Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zakwas na żur - ile i co do garnka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

zakwas na żur - ile i co do garnka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-09 14:40:43

Temat: zakwas na żur - ile i co do garnka?
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

A właściwie, to co do garnka? W słoiczku pływa sobie chlebek i
czosnek, na dnie osiadła mąka.

Reszta płynu jest przezroczysta i ładnie pachnie i smakuje jak woda z
ogórków.

Mam nadzieję, że zakwas jest ok, pierwszy raz robię, więc wybaczcie
pytanie laika.
Chcę wyleźć zza Słupa i zjeść normalny żur!

pozdr

cherokee




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-09 17:25:12

Temat: Re: zakwas na żur - ile i co do garnka?
Od: "MaZi" <m...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:b4fjpd$2h4$1@absinth.dialog.net.pl...
> A właściwie, to co do garnka? W słoiczku pływa sobie chlebek i
> czosnek, na dnie osiadła mąka.
>
> Reszta płynu jest przezroczysta i ładnie pachnie i smakuje jak woda z
> ogórków.
>
> Mam nadzieję, że zakwas jest ok, pierwszy raz robię, więc wybaczcie
> pytanie laika.
> Chcę wyleźć zza Słupa i zjeść normalny żur!

dokladnie o to samo mialem zamiar zapytac! dzis zjedlismy z zona zur
przyrzadzony z kupionego zaczynu ( takiego w butelce 0.5 l ), byl o niebo
lepszy od takiego z torebki jaki zazwyczaj robila wiec chcialbym sam
poeksperymentowac z wlasnym zaczynem. Zatem przylaczam sie do pytania - jakie
skladniki, jakie proporcje itp?

--
Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
GG 1199353

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-10 06:36:16

Temat: Re: zakwas na żur - ile i co do garnka?
Od: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cherokee gd napisal(a):

>A właściwie, to co do garnka? W słoiczku pływa sobie chlebek i
>czosnek, na dnie osiadła mąka.
>
>Reszta płynu jest przezroczysta i ładnie pachnie i smakuje jak woda z
>ogórków.
>
>Mam nadzieję, że zakwas jest ok, pierwszy raz robię, więc wybaczcie
>pytanie laika.
>Chcę wyleźć zza Słupa i zjeść normalny żur!

Ja zalewajke robie z calej porcji zakwasu, ktory z kolei robie z 3
lyzek maki.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-10 12:53:34

Temat: [P] Zrobiłam żur
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jestem zachwycona:)

Zakwas po lekkim zbełtaniu i oddzieleniu kawałków chleba wymieszałam z
dwiema łyżkami mąki, małym kubeczkiem śmietany osiemnastki, łyzką
chrzanu tartego i łyzką majeranku.

Wlałam to wszystko do wywaru z kości, z liściem i zielem, pieprzem i
solą, podsmażoną cebulką i kiełbaską, zamieszałam i zachwyciłam się
aksamitną żurkową konsystencją:))))

Oj, przepyszne jest. Ale muszę poczekać, aż połówek z pracy
wróci:(((((((
Podam z jajcem.

pozdrawiam

cherokee

P.S. Jakby kto pytał, to przepis na zakwas był wygooglowany z grupy -
pierwszy z brzegu, jaki się pojawił.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Karmienie mamy alergika
Sucha wedlina po wedzeniu
majonez
Zupa z Kapusty pekinskiej...
Pierz zglos sie Pierz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »