Data: 2007-09-12 09:47:41
Temat: Re: zamarynowany kurczak... co z nim?
Od: "R@blinka" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
San.Francisco pisze:
> Macie jakie pomysly?
> Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
> dodatku smietana jest tlusta ;P
Może to?
KURCZAK WĘDZONY
1 kurczak
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 łyżeczka anyżku
1 łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
sól
Do wędzenia:
2 garście gotowanego ryżu
2 łyżeczki liści herbacianych
1 łyżeczka cukru
3 pędy szczypioru wraz z młodą cebulą
Kurczaka posolić od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć go
majerankiem i tak przygotowanego trzymać przez 1 dzień w
lodówce. Do garnka wlać wodę, wsypać anyżek, bazylię,
tymianek i po zawrzeniu, gotować 10 minut. Włożyć kurczaka
(w całości) i dusić pod przykryciem do miękkości, nie
zapominając o przewróceniu na drugą stronę.
W celu wędzenia blachę do pieczenia lub żelazny garnek
wyłożyć folią aluminiową. Na niej ułożyć gotowany ryż,
liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorem i
wymieszać wszystkie składniki. Na wierzchu położyć kurczaka,
wstawić na ogień, a gdy folia się nagrzeje przykryć pokrywką
i trzymać garnek już na małym ogniu. Kiedy mieszanka ułożona
na folii mocno zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po upływie
10 minut pokroić go na kawałki i ułożyć na dużym półmisku.
Podawać z sosem majonezowym rozcieńczonym kefirem z
dodatkiem natki pietruszki.
|