Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tort arbuzowy
Date: 30 Aug 2001 14:34:41 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 65
Message-ID: <N...@r...com.pl>
References: <9mlbhg$dok$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 999174881 27101 192.168.240.245 (30 Aug 2001 12:34:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Aug 2001 12:34:41 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook IMO, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj101.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.101]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7UCdhg12005 for
<p...@n...pl>; Thu, 30 Aug 2001 14:39:43 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj101.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.101]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7UCdhg12005 for
<p...@n...pl>; Thu, 30 Aug 2001 14:39:43 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj101.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.101]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7UCdhg12005 for
<p...@n...pl>; Thu, 30 Aug 2001 14:39:43 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65035
Ukryj nagłówki
Do cholery. Dwa razy próbowałam to wysyłać jako samodzielny post, ale
nie potrafię (pewnie jestem blondynka), więc teraz jako odpowiedź na
inny (czy ktoś wie, o co mi chodzi ???)
Ktoś mnie prosił o tort arbuzowy. No i proszę, nie zapomniałam
tym razem:
TORT ARBUZOWY
Składniki na 12 porcji:
Biszkopt:
3 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
24 łyżeczki żelatyny (ło Jezu)
1/4 arbuza
1/2 melona miodowego
1 melon cantalupa
150 ml jogurtu naturalnego
5 dag cukru
1 opakowanie czerwonej galaretki
100 ml śmietany kremówki
1 pokruszona beza
1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem.
Jajka, cukier i 3 łyżki ciepłej wody utrzeć na puszystą
masę. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, stale mieszając. Ciasto wylać do tortownicy,
wyrównać powierzchnię i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni C.
2. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjąć z formy, odstawić do
wystudzenia, następnie usunąć pergamin.
3. Żelatynę zalać zimną wodą i moczyć ok. 5 minut. Melony i
arbuz obrać, 40 dag miąższu pokroić w kostkę, następnie
zmiksować. Pozostałą porcję miąższu zachować.
4. Zmiksowany miąższ połączyć z jogurtem i cukrem,
dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać, następnie dodać do
masy owocowo - jogurtowej, wymieszać i wstawić do lodówki
na 1 godzinę.
5. Z pegaminu odciać pasek o szerokości ok. 10 cm i
ufomować brzeg wokół placka biszkoptowego. Na biszkopcie
rozłożyć tężejącą masę owocowo - jogurtową, wyrównać
powierzchnię. Tort ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
6. Tort polać galaretką przygotowaną wg. przepisu na
poakowaniu, wstawić do lodówki do stężenia na ok. 1
godzinę. Usunąć pergamin. Z pozostałej porcji melona i
arbuza wykroić kulki i ułożyć je na środku tortu. Śmietanę
ubić, przełożyć do szprycy i ozdobić brzeg tprtu, następnie
całość posypać pokruszoną bezą.
Przepis pochodzi z "Kolekcji dobrej kuchni" nr 101
Jeszcze go nie wypróbowałam, ale na zdjęciu wygląda efktownie ;-))
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|