Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia żeberka - ja robię tak......, a Wy

Grupy

Szukaj w grupach

 

żeberka - ja robię tak......, a Wy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-31 11:27:53

Temat: żeberka - ja robię tak......, a Wy
Od: "beny76" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Żeberka to ja lubię bardzo i robię wg takiego przepisu, który gdzieś tam w
necie wyszarpałem:

60 dag żeberek, 10 dag słoniny wędzonej, 20 dag papryki, 10 dag cebuli, 2
pomidory, 10 dag parówek cienkich
trochę mąki, sól, pieprz, papryka mielona

Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami i częścią
mąki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, włożyć żeberka, zrumienić,
dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skropić wodą i
dusić na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Parówki obrać ze
skórki, pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze
skórki, pokroić w cząstki, dodać do żeberek pod koniec duszenia razem z
parówkami oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody,
doprawić. Podawać z makaronem - uwielbiam makaron (u mnie w kuchni
ziemniaczki sa na trzecim miejscu). :)

... ale może ktoś zna lepszy sposób przyrządzania.

może zrobić grillowane ? hmmm... beny76 - b...@w...pl






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-01 17:49:03

Temat: Re: żeberka - ja robię tak......, a Wy
Od: Zbyszek <m...@z...com> szukaj wiadomości tego autora

Domyslam sie, ze mowisz o zeberkach wieprzowych? Z grilla - pyszne (na
wiele sposobow).

Pozdr., Zbyszek



beny76 wrote:

>
> ... ale może ktoś zna lepszy sposób przyrządzania.
>
> może zrobić grillowane ? hmmm... beny76 - b...@w...pl
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-01 21:09:11

Temat: Re: żeberka - ja robię tak......, a Wy
Od: Halina <"halinab"@ sympatico.ca> szukaj wiadomości tego autora



beny76 wrote:
>
(u mnie w kuchni
> ziemniaczki sa na trzecim miejscu). :)
>
> ... ale może ktoś zna lepszy sposób przyrządzania.
>
> może zrobić grillowane ? hmmm...


Grillowane-pyszne ale nie mam grilla.;-(
Te moje żeberka będą nie dla Ciebie, bo z ziemniakami, ale komus moze
sie przydadza.
To jest mój pomysł, więc brak dokładnej receptury, bo zalezy czego ile
mam w domu..
Pochwalę się jeszcze, ze podbiłam nim Gdansk (4 mce temu) . Może nie
całe Trójmiasto ale ....Przymorze.;-)

Dzień przed serwowaniem żeberka poporcjować , posolić, popieprzyć i
przetrzymac w lodówce , zeby "przeszly" tymi przyprawami.
W dniu następnym obrumenic te porcje najlepiej na smalcu (oliwce?).
Tez na tłuszczu podsmazyć dużą cebulę (oczywiscie pokrojoną) z odrobiną
czosnku.
Zeberka ułozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac tym tłuszczem z cebulką,
obłozyć (poprzetykać) ziemniakami pokrojonymi w grubsze plastry. Można
je tez popieprzyc i posolić.
Przygotować szklankę smietany (naturalną a nie jakąs odtłuszczoną) też
troche posolona i popieprzona i tym zalać zeberka z ziemniakami.
Moze to byc smietana kwasna wymieszana ze słodką kremówką a nawet
robiłam na samej słodkiej ale powyzej 30%, bo takie odtłuszczone robią
się w wysokiej temperaturze "krupkowate".
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i tak chyba ok 1.5-2 godzin zapieka
sie (od czasu do czasu mieszając delikatnie wszystko).
Czas zalezy od tego, na ile podsmazylismy wczesniej zeberka, od rodzaju
ziemniaków i ... rodzaju piekarnika.
Raz nawet robiłam cos podobnego na kuchence (nie w piekarniku) i to mi
szybciej doszło. Ale było mniej pyszne.
Posypać koperkiem, czy natką + jakas surówkę (robiłam z czerwonej
kapusty).
Pozdrawiam Halina
PS. Kiedys zrobiłam takie ziemniaki na 5 osób na jednoosobowej porcji
zeberek . I zjedlismy z chlodnikiem litewskim. Tez było dobre ale to
podać trzeba jako przepis na ziemnieki a nie na zeberka, bo tylko
jednemu panu przydzielilismy mięsko (był prosto z pracy) a my tylko
"obylismy sie" jego
smakiem w ziemniakach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT bagienko? do przemyślenia
Surówka z marchewki inaczej
Fw: jaki obiad?
archiwum
pl.rec.MAGIEL ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »