Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!n
ews-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!newsfeed.freenet.de!newspeer1.nwr.na
c.net!pln-e!extra.newsguy.com!lotsanews.com!nf3.bellglobal.com!nf1.bellglobal.c
om!nf2.bellglobal.com!news20.bellglobal.com.POSTED!not-for-mail
From: Halina <"halinab"@ sympatico.ca>
Reply-To: ""halinab"@"to cut"sympatico.ca"""
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żeberka - ja robię tak......, a Wy
References: <bgcs76$r3q$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <YKAWa.904$Ji1.195473@news20.bellglobal.com>
Date: Fri, 01 Aug 2003 17:09:11 -0400
NNTP-Posting-Host: 64.229.120.129
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news20.bellglobal.com 1059772472 64.229.120.129 (Fri, 01 Aug 2003 17:14:32
EDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 01 Aug 2003 17:14:32 EDT
Organization: Bell Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167996
Ukryj nagłówki
beny76 wrote:
>
(u mnie w kuchni
> ziemniaczki sa na trzecim miejscu). :)
>
> ... ale może ktoś zna lepszy sposób przyrządzania.
>
> może zrobić grillowane ? hmmm...
Grillowane-pyszne ale nie mam grilla.;-(
Te moje żeberka będą nie dla Ciebie, bo z ziemniakami, ale komus moze
sie przydadza.
To jest mój pomysł, więc brak dokładnej receptury, bo zalezy czego ile
mam w domu..
Pochwalę się jeszcze, ze podbiłam nim Gdansk (4 mce temu) . Może nie
całe Trójmiasto ale ....Przymorze.;-)
Dzień przed serwowaniem żeberka poporcjować , posolić, popieprzyć i
przetrzymac w lodówce , zeby "przeszly" tymi przyprawami.
W dniu następnym obrumenic te porcje najlepiej na smalcu (oliwce?).
Tez na tłuszczu podsmazyć dużą cebulę (oczywiscie pokrojoną) z odrobiną
czosnku.
Zeberka ułozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac tym tłuszczem z cebulką,
obłozyć (poprzetykać) ziemniakami pokrojonymi w grubsze plastry. Można
je tez popieprzyc i posolić.
Przygotować szklankę smietany (naturalną a nie jakąs odtłuszczoną) też
troche posolona i popieprzona i tym zalać zeberka z ziemniakami.
Moze to byc smietana kwasna wymieszana ze słodką kremówką a nawet
robiłam na samej słodkiej ale powyzej 30%, bo takie odtłuszczone robią
się w wysokiej temperaturze "krupkowate".
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i tak chyba ok 1.5-2 godzin zapieka
sie (od czasu do czasu mieszając delikatnie wszystko).
Czas zalezy od tego, na ile podsmazylismy wczesniej zeberka, od rodzaju
ziemniaków i ... rodzaju piekarnika.
Raz nawet robiłam cos podobnego na kuchence (nie w piekarniku) i to mi
szybciej doszło. Ale było mniej pyszne.
Posypać koperkiem, czy natką + jakas surówkę (robiłam z czerwonej
kapusty).
Pozdrawiam Halina
PS. Kiedys zrobiłam takie ziemniaki na 5 osób na jednoosobowej porcji
zeberek . I zjedlismy z chlodnikiem litewskim. Tez było dobre ale to
podać trzeba jako przepis na ziemnieki a nie na zeberka, bo tylko
jednemu panu przydzielilismy mięsko (był prosto z pracy) a my tylko
"obylismy sie" jego
smakiem w ziemniakach.
|