 1 dl posiekanych orzechow peca (pecanut) albo wloskich
> W jednej misecce wymieszac suche, w drugiej ubic okolo 1 minuty mokre
> skladniki. Wymieszac ze soba. Wlac do foremek i piec w 180 stopni 20-25
> minut.
>
> Muffins Belli (
> Ciasto:
> 2 jajka
> 3 decylitry (dl) cukru
> 1 lyzeczka cukru wailjowego
> 4 lyzki kakao
> 1 szczypta soli
> 11 dl maki
> 100 g roztopionego tluszczu
> Krem:
> 100 g masla
> 4 lyzki cukru
> 2 lyzeczki maki
> 1 dl mleka
> 1 dl smietany kremowki
> 2-4 lyzeczek kakao
> Ciasto:Ubic jajka z cukrem, bardzo dokladnie. Dodac
> pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. Wlac ciasto do
> foremek i piec w 160 stopniach 12-15 minut.
> Ciasto ma byc \"niedopieczone\" w srodku jak sie je wyjmuje.
> Ostudzic.
> Krem: Wymieszaj wszystkie skladniki w garnku i gotuj az krem
> zgestnieje. Mieszaj podczas gotowania, zeby sie nie
> przypalil. Zdejmij z plytki i podstudz.
> Wlej krem do zaglebienia jakie sie wytworzylo na muffins.
> Ostudz. Zamrozic pojedynczo, jak sie zamroza to mozna
> przelozyc do woreczka plastykowego.
> Wyjac z zamrazalnika na 20 minut przed podaniem.
>
> Muffins ze szpinakiem i serem owczym \"feta\"
> 75 g zamrozonego szpinaku poszatkowanego
> 1 lyzka posiekanej bazylii moze byc mrozona
> 1 szklanki (1 1 decylitra) mleka
> 15 dkg masla
> 1 lyzka cukru
> 1 lyzeczki soli
> 2 jajka
> 3 decylitry maki pszennej (mozna pol na pol z pszenna i graham)
> 1 pokrojonej cebuli najlepiej czerwonej
> 125 gramow sera feta pokrojonego na kawalki
> Wymieszac szpinak, bazylike i mleko. Odstawic az bedzie mialo temperature
> pokojowa.
> Ubic maslo z cukrem i sola, najlepiej mixerem recznym. Dodawac po jednym
> jajku ubijajac. Dodac make. Wymieszac. Dodac po trochu szpinak z mlekiem
> mieszajac. Wlac do foremek. Wetknac po kilka kawaleczkow sera i plasterek
> cebuli. Piec 10 minut w 240 stopni.
>
> Muffins jablkowo- serowe
> 75 gramow startego na grobej tarce ostrego sera np cheddar
> 3 lyzki posiekanego szczypiorku
> 11 decylitra mleka
> 150 gramow (dl) masla
> 1 lyzka cukru
> 1 lyzeczka soli
> 2 jajka
> 3 dl maki pszennej (albo pol na pol z grahamowa)
> 1 lyzeczka tymianku
> 1 jablko
> Wymieszac ser, szczypiorek i mleko. Odstawic. Zmixowac maslo z cukrem i
> sola. Dodac po jednym jajku ubijajac. Wmieszac make. Dodac mleko z serem.
> Dodac tymianek. Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek i piec 10 minut w 240
> stopni.
>
>
>
>
> Muffins z szynka i chrzanem 8 szt
> 2 dl maki
> 1 lyzki proszku do pieczenia
> 1 lyzki cukru
> 1 dl roztopionego masla
> 1 jajko
> 10 dkg pokrojonej szynki
> 3 lyzeczki startego chrzanu
> 2 lyzeki musztardy
> 1 dl smietany kwasnej
> Wszystkie \"suche\" skladniki wymieszac ze soba. Dodac reszte. Wymieszac
> dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15 minut w 200 stopniach
>
> Muffinki kukurydziano-chili
> 2 dl maki
> 1 lyzki proszku do pieczenia
> 1 lyzki cukru
> 50 g stopionego masla
> 1 jajko
> 1 dl mleka
> 1 posiekanej papryczki chili
> 1 lyzeczki sosu chili Heinz´a
> 100 g ziaren kukurydzy z puszki
> 2 lyzki szczypiorku
> proszek paryki do posypania
> Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodac pozostale
skladniki
> i wymieszac. Wlac do foremek za pomoca lyzki. Piec 15 minut w 200
stopniach.
>
> Powermuffins,
> 5 dl maki
> 1 dl platkow owsianych
> 1 dl oterbow owsianych (mozna zastapic maka)
> 3 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1 lyzeczki soli
> 2 jajka
> 3 dl mleka
> 150 g roztopionego masla
> kawaleczki szynki
> kawaleczki zoltego sera
> Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce ubic jajka z mlekiem
i
> maslem. Wlac mleko z jajkami do maki. Dodac szynke i ser. Wymieszac. Wlac
do
> foremek i piec w 175 stopniach okolo 30 minut.
>
> Muffins cytrynowo-szczypiorkowe
> 4 dl maki pszennej
> 1 lyzeczki soli
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka bikarbonatu (soda oczyszczona)
> 6 lyzek masla
> 2 lyzki cukru
> 2 jajka
> 3 dl mleka
> Skorka starta z 1 cytryny
> Peczek szczypiorku posiekanego
> Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce zmixowac maslo z
> cukrem, dodac mleko i jaka. Wlac jajka z mlekiem do miseczki z suchymi
> skladnikami. Dodac szczypiorek i skorke cytrynowa. Wymieszac dokladnie.
Wlac
> do foremek i piec 20-25 minut w 170 stopni.
>
> Muffins sniadaniowe
> 3 dl müsli
> 41 dl maki
> 2 lyzeczki sody oczyszczonej
> 1 lyzeczka soli
> 2 jajka
> 21 dl mleka
> 3 lyzki miodu
> 100 g stopionego masla
> Wymieszac suche skladniki w miseczce. Ubic jajka i wmieszac do maki. Dodac
> mleko, miod i stopione maslo. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 200
> stopniach.
> Smacznego
> Baska
>
>
> --
> ==========================================
> POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-28 11:43:57

