| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-27 10:36:38
Temat: zuccottozbliża się okazja "bez okazji" i przypomniałam siobie o tym pysznym i
efektownym cieście , kto ma ochotę polecam gorąco :
biszkopt :
(mała blacha 5 jajek , 10 łyżeczek mąki , 10 łyżeczek cukru )
6 łyżek likieru migdałowego
czekolada (130g)
120 g cukru pudru
60g masła
450ml śmietany kremówki
4 łyżeczki zapachu kawowego
2 łyżki posiekanych prażonych migdałów lub wiórki czekoladowe
śmietan fix
miskę (może być szklana ale wszystko jedno) wyłożyć folią przezroczystą tak
żeby troche wystawała poza .
Biszkopt pokroić na kawałki o grubości 1cm , wyłożyć nimi miskę ( pozostawić
kilka kawałków na przykrycie miski) i nasączyć 3 łyżkami likieru
migdałowego.
Czekoladę rozpuścić w misce postawionej na rondlu z gotującą się wodą ,
cukier puder utrzeć z masłem i dodać lekko ostudzoną czekoladę + resztę
likieru.
Ubić śmietanę z zapachem kawowym i śmietax fix (można dodać śnieżkę )
Na biszkopt wyłożyć krem śmietanowy tak żeby wypełnił spód i dookoła brzegi
miski (część zostawić do dekoracji), na śmietanę nałożyć masę czekoladową
,przykryć pozostałymi biszkoptami , zlepić wierzch folią ( by nie wysychał)
i wstawić na 4 godz.do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki usunąć folię , odwrócić spodem do góry , położyć na
płaskim talerzu i pokryć pozostałą częścią kremu śmietanowego , na samym
czubku
obsypać migdałami lub wiórkami czekoladowymi .
życzę smacznego ! dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |