Strona główna Grupy pl.misc.dieta wstęp do odżywiania - trochę długie

Grupy

Szukaj w grupach

 

wstęp do odżywiania - trochę długie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-22 21:54:32

Temat: wstęp do odżywiania - trochę długie
Od: "lucky5000" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z
odchudzaniem. Nic bardziej błędnego.
Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej
osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów. To oznacza , że
będąc na "diecie" można przybierać na wadze a nie tylko chudnąć.
Każdy zjedzony przez nas pokarm składa się z pwnych stałych składników. Są
to:
- BIAŁKA
- TŁUSZCZE
- WĘGLOWODANY

Czyli nie ważne czy jemy bułkę z szynką czy też pijemy mleko , każdy z tych
pokarmów składa się w różnych proporcjach z w\w składników. Aby móc się
lepiej poruszać w zagmatwanym świecie odżywiania należy od razu wyjaśnić
jaka jest rola w organiźmie białek , węglowodanów , oraz tłuszczy.

BIAŁKA inaczej zwane proteinami są głównym materiałem budulcowym organizmu ,
stanowią aż 50 % suchej masy ciała człowieka. To właśnie z białka organizm
buduje jak również odbudowuje własne tkanki i komórki. Białko jest więc
bardzo ważnym składnikiem diety i musi być dostarczone z pożywieniem.
WĘGLOWODANY - główną ich rolą w pożywieniu jest dostarczanie energii.Trzeba
tu zaznaczyć że są one dosyć tanim i łatwo dostępnym źródłem paliwa dla
organizmu. Jednak co się dzieje jeśli jest ono nam w danym momencie
niepotrzebne ? Po prostu nadmiar energii zostaje zamieniony w ...TŁUSZCZ !!!
Zjadamy dla przykładu łyżke stołową miodu. Miód ma bardzo wysoki IG = 87 (w
skrócie cukry o IG powyżej 65 uważa sie za szybko podnoszące poziom
glukozy). Co się więc dzieje w organiźmie ? Węglowodany z miodu są bardzo
łatwo zamieniane na glukoze (organizm każdy węglowodan przed "pobraniem" z
niego energii zamienia na glukoze) więc stanowią dla nas szybki zastrzyk
energii. Organizm szybko je trawi i poziom naszej glukozy we krwi gwałtownie
rośnie. Niby wygląda to dobrze, bo organizm ma dużo paliwa. No i właśnie
jeżeli jest nam ono nie potrzebne w danym momencie zamieniane jest na
tłuszcz. "Specjalnym" i całkiem innym węglowodanem jest BŁONNIK .Występuje
on głównie w warzywach oraz całych zbożach i nasionach roślin
strączkowych.Nie jest on trawiony przez nasz organizm , więc nie stanowi
źródła energii jak reszta węglowodanów. Jest on jednak bardzo istotną
częścią diety.Stanowi pewien rodzaj regulatora trawienia. Błonnik również
daje uczucie sytości co jest bardzo ważne przy dietach redukcyjnych
(mających na celu schudnięcie) . Jest to jego b. ważna cecha. Gdyż możemy go
jeść w większych ilościach i mimo tego nie utyjemy gdyż jak już wspomniałem
nie jest on trawiony.
TŁUSZCZE są dwukrotnie bardziej "energetyczne" niż węglowodany , jednak
organizm niechętnie korzysta z nich jako źródła energii.
Mogą być gromadzone w organiźmie w dużo większej ilości niż węglowodany.
Wbrew panującej opinii nie wolno całkowicie eliminować ich z diety.Tłuszcze
spełniają w organiźmie wiele ważnych funkcji.Na przykład w razie "niedoboru"
energii nagromadzona tkanka tłuszczowa może być spalana przez organizm i
zamieniana na "paliwo"

to na razie tyle
pozdrawiam
lucky






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Książka Montiego
MM- naprawdę działa!
OPTYMALNI-Badania
jeszcze jedno pytanie
posiłki węglowodanowe i tłuszczowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »