Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zielona tarta z duszonymi porami
Date: Thu, 31 Oct 2002 19:48:53 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 61
Message-ID: <apru51$780$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: foka.acn.pl 1036090337 7424 10.130.129.54 (31 Oct 2002 18:52:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 18:52:17 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132697
Ukryj nagłówki
robie wlasnie kolejna tarte - jakby ktos z was mial inne pomysly, to
poprosze bardzo:)
3-4 mniejsze pory
2 jajka
150 g śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
ciasto na tartę
250 g mąki (najlepiej krupczatki)
125 g masła
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić
czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i
włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć
je widelcem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
Z porów odkrawamy twarde, zielone części. Dokładnie umyte białe części
kroimy w paski długości około 5 cm. Dusimy je na maśle pod szczelnym
przykryciem, w garnku z grubym dnem, na bardzo małym ogniu około 20 min.
Gdyby się przypalały, dodajemy troszkę mleka i mieszamy. Piekarnik
nagrzewamy do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy
(26 cm). Wykładamy nim formę tak, żeby powstał niewysoki rant, nakłuwamy
widelcem i podpiekamy około 10 min, aż zrobi się leciutko złotawe. Na
podpieczonej tarcie układamy pory. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę i
natkę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy
i wylewamy na pory. Pieczemy około 20 minut.
|