Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Biała herbata

Grupy

Szukaj w grupach

 

Biała herbata

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-27 13:35:37

Temat: Biała herbata
Od: "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie :)
czy ktos może udzielic jakis informacji na temat tego specyfiku?
jak to sie parzy, z czym pije, czy oprócz smaku posiada jeszcze jakies
dodatkowe własciwości (jak np. herbata zielona)...itp...
Własnie kupiłam paczuszkę białej herbaty :D

pozdrawiam(y)
Anka (z Konradem)

P.S.
pewnie przydałyby się rady od Herbatki, ale nie wiem czy ona tu jeszcze
bywa :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-27 14:08:08

Temat: Re: Biała herbata
Od: "Shivman" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> czy ktos może udzielic jakis informacji na temat tego specyfiku?
>
A jest coś takiego jak Biała Herbata?

--

Pozdrawiam
Shivman
s...@p...onet.pl
\\\\\\\\\ //////////


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-27 14:15:57

Temat: Re: Biała herbata
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Anna G. napisał:

> czy ktos może udzielic jakis informacji na temat tego specyfiku?
> jak to sie parzy,

Gorącą, nie wrzącą wodą.

> z czym pije, czy oprócz smaku posiada jeszcze jakies
> dodatkowe własciwości (jak np. herbata zielona)...

Tak, podobne jak zielona.

Ask Google:
http://www.tenren.com/whitetea.html
http://www.harney.com/whitetea.html
http://www.fiveoclock.com.pl/g_rozwiniecie_tematu.ph
p?idtemat=43


Pozdrawiam,

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-27 14:17:57

Temat: Re: Biała herbata
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Shivman wrote:

> Użytkownik "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
>
>>czy ktos może udzielic jakis informacji na temat tego specyfiku?
>>
>
> A jest coś takiego jak Biała Herbata?
>

oczywiscie, ze jest,
z tego co pamietam to po zerwaniu najpierw musi zwiednac i dopiero
wowczas jest suszona,
imho nie warta swej ceny, ale zastrzegam, ze to subiektywna opinia
(zreszta moglem zle trafic, bo tylko raz probowalem)

wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-27 14:56:22

Temat: Re: Biała herbata
Od: "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

[...]
> Gorącą, nie wrzącą wodą.
[...]
> Tak, podobne jak zielona.
>
Dziękuję

> Ask Google:
> http://www.tenren.com/whitetea.html
> http://www.harney.com/whitetea.html
> http://www.fiveoclock.com.pl/g_rozwiniecie_tematu.ph
p?idtemat=43
Tak też zrobiłam, ale wydawało mi się, że tam tylko pisze skąd ona sie
bierze i jaki ma kolor i smak po zaparzeniu :)

pozdrawiam(y)
Anka (i Konrad)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-27 15:52:13

Temat: Re: Biała herbata
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:bv5pfq$jrb$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Własnie kupiłam paczuszkę białej herbaty :D

czy ona po zaparzeniu smakuje i wyglada tak blado i delikatnie, jak zielona?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-27 18:20:05

Temat: Re: Biała herbata
Od: "Izabela Sowula" <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

rena <r...@a...pl> napisał(a):

> Użytkownik "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bv5pfq$jrb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Własnie kupiłam paczuszkę białej herbaty :D
>
> czy ona po zaparzeniu smakuje i wyglada tak blado i delikatnie, jak zielona?
>
>
wg. mnie biala herbata jest jeszcze wonniejsza niz zielona - pamietac jednak
nalezy, zeby parzyc ja woda o temp ~80st.C - inaczej zabija sie jej aromat

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-28 10:18:47

Temat: Re: Biała herbata
Od: "-=Elwood=-" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Biała herbata - herbaciany rarytas, jest tą, która powinna być najlepsza dla
osób z problemami zołądkowymi i dla smakoszy delikatnych smaków
herbacianych. Jest to susz ze szczytówek herbacianych. Nazywana jest białą
herbatą z tej racji, że jej duże, niepozwijane liście pokryte są na całej
powierzchni delikatnym srebrzystym puszkiem.
W smaku bardzo delikatna, słodkawa - powinna zasmakować tym, którzy są
przyzwyczajeni do niezbyt mocnej czarnej herbaty, a chcieliby się przystawić
na zieloną lecz wydaje im się ona zbyt gorzka.O specyficznym jasnosłomkowym
kolorze i bardzo delikatnym smaku. Odmian jest oczywiście bardzo dużo ale
najbardziej znane to np. PAI MU TAN, MAO FENG



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-29 11:48:52

Temat: Re: Biała herbata
Od: "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Biała herbata - herbaciany rarytas, jest tą, która powinna być najlepsza dla
> osób z problemami zołądkowymi i dla smakoszy delikatnych smaków
> herbacianych. [...]

Serdecznie dziekuję.
Własnie wykańczam paczkę zielonej i pewnie od jutra otworzę białą.
napiszę o tym jak smakuje

pozdrawienia
Anka

--
Strona Konrada i jego mamy: http://www.m-a-g.outs.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-02 11:02:14

Temat: Re: Biała herbata [trochę długie]
Od: "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> napiszę o tym jak smakuje

A zatem do dzieła :)

Herbata, którą kupiłam to
(tutaj opis ze strony internetowej producenta):
"Pandino
Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutogenne
Opis
Herbaty białej nie da się porównać z czarną, zieloną czy czerwoną, choć
wszystkie one pochodzą z tego samego krzewu Camellia sinensis. By
uzyskać herbatę białą należy pączki i liście zrywać wczesną wiosną, gdy
roślina budzi się ze snu zimowego. Listki są wtedy nierozwinięte, a
pączki szczelnie otulone szaro-białymi nitkami, które po wysuszeniu
pozostawiają charakterystyczne białe smugi. Napar z niej przybiera
bardzo delikatny lekko różowy kolor o słodkawym smaku, pozbawionym
gorzko-trawiastej nuty, typowej dla niektórych herbat zielonych.
Jest to produkt rzadki zaliczany do najbardziej szlachetnych gatunków.
Jest wiele odmian białej herbaty, jak "white peony" ("biała peonia"),
"golden moon" ("złoty księżyc"), "silver needle" ("srebrna igła"),
"white cloud" ("biała chmura"). Najczęściej produkowane są one w Chinach
oraz Japonii, ale najlepsze ma indyjski region Darjeerling.
Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie Linusa Paulina
pozwoliły wysnuć wniosek, iż posiada ona najsilniejsze właściwości
antyoksydacyjne i antymutogenne (tj. powstrzymujące rakowe zwyrodnienia
komórek) ze wszystkich znanych herbat. Jedna filiżanka "white tea"
zawiera tyle cennych polifenoli ile 12 szklanek soku pomarańczowego.
Skład
chińska herbata biała, młodziutkie listki pędów bambusa, aromat czarnej
porzeczki
Biała herbaciana perła"

parzyłam tak jak herbatę zieloną. Kolor rzeczywiście białawo-żółty (ale
nie, jak pisze producent, z różowym odcieniem). dla osób które lubia
herbate zieloną może wydawac się nieco słodkawa,
(jesli ktoś słodzi herbate, radze uważac i wsypać najpierw połowę swojej
porcji cukru).
aromat czarnej porzeczki-niewyczuwalny.
Nie mniej jednak - polecam (przynajmniej raz na spróbowanie)

pozdrawiam
Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zuccotto
"cyganska patelnia"
po cygańsku?
Spaghetti z kurczakiem ,czosnkiem, pieczarkami...
kurczak po koreańsku - kto się przyzna?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »