Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zamarynowany kurczak... co z nim?

Grupy

Szukaj w grupach

 

zamarynowany kurczak... co z nim?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-09-11 22:49:14

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** San.Francisco <s...@s...vp.pl> wrote:

> A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem? Sos szpinakowy?
> ;) Mam zamrozony worek szpinaku...

Use Google Luke:
http://www.google.com/search?q=chicken+spinach+recip
e&um=1&sa=N&tab=iw

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-09-11 22:55:05

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "San.Francisco" <s...@s...vp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
> wywarze. :)

Brzmi supoer, sprawdze wkrotce, jak zjem tego zamarynownaego najpierw ;)

pozdr.
SF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-09-12 07:22:07

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:tgijr4-2u3.ln1@kosmosik.net...
> ** San.Francisco <s...@s...vp.pl> wrote:
>
> >> Ale jakby? go nie marynowa? to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
> >> ciekawa opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna
micha
> >> "zupki" robi za ca?e danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to
danie
> >> banalne.
>
> > Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
>
> Nie wiem na ile to wietnamskie i oryginalne ale ja robię tak (na 2l
wywaru):
>
> Wywar:
> - "gorsze" części z drobiu, korpus, skrzydełka, szyjki, żołądki,
wątróbki -
> raczej bez tłuszczu i skóry, ok. 1,5kg
> - umyta i niedbale pocięta średnia marchewka
> - pół niewielkiego selera umytego i niedbale pociętego
> - mały por pocięty (również niedbale)
> - średnia niedbale (a jak) pocięta cebula
> - kilka gwiazdek anyżu
> - kawałek imbiru, pocięty (niedbale) w plasterki, nawet obierać nie trzeba
> - kilka (niedbale) rozgniecionych ząbków czosnku

Azjaci to pewnie jeszcze kurczaka niedbale zabijają, o ile w ogóle używają
niedbale nieżywego :-)

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-09-12 07:35:10

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:2355153783$20070912003047@ewcia.kloups...
>
> Le mercredi 12 septembre 2007 ŕ 00:19:02, dans
<m...@k...net> vous écriviez :
>
> > ** San.Francisco <s...@s...vp.pl>
wrote:
>
> >>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect.
>
> >> [cut]
>
> >> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
>
> > A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to
oczywiste,
> > że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.
>
> Dla mnie tez to bylo jasne - w zadnym przypadku to nie mogly byc (na
> przyklad) nozki.

Ja jeszcze wywnioskowałem że nie był to barani żołądek.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-09-12 09:47:41

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "R@blinka" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

San.Francisco pisze:

> Macie jakie pomysly?
> Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
> dodatku smietana jest tlusta ;P

Może to?

KURCZAK WĘDZONY

1 kurczak
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 łyżeczka anyżku
1 łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
sól

Do wędzenia:
2 garście gotowanego ryżu
2 łyżeczki liści herbacianych
1 łyżeczka cukru
3 pędy szczypioru wraz z młodą cebulą

Kurczaka posolić od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć go
majerankiem i tak przygotowanego trzymać przez 1 dzień w
lodówce. Do garnka wlać wodę, wsypać anyżek, bazylię,
tymianek i po zawrzeniu, gotować 10 minut. Włożyć kurczaka
(w całości) i dusić pod przykryciem do miękkości, nie
zapominając o przewróceniu na drugą stronę.
W celu wędzenia blachę do pieczenia lub żelazny garnek
wyłożyć folią aluminiową. Na niej ułożyć gotowany ryż,
liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorem i
wymieszać wszystkie składniki. Na wierzchu położyć kurczaka,
wstawić na ogień, a gdy folia się nagrzeje przykryć pokrywką
i trzymać garnek już na małym ogniu. Kiedy mieszanka ułożona
na folii mocno zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po upływie
10 minut pokroić go na kawałki i ułożyć na dużym półmisku.
Podawać z sosem majonezowym rozcieńczonym kefirem z
dodatkiem natki pietruszki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-09-12 14:57:27

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "San.Francisco" <s...@s...vp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sie podziele info, co dzisiaj zrobilem:

kurczak ze szpinakiem

1) marynowany kurczak wedruje do curry (zolte zwykle proszek)
2) na patelni na oleju wedruje lyzeczka pasty curry czarno-czerwonej "HOT"
3) podsmazam paste
4) wrzucamy kurczaka (pokrojony w paseczki)
5) smaze bez przykrycia na maksymalnym ogniu, az bedzie dobre (ciagle
mieszajac, by sie nie przypalilo)

wykladam kurczaka na makaron al-dente kokardka i polewam pysznym szpinakiem
z feta* ;)
Na koniec posypane parmezanem (startym).
Calkiem smaczne i inne;)

*
1) mrozony szpinak z worka/z puszki/jaki tam macie do garnka z odrobina
masla
2) grzejemy az zacznie troche skwierczec
3) dodajemy zeszklona cebule (jak kto lubi i ile kto lubi)
4) dodajemy pol fety light
5) dodajemy przyprawy (co kto lubi, ja lubie np. galke muszkatulowa)
6) mieszamy
7) dodajemy duuuuuuuzooo czosnku. Ja go uwielbiam ;P
8) mieszamy i odstawiamy




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-09-12 21:57:20

Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "Aicha" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "San.Francisco" napisał:

> marynowany kurczak wedruje do curry
> lyzeczka pasty curry czarno-czerwonej "HOT"
> wrzucamy kurczaka (pokrojony w paseczki)
> smaze bez przykrycia na maksymalnym ogniu
> wykladam kurczaka na makaron al-dente kokardka
> mrozony szpinak
> zeszklona cebule (jak kto lubi i ile kto lubi)
> pol fety light
> przyprawy (co kto lubi, ja lubie np. galke muszkatulowa)
> duuuuuuuzooo czosnku. Ja go uwielbiam ;P

Czy to jeszcze kuchnia fusion czy już pomieszanie z poplątaniem? ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mam takie skladniki do salatki jaki sos/dressing do tego?
Pomidory i takie tam...
Co zrobic z malymi maslakami
Re: Czym doczyścić szybę piekanika
jak uratowac schab

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »