Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Date: Wed, 12 Sep 2007 11:47:41 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 41
Sender: r...@8...160.121.2
Message-ID: <fc8ck3$cek$1@news.wp.pl>
References: <fc722l$8c6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1189590467 12756 82.160.121.2 (12 Sep 2007 09:47:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Sep 2007 09:47:47 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <fc722l$8c6$1@news.onet.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000774-3, 2007-09-11), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301662
Ukryj nagłówki
San.Francisco pisze:
> Macie jakie pomysly?
> Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
> dodatku smietana jest tlusta ;P
Może to?
KURCZAK WĘDZONY
1 kurczak
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 łyżeczka anyżku
1 łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
sól
Do wędzenia:
2 garście gotowanego ryżu
2 łyżeczki liści herbacianych
1 łyżeczka cukru
3 pędy szczypioru wraz z młodą cebulą
Kurczaka posolić od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć go
majerankiem i tak przygotowanego trzymać przez 1 dzień w
lodówce. Do garnka wlać wodę, wsypać anyżek, bazylię,
tymianek i po zawrzeniu, gotować 10 minut. Włożyć kurczaka
(w całości) i dusić pod przykryciem do miękkości, nie
zapominając o przewróceniu na drugą stronę.
W celu wędzenia blachę do pieczenia lub żelazny garnek
wyłożyć folią aluminiową. Na niej ułożyć gotowany ryż,
liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorem i
wymieszać wszystkie składniki. Na wierzchu położyć kurczaka,
wstawić na ogień, a gdy folia się nagrzeje przykryć pokrywką
i trzymać garnek już na małym ogniu. Kiedy mieszanka ułożona
na folii mocno zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po upływie
10 minut pokroić go na kawałki i ułożyć na dużym półmisku.
Podawać z sosem majonezowym rozcieńczonym kefirem z
dodatkiem natki pietruszki.
|