Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "beny76" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: żeberka - ja robię tak......, a Wy
Date: Thu, 31 Jul 2003 13:27:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: b...@o...pl@kat03238126.visp.energis.pl
Message-ID: <bgcs76$r3q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: kat03238126.visp.energis.pl
X-Trace: news.onet.pl 1059714086 27770 62.29.238.126 (1 Aug 2003 05:01:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Aug 2003 05:01:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167784
Ukryj nagłówki
Żeberka to ja lubię bardzo i robię wg takiego przepisu, który gdzieś tam w
necie wyszarpałem:
60 dag żeberek, 10 dag słoniny wędzonej, 20 dag papryki, 10 dag cebuli, 2
pomidory, 10 dag parówek cienkich
trochę mąki, sól, pieprz, papryka mielona
Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami i częścią
mąki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, włożyć żeberka, zrumienić,
dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skropić wodą i
dusić na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Parówki obrać ze
skórki, pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze
skórki, pokroić w cząstki, dodać do żeberek pod koniec duszenia razem z
parówkami oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody,
doprawić. Podawać z makaronem - uwielbiam makaron (u mnie w kuchni
ziemniaczki sa na trzecim miejscu). :)
... ale może ktoś zna lepszy sposób przyrządzania.
może zrobić grillowane ? hmmm... beny76 - b...@w...pl
|