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Barbara Jarosik wrote:
>
> Witaj, witaj Basi - Monisiu
>
> Pozdrawiam - Basia

Basiu wycinaj prosze posty. Zacytowalas caly post Monisi po to tylko,
zeby sie przywitac. Ulatwisz zycie zarówno modemowcom jak i innym
czytaczom
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-28 20:11:45

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "Ewa (siostra Ani Nieszkowskiej) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Zgadzam sie, choc milo powitac Basie, i choc milo przeczytac jeszcze raz
Monisie...

Ewa (ze staym polaczenirm o 3 dni !!!)

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-30 12:30:25

Temat: Re: wreszcie!!!!!!!
Od: "Barbara Jarosik" <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepraszam, przepraszam

To wszystko przez to ze poczytuje liste z pracy i jesli pisze, to staram sie
to robic jak najszybciej...
Jak sie czlowiek spieszy....to tak wychodzi.

Obiecuje sie poprawic!

Pozdrawiam - Basia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-30 12:34:41

Temat: Tort arbuzowy
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora


Do cholery. Dwa razy próbowałam to wysyłać jako samodzielny post, ale
nie potrafię (pewnie jestem blondynka), więc teraz jako odpowiedź na
inny (czy ktoś wie, o co mi chodzi ???)

Ktoś mnie prosił o tort arbuzowy. No i proszę, nie zapomniałam
tym razem:

TORT ARBUZOWY

Składniki na 12 porcji:

Biszkopt:
3 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:
24 łyżeczki żelatyny (ło Jezu)
1/4 arbuza
1/2 melona miodowego
1 melon cantalupa
150 ml jogurtu naturalnego
5 dag cukru
1 opakowanie czerwonej galaretki
100 ml śmietany kremówki
1 pokruszona beza

1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem.
Jajka, cukier i 3 łyżki ciepłej wody utrzeć na puszystą
masę. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, stale mieszając. Ciasto wylać do tortownicy,
wyrównać powierzchnię i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni C.
2. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjąć z formy, odstawić do
wystudzenia, następnie usunąć pergamin.
3. Żelatynę zalać zimną wodą i moczyć ok. 5 minut. Melony i
arbuz obrać, 40 dag miąższu pokroić w kostkę, następnie
zmiksować. Pozostałą porcję miąższu zachować.
4. Zmiksowany miąższ połączyć z jogurtem i cukrem,
dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać, następnie dodać do
masy owocowo - jogurtowej, wymieszać i wstawić do lodówki
na 1 godzinę.
5. Z pegaminu odciać pasek o szerokości ok. 10 cm i
ufomować brzeg wokół placka biszkoptowego. Na biszkopcie
rozłożyć tężejącą masę owocowo - jogurtową, wyrównać
powierzchnię. Tort ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
6. Tort polać galaretką przygotowaną wg. przepisu na
poakowaniu, wstawić do lodówki do stężenia na ok. 1
godzinę. Usunąć pergamin. Z pozostałej porcji melona i
arbuza wykroić kulki i ułożyć je na środku tortu. Śmietanę
ubić, przełożyć do szprycy i ozdobić brzeg tprtu, następnie
całość posypać pokruszoną bezą.

Przepis pochodzi z "Kolekcji dobrej kuchni" nr 101
Jeszcze go nie wypróbowałam, ale na zdjęciu wygląda efktownie ;-))

--
Maya
"When God made man, she was only testing"


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-30 14:12:11

Temat: Re: Tort arbuzowy
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> wrote:
> Ktoś mnie prosił o tort arbuzowy. No i proszę, nie zapomniałam
> tym razem:
To ja, to ja! :-) Dzięki wielkie :-*

> TORT ARBUZOWY
[mniam] Wygląda smakowicie. Wypróbuję, ale to dopiero po powrocie z Chin
-- lecę w sobotę, aaa, Reisefieber....

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wknpim
Co to sa "goitrogens"?
Sernik
sliwki w occie
dieta nielaczenia (dlugie)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »