Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorcia" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zuccotto
Date: Tue, 27 Jan 2004 11:36:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <bv5er9$s9d$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa132.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1075199658 28973 213.77.178.132 (27 Jan 2004 10:34:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jan 2004 10:34:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188922
Ukryj nagłówki
zbliża się okazja "bez okazji" i przypomniałam siobie o tym pysznym i
efektownym cieście , kto ma ochotę polecam gorąco :
biszkopt :
(mała blacha 5 jajek , 10 łyżeczek mąki , 10 łyżeczek cukru )
6 łyżek likieru migdałowego
czekolada (130g)
120 g cukru pudru
60g masła
450ml śmietany kremówki
4 łyżeczki zapachu kawowego
2 łyżki posiekanych prażonych migdałów lub wiórki czekoladowe
śmietan fix
miskę (może być szklana ale wszystko jedno) wyłożyć folią przezroczystą tak
żeby troche wystawała poza .
Biszkopt pokroić na kawałki o grubości 1cm , wyłożyć nimi miskę ( pozostawić
kilka kawałków na przykrycie miski) i nasączyć 3 łyżkami likieru
migdałowego.
Czekoladę rozpuścić w misce postawionej na rondlu z gotującą się wodą ,
cukier puder utrzeć z masłem i dodać lekko ostudzoną czekoladę + resztę
likieru.
Ubić śmietanę z zapachem kawowym i śmietax fix (można dodać śnieżkę )
Na biszkopt wyłożyć krem śmietanowy tak żeby wypełnił spód i dookoła brzegi
miski (część zostawić do dekoracji), na śmietanę nałożyć masę czekoladową
,przykryć pozostałymi biszkoptami , zlepić wierzch folią ( by nie wysychał)
i wstawić na 4 godz.do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki usunąć folię , odwrócić spodem do góry , położyć na
płaskim talerzu i pokryć pozostałą częścią kremu śmietanowego , na samym
czubku
obsypać migdałami lub wiórkami czekoladowymi .
życzę smacznego ! dorcia
|