| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-31 18:48:53
Temat: zielona tarta z duszonymi poramirobie wlasnie kolejna tarte - jakby ktos z was mial inne pomysly, to
poprosze bardzo:)
3-4 mniejsze pory
2 jajka
150 g śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
ciasto na tartę
250 g mąki (najlepiej krupczatki)
125 g masła
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić
czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i
włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć
je widelcem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
Z porów odkrawamy twarde, zielone części. Dokładnie umyte białe części
kroimy w paski długości około 5 cm. Dusimy je na maśle pod szczelnym
przykryciem, w garnku z grubym dnem, na bardzo małym ogniu około 20 min.
Gdyby się przypalały, dodajemy troszkę mleka i mieszamy. Piekarnik
nagrzewamy do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy
(26 cm). Wykładamy nim formę tak, żeby powstał niewysoki rant, nakłuwamy
widelcem i podpiekamy około 10 min, aż zrobi się leciutko złotawe. Na
podpieczonej tarcie układamy pory. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę i
natkę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy
i wylewamy na pory. Pieczemy około 20 minut.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |